07/25/12 21:02
(http://rumiborisova.blogspot.com/)

Станишев показва среден пръст за Белене




БСП –Перник е в челната петица, но може да се окаже и в челната тройка на областни центрове, събрали най-много подписи за провеждане на референдум за развитие на ядрена енергетика в страната чрез изграждане на АЕЦ „Белене”. Това обяви на пресконференция областният лидер на БСП Ненко Темелков. Събрани са над 21 250 подписа при определен праг от партийната централа за 18 500 подписа, но събирането на подписи сред жителите на областта ще продължи до 27 юли, когато ще бъдат съобщени и резултатите.

„Това е много солиден резултат, който показва, че БСП има влияние в региона на Перник, има организационни възможности и потенциал да спечели следващите избори” , заяви недвусмислено соц.лидерът Темелков. Така той открито обясни и всъщност каква точно е целта на подписката „За Белене” – не толкова да се стигне до референдум за атомната централа, защото и на социалистите им е ясно, че проектът е немислимо скъп, а и опасен, колкото БСП да си преброи „пилците”, макар и повече от година преди изборите.

Темелков подчерта, че в събирането на подписи са помагали и коалиционните партньори. Най-голям принос обаче са имали младите социалисти от Младежкото обединение в БСП, които обикаляха големите магазини, оживените улици, а възможно е - и дискотеките. Партийно поръчение да събират подписи имаха и в пенсионерските клубове и баби и дядовци се молеха за параф от внуците срещу стотинки от мизерните пенсии.

Подписката за свикване на референдум за АЕЦ „Белене” ще бъде внесена в Народното събрание в края на следващата седмица- на 27.07.2012г. От БСП очакват да имат събрани над 700 000 подписа, за да имат осигурен достатъчен резерв. Те очакват управляващите от ГЕРБ със сигурност да опитат да се избегне референдумът и затова ще се правят опити да обявят част от подписите за невалидни. „Наясно сме, че ще има огромен политически натиск върху ГРАО, върху хората, които проверяват, за да се шкартират не малка част от подписите. За това гоним по-висок брой подписи, за да може волята на стотици хилядите български граждани да бъде чута, а не пренебрегната”, обяви на пленума в събота лидерът на БСП Сергей Станишев. Той продължава да говори че това ще бъде първият български референдум в условията на прехода и голяма победа за демокрацията, но едва през последните дни се зае да отговаря публично на въпроси по темата чрез социалната мрежа Фейсбук, като веднага след това отговорите му бяха изтрити.


Случайно или не, репортери са уловили, че Станишев ползва среден пръст, за да цели буквите на клавиатурата, докато разменя мисли със събеседниците си в социалната мрежа. Дали това пък не е своеобразен отговор на темата изобщо или просто в това се изразява информационната разяснителна кампания за подписката два дни преди края й. Още по-интересно е как Станишев би отговорил на въпроса дали ще се бори за държавна собственост на АЕЦ „Белене”, ако евентуално проектът се възобнови, по волята на привържениците на БСП, все пак. А какво ли щеше да стане ако в референдума беше предвиден и въпрос за собствеността на централа?



Публикувана на 07/25/12 21:02 http://rumiborisova.blogspot.com/2012/07/blog-post_26.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване