07/08/12 02:00
(http://socialevo.net/)

Открит е първи вирус в Apple App Store

Открит е първи вирус в Apple App Store

Екипът на една от най-големите световни компании за борба с вируси в онлайн пространството, Kaspersky, е открил първия вирус в приложение, предлагано в онлайн магазина за приложения на Apple – App Store. Според руските специалисти става въпрос за вирус, който се намира в приложението Find and Call. Недоброжелателите, създали тази гадинка, имат за цел да откраднат данни от списъците с контакти на потребителите, а също така да спамват с реклами, от които потребителите трудно се отървават.

В първия момент ни се стори, че става въпрос за SMS вирус, който успява да изпраща кратки съобщения до всички контакти в паметта на мобилното устройство.„, заявява Денис Маслеников от Kaspersky.

След внимателно изследване на вируса се оказва, че не става въпрос за SMS, а за троянски вирус, който копира всичките адреси на потребителя на отделен сървър и там ги съхранява за последващи злоупотреби. Проблемът идва оттам, че след като бива инсталирано въпросното приложение се изисква регистрация на имейл адрес и мобилен телефонен номер на устройството. По-нататък задачата става доста лесна за този, който иска да се възползва от информацията на телефона ви. 

Нашият съвет към вас е да бъдете крайно внимателни и да не се доверявате толкова лесно на каквито и да е приложения, за да не станете поредна жертва. Преди да инсталирате някое приложение, прочетете ревютата и вижте рейтинга.

Снимка: StockPodium

Подобни статии:

  1. Еволюцията на компютърния вирус [Инфографика]
  2. Facebook планира пускането на онлайн магазин по подобие на Apple
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване