07/06/12 02:30
(http://socialevo.net/)

Не отричайте QR кодовете, научете се да ги използвате

Не отричайте QR кодовете, научете се да ги използвате

Като специалисти лесно развиваме слабостта бързо да отричаме нещо, което смятаме, че не работи. Това в пълна сила се отнася за QR кодовете. Оставам с впечатлението, че QR кодовете имат повече врагове, отколкото привърженици. Аргументите “за” и “против” се сблъскват толкова яростно, че сякаш не оставят място за технологията да се развие и да докаже възможностите си.

Да, QR кодовете не са за всеки. Неоспорим факт. Същото можем да твърдим за умните телефони изобщо. Всъщност QR кодовете се харесват на хората, които са свикнали с технологиите и обичат да експериментират с тях. Това най-често са тези, които първи прегръщат новите идеи, първи купуват новите технологични играчки. Това могат да са хората, които създават първите впечатления именно за вашите продукти. И ако например предлагате високотехнологични услуги, нищо чудно вашите клиенти да знаят какво е QR код и да знаят как да го използват.

Да, QR кодовете са тромави. Технологията изисква да имате инсталирано приложение на мобилния си телефон, което може да ги разчете. Приложения има толкова много, че чак е трудно да си избереш. Аз имам цели три. Пускате приложението, натискате един бутон, то прочита кода и ви казва какво има вътре – интернет адрес, телефонен номер, имейл, събитие за вашия календар и още доста неща. Да, можете да ги изпишете върху брошурата си или рекламното каре, обаче в многото текст ще се загубят. А QR кодът изпъква и привлича вниманието. Освен това за мен е по-лесно да пусна едно приложение, вместо да въведа един макар и кратък URL адрес в браузъра.

И да, QR кодовете не са приложими навсякъде. Няма смисъл да ги слагате в долния десен ъгъл на билборд рекламата си. Или пък в левия. Сложете ги на спирката. Хората скучаят, а QR кодовете са забавни, привличат внимание и могат да превърнат едно скучно занимание (влизане на страница) в забавна игра. От вас зависи как ще подходите.

Нямате място върху рекламните материали за още един елемент? Разчистете ги малко. И опитвайте. Пуснете в една медия реклама без QR код, а в друга със. После вижте резултатите, ако в рекламата има призив за действие.

И ако получите покана от Икономедия за Digitalk тази година, обърнете внимание на картата. NEXT-DC са се представили повече от отлично и всичко изглежда перфектно. Виждате URL адреса и го въвеждате в браузъра, после слагате телефона върху картата и така. А можеше там да има един QR код. Сигурен съм, че са обмислили “за” и “против”, преди да решат да не го сложат. Това не означава, че не работи. Просто не работи винаги и за всички хора. Прилагайте ги тогава, когато има смисъл. А като дойде на мода NFC, пак ли ще се дърпаме? Вместо това можем от днес да почнем да учим хората да използват умните си телефони.

Вижте и нашите препоръки за QR кодовете. Тук пък можете да видите три примера за неподходящо приложение на QR кодовете.

Това е мнението на един позитивен човек, който винаги търси добрата страна на нещата.

Подобни статии:

  1. QR кодовете ни връщат към живота
  2. Научете 5 стъпки за успешна кампания с QR кодове
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване