07/09/12 07:05
(http://patepis.com/)

Виж Неапол и… се влюби (2): Какво да видим в Неапол

Вили продължава със съветите за пътуване до Неапол. Започнахме с Информация и съвети за Неапол, а днес ще обиколим някои важни забележителности. Приятно четене:    

Виж Неапол и… се влюби

продължение

Какво да видим в Неапол

А сега да видим какво да видим ;)

Бонджорно на всички и отново бенвенути а Наполи!  :) А, моменто!

Първо кратък инструктаж.

Ами, налага се. Защото сме в Наполи. То, нали, на кой каквото му е писано, но все пак, каквото зависи от нас, нека да го правим. Трябва да кажа, че освен онова, което бях чела преди, за много реалната опасност да те оберат в Наполи практически навсякъде и по всяко време на денонощието, май и повечето от местните ми познати напълно сериозно винаги ме предупреждават да внимавам. Дори един напълно непознат сервитьор на о. Капри, с който се разговорихме, докато пийна едно кафе, преди да ми махне "чао!" от вратата, загрижено рече: "Ей, сериозно, тук е раят, но отсреща* е Наполи - там внимавай много, дръж си здраво чантата и си пази фотоапарата!" И наистина внимавах. Не знам дали твърденията са леко пресилени или просто съм имала късмет до момента, или пък е вярно, че ако човек спазва препоръките и небесата го закрилят, но засега съм още цяла и всичко си ми е намясто... пу-пу! ;)

Та, в Неапол:

  • == Никога не носете чантата си небрежно преметната през рамо или просто да си я мандахерцате в ръка, защото за секунда може да останете без нея. Защо?
Защото из града голяма част от народа се движи с мотопедчета и скутери, не се спазват абсолютно никакви правила и знаци, а освен това и едва ли не всички карат така, сякаш се целят точно в теб. От което следва, че ако не се вземеш в ръце, ще си ходиш перманентно с изкаран акъл ;) Та, може, както някой си кара моторетката, минавайки край теб, просто да ти дръпне чантата и да офейка, преди да си казал "А!" Значи, чантата ви да е с дълга и здрава каишка и е добре да я носите така, че каишката да минава по диагонал през гърба, а самата чанта да е отпред пред корема, затворена, и едната ви ръка да има грижата често да стои отгоре й. В навалица това е абсолютно задължително.
  • == Ако фотоапаратът ви е от онези, които висят на ремък на врата - ако сте с яке, когато не снимате, по-добре го пъхвайте под якето.
Преди да снимате, хвърлете едно око наоколо си що за хора има край вас. Ако времето е горещо и сте без връхна дреха, не разчитайте на това, че фотоапарата е пред гърдите ви, придържайте го и с ръка. Защо ли? Защото бандюгите, ми казаха, си имали техника за светкавично измъкване на тези скъпи фотоапарати, ей така, както си висят на вратовете на туристите. Та по този повод и аз, когато последния път самосиндикално си скиторех из Наполи, голяма част от последните ми снимки ги наснимах със старата "сапунерка", а "артилерията" си го носех в чантата (на корема пред мен). С него направих само някои панорамни снимки от терасите на хълма. Е, когато си бях с охрана**, Самсунг-чето заслужено си почиваше ;)
  • == Не се спирайте, ако на улицата ви спре някой и се опитва да ви продаде "изгодно" нещо. Докато ви омайва, някой друг незабелязано може да ви свие нещо от чантата или някой джоб.
  • == Не обръщайте внимание на просяците - по същата причина.
  • == Избягвайте да стоите или вървите на/по края на тротоара - не забравяйте ония с мотопедите и миниколичките!
  • == Не си дръжте всички пари, документи и кредитни/дебитни карти на едно място.
  • == Всички правила за охраната на багажа ви в градския транспорт в София, важат и за Наполи.

Градски транспорт в Неапол - автобуси, тролейбуси, трамваи, метро, фуникуляри:

еднократен билет  - 1,20 евро, важи 90 мин. за цял ден - 3,60 евро, важи до 24ч. на същия ден за цял ден в събота, неделя или празник - 3,00 евро, важи до 24ч. на същия ден Билетите се купуват от магазинчетата с надпис "Табачи" или от будките за вестници, някои барчета, метрото. Важат за всякакъв транспорт из града, без Сити-тур автобусите, корабчетата и такситата. На целодневния билет пише, че трябва да се попълни името и датата на раждане, а при проверка да се показва и документ за самоличност. Обаче, когато мина веднъж контрола през автобуса, изобщо не погледна писала ли съм нещо или не. Нищо не бях писала. А него го интересуваше само датата на маркирането. Качването в автобусите става по правило от предната врата. Шофьорите не продават билети, но ако нямаш билет не те свалят от автобуса. Само че, ако те нацели контрола - проблема си е твой.

Хотели в Неапол

Има много и с всякакви звезди. И определено са по-евтини от хотелите в Рим, Венеция, Милано и Флоренция, хем при същото качество. Около и в района на пиаца Гарибалди са най-много и най-евтини мисля, а в booking.com, примерно, изборът е богат. Доколкото ми е известно има и няколко прилични хостела в града. Един от местните ми познати спомена веднъж, че има и неаполитански сайт за обзаведени апартаменти под наем за от 1-2 нощувки до един месец, и било доста удобно за компания от няколко човека, примерно, или за семейство с деца. Нямам лични впечатления, обаче.

Какво да видим в Неапол?

Може би сте чували крилатия руски израз "По вкус и по цвет товарищи нет.", т.е. един харесва едно, друг - друго. Затова аз ще изброя някои известни и не чак толкова, посещавани от любопитните и любознателни хора места, евентуално ще кажа и по няколко думи, и ще им сложа личната си оценка по шестобалната система. А за няколко от тях, където не успях да стигна досега, едно рамо ще удари ангелчето Анджело със своята оценка, става ли? ;) И така, туристическите фирми показват на групите си най-често само:

** Пиаца Плебишито, т.е. Площада на народа = 4

Той е доста голям и, може да се каже, е официалния площад на Наполи. Датира от 19 век. Тогавашният крал заповядал да го направят непосредствено до двореца и сам той го нарекъл така. А идеята му била продиктувана май от чиста проба мързел. Защото кралят просто щял да изслушва мненията и оплакванията на поданиците си, без да излиза от къщи си, само като се паркира на прозореца на кабинета си. Е, не е ли това като доказателство на поговорката "Накарай мързеливия да прави нещо, та да те научи на акъл"? ;)

** Църквата Сан Франческо ди Паола = 4

Хубаво се белее край площада тя, но най-забележителното нещо в нея е високият, мисля, 52-3 метра купол. Вътре силно ми напомня на Пантеона в Рим. [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Сан Франческо ди Паола в единия край на Пиаца Плебишито"]Сан Франческо ди Паола в единия край на Пиаца Плебишито – Неапол[/caption]

** Театър Сан Карло = 3-4 /за външен вид/

Това е най-старият все още действащ оперен театър в Европа. Създаден е по времето на крал Карло VII през 18 век. Отвътре, обаче, аз не знам как е, понеже все още не съм влизала, но Анджи каза "Оо, е молто белло! Е гранде... Си, бюютифуль, су-пер!" [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Театър Сан Карло - вид откъм Пиаца Плебишито"]Театър Сан Карло - вид откъм Пиаца Плебишито – Неапол[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="604" caption="Театър Сан Карло отвътре (снимка от интернет; неизвестен автор)"]Театър Сан Карло – Неапол[/caption]  

** Палацо Реале, т.е. Кралският дворец = 4,5

Тези, които не са влизали в други дворци,  сигурно ще го харесат. Но аз съм виждала и доста по-"дворцовски" :) Така че, ако очаквате да прилича на някой френски или английски дворец, вероятно ще бъдете поразочаровани. [geo_mashup_map zoom="10"] [geo_mashup_location_info] Иначе, той е единият от четирите дворци на кралете Бурбони, управлявали някога Наполи. Другите са: дворецът в Казерта (за него, евентуално, мисля специално да разкажа/покажа в друг пост), дворецът на хълма Каподимонте и, може би най-невзрачният - в Портичи (малко градче, точно в подножието на Везувий) - днес в него се помещава един от факултетите на Неаполския университет. Вход - 4 евро. [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Кралският дворец - вид откъм Виа Сан Карло"]Кралският дворец - вид откъм Виа Сан Карло – Неапол[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Кралският дворец - главното стълбище"]Кралският дворец - главното стълбище – Неапол[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Кралският дворец - тронната зала"]Кралският дворец - тронната зала. Неапол[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Кралският дворец - част от двореца, гледка от джардини -те ;) (т.е. от градината отзад в двора)"]Кралският дворец, Неапол[/caption]  

** Кастело Нуово = 4

Той е един от символите на Наполи и е типичен средновековен замък-крепост, пуснат в действие през 1279г. ...Оo, я чуйте малко сега ;) Преди това столица на кралство Наполи бил Палермо, е-хе, чак в Сицилия, а кралската резиденция тук се разполагала в Кастело Капуано, от който днес е останала само Порта Капуано, която споменах и показах в предния пост. Та, когато Карло I Анжуйски преместил столицата тук, искал къщата му да е на брега на морето и, нали си имал френска кръв във вените, ами дощяло му се да е и по френска мода. Дошли съответно една свита французки архитекти, огледали терена - па така, па онака, помъдрили малко, стиснали си ръцете с негово величество, и след няколко години: Кралю честити, воала! - екстра замък, като от френска вълшебна приказка :) Да, ама не било писано човекът да си поживее там, щото сицилианците в това време му подпукали една война и потрябвало да върви да се бие с тях. И така, пат-кют, та чак до 1285г., когато завалията взел, че умрял и на трона се възкачил синът му Карло II. Той заживял в Кастел Нуово и веднага района наоколо се превърнал в център на града Наполи. Естествено, през вековете замъкът бил разширяван, украсяван, посещаван от видни светски и религиозни гости, спретвали си разни събития вътре. Бил също и обграждан и атакуван от нашественици, а към края на 1500-те години кралство Наполи било присъединено към Испания. Замъкът изгубил блясъка си (тц-тц-тц!), заигравайки ролята на обикновена, но важна все още (ее, пак добре!) морска крепост, в която отсядали испанските крале, когато минавали насам да нагледат тая част на господарството си... Последната по-съществена реставрация била направена през 19 век. А през 20-те години на миналия век Общинската управа на Наполи решава замъкът да бъде признат за исторически паметник. Разчистили неугледните постройки наоколо, оправили пиацата, подредили кое-що вътре... Днес в Кастел Нуово се помещава Общинския музей на Наполи, който не е кой знае какво, а една-две от залите му са пригодени за временни изложби и културни събития. Вярно, изглежда внушително, но за мен най-интересното нещо от Кастел Нуово е историята. По-добре не си губете времето вътре, освен, ако го имате много :) Вход - 5 евро. [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Кастел Нуово - вид откъм Моло Беверело (пътническото пристанище)"]Кастел Нуово, Неапол[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Кастел Нуово - вид откъм Виа Актон"]Кастел Нуово, Неапол[/caption]  

** Галерия Умберто I = 6

Всъщност това е един търговски център от време "оно", със скъпи бутици, кафенета, ресторант и офиси. Тя е "сестричката" на Галерия Виторио Емануеле в Милано, която също е много красива. Но за тази се смята, че е по-елегантна и по-естетична от миланската. Тези галерии са били построени, за да стимулират търговията, а също и като символ на прераждането и засилващото се индустриализиране на градовете. Те са, така да се каже, като архитектурен резултат от индустриалната революция в Англия през 19 век, тъй като за техен модел отчасти е бил използван образа на британския Оксфордски музей. Галерия Умберто е открита през 1890г. по време на управлението на крал Умберто I и е наречена на негово име. Идеята била да се съборят най-горките сгради в района на двореца и театър Сан Карло, и новата постройка да се съчетае с околните "палацо". Аз, разбира се, съм лаик, но мисля, че са успели идеално. Галерия Умберто I е една от забележителностите на Наполи, из които моя милост с удоволствие се размотава всеки път :) Харесвам я заради впечатляващата елегантна смес от метал, стъкло, зидария, мрамор и мозайка, и сложния и красив пъзел от ренесансови и барокови елементи. Изобщо, интересна архитектура. Вход - свободен. [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Галерия Умберто I - фасадата откъм Виа Сан Карло, точно срещу театър Сан Карло"]Галерия Умберто I, Неапол[/caption]

Галерия Умберто I, Неапол

Галерия Умберто I - същото място от друг ъгъл и по друго време
[caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Галерия Умберто I"]Галерия Умберто I, Неапол[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Галерия Умберто I"]Галерия Умберто I, Неапол[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Галерия Умберто I - мозайки по пода (Стрелец)"]Галерия Умберто I, Неапол[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Галерия Умберто I - мозайки по пода (Водолей)"]Галерия Умберто I, Неапол[/caption]   Да уточня: всички изброени до тук забележителности са буквално скупчени на едно място, в нещо като неправилен трапец с периметър около 1,5 км. Е, това беше за загрявка ;) Следва продължение. автор и снимки Вили * - Капри и Наполи са точно в краищата на мисления диагонал през Неаполитанския залив ** - негова чест Анджело ;)     Други разкази свързани с Другата Италия – на картата: КЛИКАЙТЕ НА РАЗКАЗА ЗА ПОДРОБНОСТИ :)      
Публикувана на 07/09/12 07:05 http://patepis.com/?p=33026
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване