07/09/12 03:48
(http://socialevo.net/)

Локална оптимизация за търсачки – основни принципи

Напоследък локалната оптимизация на сайтове става все по-привлекателна за собствениците на уеб сайтове, като причините за това са основно няколко. Google наскоро обявиха, че комбинират основния алгоритъм за търсене с алгоритъма за локално търсене. С други думи, да правиш локална оптимизация е по-лесно на практика, защото правейки основна оптимизация на сайта, локалната такава също се подобрява.

Другата предпоставка е наситеността на пазара, която се усеща и в България в някои ниши. По-добре е да си първи в селото, отколкото последен в града. Или, с други думи, е по-разумно да положиш известни усилия, за да си гарантираш по-малък, но някакъв трафик, отколкото да хвърлиш неимоверни усилия в трудна ниша и да не получиш нищо.

Последната причина за локална оптимизация (за която се сещам аз) е поради особеността на бизнеса. Един ресторант, разположен в Пловдив, би желал потребители, търсещи „ресторант Пловдив”, а не такива, търсещи „ресторант Видин”.

Изброявайки основните характеристики на „местната” оптимизация, сега ще бъдат представени основните промени, вътрешни и външни, нужни на сайта, за гео-стратегическата му цел.

 

Вътрешни промени по сайта

1. Добавете вашия пълен бизнес адрес на страницата за контакти. Като улеснявате вашите посетители да намерят адреса, не само си създавате авторитет, но и позволявате на търсещите машини по-лесно да откриват това съдържание. Добавянето на вашия телефонен номер е също предимство.

2. Наситеността на нормалните ключови думи може и да е между 2% и 4%, но географските думи са далеч по-редки в нормалния почерк. При добавяне на географски имена като име на град наситеността не трябва да превишава около 1% от общия обем на текста. 

3. Въпреки че Google не обръщат голямо внимание на гео таговете, те могат да бъдат плюс за други търсачки като Bing. Все пак алтернатива при Google е да се ограничите до дадена държава от Webmaster Tools -> Site -> Configuration -> Settings. 

 

Външна стратегия на сайта

1. Добавете сайта си в Google Places.

2. Добавете сайта си в качествени (!) каталози за сайтове, които предлагат разделение на географски принцип. Например ако искате да таргетирате Пловдив, потърсете в Google „Пловдив каталог“ или „Пловдив сайтове“. Добра стартова точка са Start.bg, Dir.bg и Yes.bg. Отделно можете да намерите добри нишови каталози като уеб дизайн Пловдив, които излизат на челните позиции при търсене.

3. Извличайте максималното, когато посещавате местни събития. Можете да събирате линкове от каталози за събития, онлайн календари, колеги блогъри, а и също така от високостойностни портали, например от местни вестници и списания, стига да сте хитри и настоятелни, като плюс биха били добри умения за писане на прессъобщения. В SeoMoz има обширна статия по темата.

 

Като заключение локалната оптимизация става все по-използвана глобално и все повече чуждестранни компании се насочват към нея. Добрата новина е, че вече не е нужна смяна на SEO стратегията, а само малки „добавки“, за да се възползвате от възможностите на географското разпределение.

Източник на снимката: TheVividSolutions

Подобни статии:

  1. Основни принципи на онлайн маркетинга
  2. 6 основни SEO грешки, от които да пазите сайта си
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване