07/23/12 08:29
(http://ivo.bg/)

Втвърдяването на българската „мека Мария“ след втория кървав шамар на тероризма

Кое от двете е вярно: че атентати с т.н. камикадзета ( горките днешни кротки японци,носят си кръста от миналото на „кръстници“ на това ужасяващо явление, което иначе е старо като света ,чиято история е преди всичко летопис на войните и кръвопролитията) не могат да бъдат предотвратени или тъкмо напротив?

Защото в първите часове и дни след атентата в Бургас, когато се оправдаваха, премиерът Борисов и заместникът му Цветанов изтъкваха един през друг, че такива атентати не могат да бъдат предотвратени. А ето че днес техен подчинен заявява обратното, твърдейки, че
българските граждани и туристите трябва да бъдат спокойни, защото опасността от повторен терористичен акт е почти изключена. Това каза пред бТВ депутатът от ГЕРБ Румен Иванов.

Възниква въпросът: защо, ако е възможно държавата да гарантира подобно ниво на сигурност, не го е направила преди?

Всички разбрахме, че България е „мека цел“. Твърдо и многократно ни го намекнаха от Израел. Фактът, че се втвърдяваме (едва) сега не е голямо успокоение за гузните съвести, ако има такива изобщо у нас.

Самите израелци следват постоянно линията да демонстрират спокойствие. Пагубно е да покажеш страха си на преследващия хищник, но другата крайност- да декларираш, че ужасът няма да се повтори, си е живо предизвикателство към терористите да те опровергаят. Те ги обичат тези работи. Знам от опит от Ливан, където най-гадният им специалитет беше да задействат бомба на мястото на взрива, когато са пристигнали спасителите. Дори и моя милост, уподобяван на луд от мнозина заради факта, че отглеждах в такава обстановка 3 невръстни деца в продължение на няколко години, си бях научил урока и никак не бързах да се явя на мястото на подобни капани – храбростта си е храброст, но и малко чувство за самосъхранение не пречи. Иначе т.н. храброст си е чиста глупост.

Възможно е българската държава да си е научила урока по метода „проба-грешка“. Когато обаче е „похарчен“ човешки живот и той е цената за пренаписване на домашното, някой все пак трябва да потърси вината за пропуска, превръщайки летището в Сарафово в „мека цел“- ако ме разбирате за какво намеквам…

Вече „намекнах“, включително в книгата „Президент на РъБъ“, че в предишния подобен удар срещу неподготвената България, като при атентата в Кербала срещу българската военна база , така и бяха „намерени“ виновни за пропуските в отбраната. Което си е покана към терористите да пробват пак дали българската „мека Мария“ не си подлага и другата буза за кървав шамар.

Ако все пак някой не разбира или така му изнася, да поясня: не можеш да твърдиш, че подобен род атентати не могат да бъдат предотвратени- и дори да изтъкваш, че не си бил предупреден-при положение, че има цяла върволица от подобни нещастия, пресечени в зародиш при други подобни опити в различни страни ( Кипър, Тайланд…да не изброявам…). Вероятно тъкмо почеркът е връзката с предишните неуспехи и успешният заговор край Бургас, окачествен в самия Израел като най-успешния подобен акт от години срещу израелска цел. Съответно тази улика беше причината с такава увереност премиерът на страната Нетаняху светкавично да оповести убедеността си кой стои зад организирането на престъплението.

Смисълът на откриването на грешката в системата е като при анализа на самолетните катастрофи. Не стане ли ясно какво ги е причинила, самолетните компании приземяват подобните машини до откриване на засечката, за да не се повтори трагедията. До изборите ли да чакаме, за да се случи това приземяване и у нас?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване