07/01/12 13:46
(http://greentech-bg.net/)

Научна разработка позволява да „боядисате“ халбата си като батерия

Соларните клетки, които могат да се отпечатат или нанесат като боя върху определена повърхност,  допринасят значително за намаляване на цената на соларната енергия и увеличаване на практическите възможности за нейното използване. Сега учените от Rice University са разработили и подобни батерии. Те са създали нови литиево-йонни батерии, които могат да се нанасят върху всякакви повърхности като боя – дори и върху бирени халби!, фаянсови и теракотни плочки, пластмаси, стъкло и метал. Тъй като те могат да се комбинират с миниатюрни соларни клетки, учените предвиждат създаването на огромен брой джаджи, които да се зареждат със слънчева енергия и да я съхраняват едновременно за тъмната част на денонощието.

Новата технология се състои в разделянето на компонентите на батерията в 5 различни разтвора, нещо като high tech комплект, който да се прилага „стъпка по стъпка“. Положителният колектор е базиран на въглеродни нанотръбички, катодът съдържа lithium cobalt oxide. Третият компонент е полимерен сепаратор на базата на полимерен продукт на компанията Arkema, наречен Kynar Flex. Анодът съдържа lithium titanium oxide, а отрицателният колектор съдържа медна боя.

Звучи доста просто, но екипът е установил, че за да се получат нещата, най-важната част е да се „залепи“ сепариращия слой. Те действително са тествали „боята – батерия“ върху бирени халби, както и фаянсови плочки, след което се оказало възможно да се запали лампа със съхранената енергия. Лабораторните продукти са били изработени с ръчно нанасяне на боята, но водещият автор Neelam Singh посочва, че ще бъде много лесно процесът да се прилага промишлено чрез обичайно използваните индустриални технологии за спрейно нанасяне на бои.

Много важен момент за поевтиняване на технологията е да се разработят практични методи за нанасяне на разтворите на открито, а не да се разчита на vacuum deposition или други техники в строго контролирана среда.

Ако разтворите за нанасяне на соларни клетки и батерии в процеси, напомнящ боядисване, се развиват паралелно, то това вероятно ще доведе до цяла нова генерация от архитуктерни приложения, приложения в интериорния и продуктовия дизайн, при които нови обекти и повърхности могат да трансформират и съхраняват слънчевата енергия за осветление или други цели.

Възможностите наистина нарастват неимоверно, ако се комбинират с ултраефективно осветление като например органични светодиоди (OLED – organic light emitting diode), което ще позволи създаването на повърхности с интегрирано осветление.

По материали от: Clean Technica

Публикувана на 07/01/12 13:46 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/vsZUXpo9rDo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване