07/08/12 07:29
(http://ivo.bg/)

Компли(ментите) на един теляк пред електоралната баня

На премиерска среща на върха в Дубровник българският министър-председател Борисов вплете в свое изявление върховното открие на своя бивш ментор Симеон Сакскобургготски, наречен наскоро от неблагодарния Бойко „мутра”, който в прословутото си програмно обръщение по пътя към властта поласка „прословутото българско трудолюбие и после приласка избирателите. Аргументирайки се защо ние на Балканите ТРЯБВА да живеем добре, освен слънцето и красота на региона, Борисов изтъкнал потенциала ни на „работливи народи”.

В резултат на това повторено царско ласкателство не ни остава друго, освен да си потърсим правата на работлив, но въпреки това най-беден народ в Европа. Получава се като в Русия: разполага с феноменални дадености под формата на природни ресурси без аналог с никоя друга държава, но в същото време руският народ крета по качество на живота далеч след десетки народи, обитаващи ресурсно невзрачни територии. Дали пък вината не е в онези, които „разпределят” порциите, отнемайки от залъка на нашите трудолюбови народи? Ако това за някои е колониализма, какви бяхме ние, ако не колония, по отношение на СССР?

Ние, заедно с трудолюбивите румънски съседи, населяваме дъното на европейските класации, ако не броим прясната информация от изминалата седмица за един наш рекорд, според който тъкмо Румъния и България са основен източник на снабдяване на по-богатата част от континента с „труженички” на платеното сексуално поприще. За нашите трудолюбиви южни съседи, които се превърнаха в нарицателно за живот на заем, изяждайки за години напред много повече от онова, което са спечелили с честен труд, да не говорим…Остават в сметката работливите народи от разпадналата се Югославия и Албания, които от десетилетия са сред донорите на най-евтината работна ръка в западната част на континента.

За сведение на Борисов, положението с ефективността на труда в България е плачевно толкова, колкото и с доходите. По този показател сравнението с други народи в Европа, Азия и Америка сме направо не изоставащи, а под нулата в измерванията на онова, което произвеждаме за единица време. Самата Европа изостава от САЩ много сериозно, а в същата тази Европа нашите показатели са отново най-ниските. Ако прием ласкателството на Борисов за основателно, в нашия случай излиза, че действаме на принципа „луд умора нема, само се поти”. Само ласкателството си е ласкателство, молба за преизбиране. Истината е, че тук по-скоро не излиза от мода принципът „работата не е заек, няма да избяга”. Или соцмъдростта, според която „те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че им работим”- превод от шопската максима „никой не мое да ми плати толкова малко, колкото малко моем да му работим”.

От опит знам, че в сериозните западни медии, например в агенция Ройтерс, на репортерите е забранено да цитират като меродавни изявленията на таксиметрови шофьори. Смята се за изтъркано клише кореспондент да започне разказа си от дадена страна с онова, което му казал шофьорът веднага, след кацнал на летището. Има и друга причина за тази забрана, но да не задълбавам, за да не обидя гилдията на таксиметровите шофьори по колективен признак…

Ще наруша този принцип- а и нали съм един работлив балканец, нека ми е простено. Онзи ден, в редкия случай, когато ползвах такси ( мразя по няколко причини) един шофьор ми разказа изключително меродавната история за здравеняци от неговото село, които по цял ден висят в кръчмата, но категорично отказват да „бачкат за някакви си 5 лева”. И си спомних разговора ми с един възрастен българин (по произход), гражданин на САЩ, който ми обясни разликата между онази страна и нашия случай именно с това, как при него, в качеството му на шеф на фирма, дошъл огромен чернокож и поискал работа по следния начин: „Бос, искам да ме наемеш за 1 долар”. Готов бил да работи каквото и да е, но”залудо да не стои”.

Ама бай Борисов къде ли ги е чувал тия работи пред банята в Банкя, пред която е люпил семки с аверите и този мил негов спомен беше превърнат от ТВ 7 в название на цяло едно светско предаване, кръстено от самия Борисов „Пред банята”.Излиза, че Борисов е бил ощетен от народната власт не само като му давали да учи само за пожарникар, както сега се оплаква, но и като му е позволявала да бяга от уроците по чужди езици, с което той направо се похвали. Но и на улицата, която пак по неговите думи го правела близък с Георги Първанов, не е научил елементарни уроци, щом може да плещи такива нелепи комплименти пред колегите си от една компания, в която всеки един премиер представя народи с доста по-високи показатели на доказана трудолюбивост.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване