07/09/12 06:53
(http://vasvalch.com/)

K2Web: Много умни глави на едно място

k2web

Да си призная честно, имам известни предубеждения към събитията за дигитален маркетинг. Винаги си мисля, че ще ми кажат нещо, което вече знам и че ще разтягат локуми, подходящи за начинаещи, но не и за хора, на които са им минали 7-8 Facebook страници през ръцете. За мое най-голямо удоволствие K2Web беше събитие, в което и знаещите научиха повече, а и незнаещите чуха много ценни неща, без да се стига до неразбираема “висока наука”.

Тъй като е най-лесно, ще започна по хронология. Неизвиненото ми отсъствие е само едно, от първата лекция, насочена към кариерите в ИТ. Тъй като и да се мъча, явно няма да избягам от технологиите, реших да си я спестя. Оттам нататък следваше:

Ален Попович за социалните медии

Ален от Social Me говори за поведението на марките в социалните медии. Масовостта довежда до разводняване на посланието, отсече той и препоръча да присъстваме само в тези канали, където можем да допринесем със стойност за нашата аудитория и където се намират нашите потенциални потребители. Когато експериментирате, експериментирайте персонално, а не през акаунта на марката – така ще си спестите негативни резултати и ще видите какво работи наистина.

Ален бе лошият вестоносец, който го каза директно: марките все още не знаят как да се държат в социалните медии. Според него само 30% от потребителите получават отговор на въпросите си във Facebook. Най-добрият начин да получите обратна връзка от потребителите си не е да ги попитате какво харесвате, а какво можете да подобрите – хората обичат да хейтят, а вие можете лесно да канализирате хейта да действа в полза на компанията.

Разбира се, когато говорим за социални медии, няма как да пропуснем Open Graph. “Open Graph е нещо ново… Не, не е ново, но никой не го използва.” И това е вярно :) Най-големият плюс за използването на технологията е, че с нея марката може да води диалог и се превръща в социален обект. Другото са технически подробности.

 Ключови съвети:

  • Колкото и гениална идея за промоция да имате, първо прочетете правилата на Facebook.
  • В социалните мрежи не съдържанието е цар, а анализът.
  • Не казвайте на хейтърите, че не са прави и не им казвайте какво да правят.
  • Хората обичат да чуват неща, които сте формулирали със сърцето си.
  • Хората вярват на лица, а не на лога.

Огнян Младенов за SEO, панди и пингвини

Oggin се хвърли в една доста проблемна тема, а именно как Panda и Penguin ъпдейтите промениха завинаги света на SEO. Накратко, пандата наказва дублираното съдържание и фермите за съдържание, а пингвинът си отваря очите за разнородни сигнали за спам.

Най-важното при Panda е да следите за дублирано съдържание. Традиционно, Google фаворизира сайта, където съдържанието е излязло първо, затова внимавайте за копиране на чужд текст или за дублиране на страници в сайта ви. Това се случва най-често, ако имате различен път до определена страница.

При Penguin трябва да следите за филтриране по няколко критерия, всеки от които е знак за спам съдържание. Първо, внимавайте да не получавате твърде много линкове с дълъг и еднакъв anchor text (текстът, върху който е сложен хиперлинкът) – този тип линкове не трябва да надвишава 60%. Филтрират се и имена на домейни, съставено от ключови думи – за български сайтове особено засегнати са т.нар. IDN домейни (тези на кирилица). Следващият сигнал са твърде много връзки от нерелевантни източници, както и бързото им натрупване – според Google ако имате повече от 20% такива линкове, значи не ви е чиста работата. За релевантни към момента се смятат линковете от новинарски сайтове и от блогове, но Оги даде да се разбере, че в бъдеще може и да не е така.

Ключови съвети:

  • За anchor text най-често използвайте името на марката и ключова дума, но никога само ключова дума.
  • Създайте връзка с тематични блогове.
  • За linkbuilding можете да разчитате на guest blogging – тогава ще говорите по собствената си тема и съдържанието ще е релевантно.
  • Не спамете с коментари – пишете дълги, смислени коментари, които допринасят за дискусията.
  • Google вече ще награждава само качествено, експертно съдържание – пишете такова.
Презентацията е тук.

Станислав Димитров за ерата на Google

Първият ден приключи с представяне на новите решения на Google. Повечето елементи не ми бяха нови, но ми беше доста полезно да прегледаме заедно със Стан от Hop Online новите функции и social reporting модула на Analytics. Някои неща пък си бяха откровена новина. Например, ако имате качествено съдържание на сайта и използвате embed-нато видео (особено с iframe), то в SERPs ще се явява резултат към вашия сайт, а не само към YouTube. Страхотно!

Доста интересна ми беше темата за Google Places (които скоро ще станат изцяло Google+ Local). Знаете ли, че 30% от резултатите при търсене в Google са локални? И това ако не е мотивация да се регистрирате! Регистрацията става само с валиден стационарен телефон, след което можете да допълвате съдържание за мястото. За оптимален резултат ви трябват име на мястото, адрес, телефон, работно време, кратко представяне, 10 снимки с резолюция 1024х800, до 5 видеа от YouTube.

За да видите кои са горещите теми в момента, е добре да обърнете внимание на Google Insights for Search. Тук можете да видите резултати по ключови думи за различни групи потребители. Можем например да научим интересни неща за тенденциите в търсенето, които помагат за насочване на CPC реклама, както и за създаване на съдържание. Виждам например, че през последният месец много силно се е засилил интересът към Андреа и Азис :)

Последният полезен инструмент на Google е GoMo (съкратено от Go Mobile). Услугата ви позволява да тествате съвместимостта на сайта си с мобилен телефон и да изградите мобилна версия за него, безплатно. Тествайте, особено ако разчитате на повече мобилни потребители!

Награди

Първият ден завърши с награди. Много награди :) Ще се огранича с личен поздрав за Бисер, Евгени и Борката. Както и за екипа на Ozone.bg – не взехме награда, но бяхме Топ 3 в цели две категории и това ме кара само да си мечтая какво ще стане догодина :) Обзор на останалата част от събитието ще прочетете по-късно.



Още по темата:

  1. K2Web: събитие, което не е като другите
  2. Молба за работа с много ентусиазъм
  3. По едно за всеки ден

Публикувана на 07/09/12 06:53 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/6bz7PfcHF_o/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване