07/03/12 06:40
(http://eneya.wordpress.com/)

Витоша гори…

До този момент не се бях замесвала в темата с протестите за опазването на горите или за безумното фиаско, което са идеите за промените на законите. Не заради друго, а защото повече от достатъчно хора се изказаха и изписаха повече от прекрасно и наистина нямам какво да добавя.

Докато не избухна пожарът на Витоша. Комитата много добре е хванал няколкото най-големи абсурда и колкото повече хора ги видят и ги осмислят, толкова повече реакции и действия ще има… надявам се. Протестите на Орлов мост, пък и няколко други събития през последните пет години ме карат да смятам, че много хора се събуждат от дълбоката социална летаргия, която ни е обхванала държавата и започват не само да имат собствено мнение, но и да са активни, да действат. Въпросът е на каква цена е тази активност и трябва ли Витоша да гори вече колко време, за да се реагира адекватно.

Линк към оригиналния му публикация.

Въпреки че истинските горски специалисти, експерти, еколози, планинари предупреждаваха, че неподготвени доброволци могат бързо да бъдат опечени от дивата стихия на огъня, ако не са минали съответното обучение, физически не са готови и нямат необходимото облекло и оборудване, просташките въпроси от вида „Сега, като гори гората, дали протестиращите от Орлов мост ще се качат да я гасят?“ бяха многократно зададени и не само зададени, ами и изречени с праведен гняв срещу тези лоши „еколози“, които не разрешават да се излива бетон в планината, а бетонът, както знаем, не гори и пожар просто физически не е възможен… (текстът е почернен от мен, Е.)

Просташкият въпрос вече има отговор – Шествието за горите, планирано за 3-ти юли, се отлага.  Защото, каква изненада, хората, които са движещи сили на тези протести, първи отидоха да гасят и да помагат и няма как да са на две места едновременно.
Колко добре се справи властта с това бедствие? Предният ми текст получи квалификацията „неконструктивно политиканстване“ заради „претенцията на блогърството за някаква си съдническа позиция“, затова сега временно ще се откажа от способността си да мисля логично и да вадя заключения, а само ще споделя факти и цитати от други хора и медии, тук-там подкрепени от некое друго въпросче:Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните:

– По отношение дали ще търсим чуждестранна помощ, разбирате, че става въпрос за петдесет декара. Ако поискаме чуждестранна помощ за 50 декара, те ще ни се смеят.

(Кое е по-лошо, да ни се смеят или да загасим пожара? Ако е само 50 декара, защо ни е трудно да се справим?)

Специално за хеликоптерите:
МедиапулМеждувременно двата военни хеликоптера Ми-17 прекратиха участието си в акцията, тъй като по информация на Цветанов са изчерпали летателния си ресурс през последните 24 часа.Военните имали повече от два хеликоптера, но не можели да ги ползват. (почерненетото е от мен, Е.)

Вицепремиерът обаче не внесе яснота кое налага използването на частна структура вместо ресурса на държавните машини

Още през септември 2010 година военният министър Аню Ангелов заяви, че през лятото на 2011 година към ведомството ще заработи ново звено “от три или четири вертолета Ми-17 за гасене на пожари и спасителни операции”. Точно една година по-късно се оказа, че Министерство на отбраната няма такъв ресурс. (почернененото е от мен, Е.)

Пред Mediapool от пресцентъра на ведомството обясниха, че МО има повече хеликоптери, но само два броя подвесни системи за гасене на пожари. По този начин на практика другите хеликоптери не могат да се използват. Според експерти осигуряването на такива системи за един хеликоптер струва около 1 млн. лева.

За последно Бойко Борисов обяви, че новите вертолети “Кугър” ставали предимно за пустинята, защото нямали противообледенителна система, наречена от премиера “обледенителна”. С това бе обяснено защо скъпоструващите военни машини не могат да бъдат използвани пълноценно при спасителните операции в село Бисер.

Хеликоптерите на МО обаче редовно се ползват за бърз транспорт от премиера, а разходите за осигуряването му се смятат за секретни.

(Това нормално ли е? Адекватно ли е? Като бройка, организация, оборудване?)

От часът на Милен Цветков (Нова ТВ)
За доброволците:
Владимир Йончев, Offroad Bulgaria
„Тези хиляди, ще дойдат, ако има пряка нужда. В момента, ние сме интерактивно общество, хора има предостатъчно.“

Проблемът не е в човешкия ресурс, проблемът е да се осигурят адекватни подходи към огнището.“

Асен Генов, за организацията:
„Трудно мога да кажа, че при нас имаше на такова ниво организация. Пожарникарите, с каски, облекло, техника… трябваше да направят един преход от 3-4 часа, за да стигнат до хижа „Академика“, откъдето да направят нов преход, този път вече по стръмните урви и дерета с изпопадалите борове… “

„Имаше един камион, който можеше да ги качи поне до хижата.“

Да си припомним, какво каза вчера вицепремиерът Цветанов:

Цветан Цветанов: Прогнозите са до края на светлата част на деня пожарът да бъде потушен, в основни линии, каза министърът.

В основни линии, ето как изглеждаше пожарът 24 часа по-късно:

Снимка: Василен Петков, 2-ри юли, около 22 часа вечерта
Тома Белев, бившият директор на природен парк „Витоша“, който с нагласен конкурс беше изхвърлен от поста си, пред Фокус:Той заяви, че служителите на Пожарна безопасност веднага, след като са достигнали до високото място, където се е разразил пожарът, са успели да прекратят разрастването му. Реакцията на пожара е адекватна, смята той. По думите му – ситуацията е изключително сложна, поради вятъра и това, че пожарът е възникнал на трудно достъпно място. Отговорностите за резервата, съгласно Закона за защитените територии, е на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Борбата с пожарите се организира от Министерството на вътрешните работи, специално дирекцията Пожарна безопасност, каза Белев.

(Обяснявам специално за „конструктивните“ читатели – Тома Белев трябва да заеме политическа позиция и той не може в този момент да внася раздори в екипа. Освен да похвали СЛУЖИТЕЛИТЕ и да каже чия е отговорността, безотговорно би било в този момент  „неконструктивно“ да критикува неадекватните, които не са прости служители. Докато хора, които не са бивши директори на ПП „Витоша“ могат да го правят и ще го правят)

Появи се нова прогноза:
Offnews  16.12 часа – подозренията са, че стихията много трудно ще бъде овладяна. Според информация на на OFFNews.bg голямата надежда за погасяването на пожара са прогнозираните за 8 юли валежи

И естествено, всички търсим под дърво и камък най-важното изявление –

Иван БедровЧерпя бира, ако ми намерите изказване на доктора по пожарникарство и междувременно премиер на България, по темата за пожара на Витоша.

Сега е много модно едно парче – „И дим да ме няма“, с което може да поздравим премиера или, в краен случай, той да ни поздрави нас:

Свършвам работа и ДИМ ДА МЕ НЯМА,
стягам багажа и ДИМ ДА МЕ НЯМА.
изключвам телефона си и ДИМ ДА МЕ НЯМА,
не ме търсете известно времееее.
Дим, дим, дим, дим, дим да ме няма. (x3)

И после кой от къде е !
Имаме нужда малко да разнообразим,
системата буксува трябва да се освежим.
Свободни сме да бъдем индивидуалисти,
а не просто щрауси-непукисти.
Времената се менят, парите се въртят,
идеалистите мълчат, кариеристите блестят.
Чупя се от мрежата и дърпам шалтера,
надалече заминавам довечера.


Filed under: абсурдно, политическaта отговорност Tagged: абсурди, бедствия, бойко борисов, витоша, доброволци, еколози, пожар, политика, протест
Публикувана на 07/03/12 06:40 https://eneya.wordpress.com/2012/07/03/everything-burns/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване