07/16/12 06:44
(http://ivo.bg/)

Цветанов нападна конкурента си за президентския пост Плевнелиев

Вторият човек в изпълнителната власт за първи път нападна открито и без заобикалки първия човек начело на държавата Росен Плевнелиев. С развълнуван глас тази сутрин Цветан Цветанов декларира, че не може да разбере българския президент, който се противопостави на дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова от Висшия съдебен съвет.

Когато скандалът с уволнението избухна в края на миналата седмица вътрешният министър най-напред трудно сдържаше радостната си реакция при наказанието на личния му враг Тодорова, която го съди за клевета. След това Цветанов се включи в общото говорене на властта, тон за което даде премиерът Борисов с твърдението, че уволнението е провокация към управляващите. Министърът също възприе позицията за уволнението като „провокация”. Но нещо се е случило през горещите почивни дни, през които по някакво чудо премиерът Бойко Борисов запази мълчание като шпионин, пуснат на чужда територия, вместо да се появи по обичайния помпозен начин във всички новинарски телевизионни емисии и в половината публицистични предавания.

Днес, два дни по-късно и в деня, когато Висшият съдебен съвет е свикан извънредно в търсене на начин да потуши пожара, Цветанов с необичайно остър тон фокусира гнева си към лидера на ДСБ Иван Костов, което не би направило впечатление изобщо, но и към президента Плевнелиев, поставяйки ги на една плоскост ( както е известно, в България да те сравнят с Костов е сред най-тежките обвинения).

„Аз не мога да разбера българския президент” повиши тон Цветанов в студиото на БНТ и разви тезата, че Плевнелиев не е запознат с детайлите по делата, които Тодорова е забавила. А като основание за позицията на държавния глава той видя желанието му да се „включи в общото говорене”.

Освен в невежество, на практика вицепремиерът на практика обвинява президента и в конюнктурност, защото „общото говорене” срещу угодническия ход на Висшия съдебен съвет да бъде наказан най-известният личен враг на самия Цветанов в съдебната система е крайно негативно не само в България, но и в Брюксел, откъдето до дни, ако не и до часове, се очаква правителството на ГЕРБ в София да получи тежък политически удар с негативен доклад за „напредъка” на България по проблемите на правосъдието и борбата с организираната престъпност.

Цветанов на практика обяви „война” на своя бивш колега от правителството Росен Плевнелиев. А във всяка война има жертви. И това едва ли ще бъде Плевнелиев.

Големият въпрос е какво мисли в скривалището си големият управник Борисов и защо пуска своята дясна ръка да посяга към бузата на президента, издигнат и избран на този пост не просто от ГЕРБ, а лично от Борисов.

„Лично” ли казах? Да не би фактът, че Цветанов, смятан за фаворит като кандидат за президентския пост преди да бъде компрометиран с историята за притежаваните от него 6 апартамента, както и от „престараването” си в неговата битка за прехвърлянето на вината за неуспехите в борбата с престъпността, сега отмъщава лично на Плевнелиев, който го измести и се оказа на върха на държавата?

„Не бих приел неговата защита”, декларира днес по адрес на Плевнелиев екзалтираният Цветанов. Което прозвуча като прелюдия към събития, при които ще има нужда от защита.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване