07/09/12 08:40
(http://www.azcheta.com/)

Библиотека в парка - първо в Пловдив, после и в други градове

Лятната читалня на открито "Библиотека в парка" е новият любим начин на майките в Пловдив да накарат децата си да се влюбят в книгите. Идеята на Мария Петрова от Местния център за работа с доброволци към Детски отдел на РНБ "Иван Вазов" се осъществява за няколко часа всяка сряда до края на юли - между 10 и 12 ч. - в Цар Симеоновата градина до Пеещите фонтани под Тепетата.

"Два часа не са достатъчни, за да се насладиш на една превъзходна книга, нито - да я обсъдиш с приятел, но можеш да започнеш при нас, а после да я откриеш в Детски отдел и да й отдадеш цялото си време и мисли.", разказва Петрова. През първата седмица на инициативата са се включили над 60 деца, които са преминали от активни карти за игра, през шарените списания, за да стигнат до книжките. Като партньори са се включили и три издателства - "Фют", "Просвета" и "Clever book".

Няколко от децата са се опитали да направят минитеатър, но се оказало, че нямат достатъчно публика, защото всички четяли избраните от тях книжки. "Имахме си дори и илюстратори, които сякаш се бяха наговорили да рисуват принцеси или разлистващи книга в парка деца", обяснява Мария.

Оганизаторите очакват през следващите седмици включващите се в библиотеката в парка да несят още от любимите си детски книги, защото събраните по време на кампанията "Стара книжка - нов читател" се оказали недостатъчни. 
"Ние сме подготвили весели подаръчета за всеки, който се реши по-дълго да остане с нас: разделители за книги, смешни маски, хартиени куклички", разкриват още от Местния център за работа с доброволци към Детски отдел на РНБ "Иван Вазов" Пловдив.

"Библиотека в парка - да се срещнем в Градската градина" е на 11, 18 и 25 юли от 10 до 12 ч. в Цар Симеоновата градина в Пловдив

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване