07/17/12 08:45
(http://ivo.bg/)

На Запад:прозрение с презрение за герберокрацията

В епохата преди появата на вестниците тълкувателите на актуалните събития пред простолюдието са били жреците или в нашия случай от 9-ти век насам-поповете. В днешно време тази роля играят медиите. И е направо забавно, макар и по тъжен повод, да се види, как овластените да правят официална пропаганда сричат като дяволи евангелието от Брюксел, в което ни четат конско за резултата от магарешкия инат на управляващите да казват на черното бяло – включително на Красьо Черния кадровик в правосъдието, онзи със самочувствието на „приятел“ на всяка власт.

На кого да вярва човек в битката за умовете и сърцата на предполагаемо лековерния български потребител на пропаганда? Изданията на подгонените напоследък финансови и фармацевтични „октоподи“ изпълняват заръката (вече) да се държат опозиционно. Това им е било е наредено директно наскоро от собствениците им- извинявам се, че издавам тази тяхна редакционна „тайна“, но те знаят, че е истина и нямат основание да ми се сърдят. Просто съобщавам, онова, което на тях не им е позволено да си признаят, но е известно на премиера Борисов от мига на инструктажа на шефовете на съответните вестници, на които им е внушено на специално събрание да спрат да хвалят ( макар и с половин уста) управляващите. Именно след тази случка Борисов изригна срещу журналистите, които обслужвали мафията, разочарован от верните си хора, като шефката на „Труд“ Светлана Джамджиева, която превърна рождения му ден в апотеоз като за първа страница на поверения й всекидневник.

Съответно в „Труд“ се появи изпреварваща информация, с претенция за уникалност, в която предричат черни облаци откъм Брюксел на базата на чернова на очаквания негативен доклад по адрес на България. Прогнозата, разбира се, е вярна. Но аз избирам да коментирам още по-меродавни източници, сред които любим ми е сайтът на герберокрацията, близнака на ТВ 7, наречен „западняшки“ Bnews. От него човек научава най-съкровените мисли на началниците Цветанов и Борисов, обработени като за „баламурници“. Четеш, превеждаш си като от в. „Работническо дело“ с обратен знак и получаваш самородната истина, отсята като прашинки злато в ситото на пропагандата. Както и в другите сайтове, напазарувани вече от „медийния октопод“ на властта ( да употребя веднъж и аз техния милиционерски език по адрес на „врага“), акцентът във войната за прокарване на правилната пропагандна линия е поставен върху „успеха“ да бъдем отделени от Румъния- иначе казано, внушението е, че отчаяното посещение на Бойко Борисов в Брюксел с настояване да бъдем посочени в доклада като по-малки нещастници от румънците е дало плодове.

Ето какво ни нашепва днес електронният глас на официалната пропаганда в ранни зори, още преди да се завърти телевизионната машина на официалната пропаганда:

вторник, 17 юли 2012 г. 08:01 ч.
Чернова на доклада
ЕК ни разделя с Румъния, но ни оставя под лупа
BNews.bg

Европейската комисия иска в 5-годишния си наблюдателен доклад на съдебната система и вътрешния ред на България мониторингът да продължи още поне година, стана ясно от чернова, цитирана от Българската национална телевизия.
Европейската комисия критикува България за редица слабости в съдебната система и борбата с корупцията и мафията, но планира смекчаване на мониторинговия механизъм.
Това става ясно от черновата на обзорния 5-годишен доклад на ЕК, който ще бъде представен официално в Брюксел в сряда.
ЕК, макар да оставя в сила Механизма за сътрудничество и оценка, разрежда (! -бел. авт.) проверките. Така следващият мониторингов доклад по него ще бъде чак (!-бел. авт.) в края на 2013 година. По този начин
Европейската комисия за първи път разделя България от Румъния.
Букурещ ще бъде подложен на допълнителен мониторинг още в края на тази година. Причината е в опасенията, че Румъния излага на риск демократични принципи, разделянето на властите и върховенството на закона.
Интензивността на борбата срещу организираната престъпност се е увеличила след 2010 г.,
когато полицията е поела по-активна роля. Отчитат се убедителните резултати в справянето с проблема в досъдебното и съдебното произвоство.
Според независими наблюдатели организираната престъпност е фундаментално предизвикателство за държавата и обществото, се казва в черновата на доклада във връзка с многото нерешени и забавени случаи.
В доклада се отблелязва също и съществуването на специалицираните ведомства в полицията,
следствието и съда за борба с организираната престъпност, но се намеква, че те още не са доказали ефективността си, тъй като законодателството не им позволява да разглеждат делата по приоритет.
В крайна сметка докладът заявява още, че въпреки усилията на България от 2010 г. насам за подобряване на институционалната и законовата рамка за борба с организираната престъпност, резултатите са ограничени, като само няколко знакови случая са завършили с присъди. В тази част на документа се посочва и изчезването на братя Галеви след получаването на осъдителната им присъда от ВКС.
Черновата на доклада сочи, че има случаи, когато назначаването на съдии от парламента и ВСС е било непрозрачно
и помрачено от обвинения в политическо влияние. Обръща се внимание на уволнението на съдия Мирослава Тодорова, като се посочва, че то е пример за непоследователност в дисциплинарната юриспруденция.
Припомняме, че в четвъртък съдия Тодорова бе освободена от длъжността си, като според ВСС тя многократно е нарушила правилата и е създала рецедив в практиката на ВСС. Премиерът Борисов пък определи уволнението ѝ като нарочна провокация непосредствени преди публикуването на доклада на ЕК.
България така или иначе няма как да е доволна от заключението на Европейската комисия.”

Навремето срещу тежък шамар от Запад щеше да бъде отговорено с войнствена реторика във в. „Работническо дело“, но новото поколение пропагандатори на правителствената правда е изкласило в занаята на йезуитския прочит на евангелието. Не се конфронтира напълно и там, където би трябвало да напишат истината за убийствения шамар на сегашното управление, кебапчийските котета на банкерската журналистика мъркат за посочени „някои слабости“ в борбата с престъпността в България. Целта им е смекчат ефекта от удара по престижа на началниците, знаейки, че не могат напълно да го представят за голям успех ( както правят в много други случаи). Обобщаващото изречение на редакционната статия на „Работнически news” е просто „шедьовър“ на този измъчен компромис:

„България така или иначе няма как да е доволна от заключението на Европейската комисия“

Така е и няма как да е иначе. Само че не става дума за България, а предимно за виновниците да не бъде отменено наблюдението над София от страна на Брюксел, които са не просто недоволни, а са в ужас- Цветанов го демонстрира с агресивно поведение, а Борисов се крие. Защото за мнозина в България критичният поглед на съюзниците върху авторитарното управление на България е последната надежда за някакъв коректив на безпардонното ни управление при положение, че нищо подобно не може да се очаква от българските медии с реално влияние върху баба Гицка.

А като става дума за медии и реално влияние : нали си спомняте раболепното изявление на Бойко Борисов, който каза, че слуша ( прозвуча като „козирувам“), когато говори канцлера Меркел? Ето ви една медия със съвсем реално влияние, каквато е германската агенция ДПА. Вчера тя използва за първи път езика на българските критици от разни блогове в интернет и нарече Бойко Борисов „бивш охранител със заплашителна осанка“, който обещава ( забележете- обещава година преди края на мандата с неизпълнените обещания) да пребори корупцията. Всеки грамотен потребител на информация от световни по своето значение и статут информационни агенции, каквато е ДПА, знае, че този вид определения за един политик, излизащ извън рамките на обичайния консервативен агенционен изказ, е израз на висша степен на презрение. Или на прозрение?

На Запад явно прозряха. Остана и тук да прогледнем, макар че опитите да ни избодат очите, изписвайки веждите на герберокрацията, продължават с пълна сила.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване