07/29/12 08:01
(http://ivo.bg/)

Як касапин в медийната кланица

Сред коментарите, предизвикани от статията ми за мътилката в официозния телевизионен аквариум ТВ 7, която вещае събития в предизборното манипулиране на медийното пространство у нас, се появи професионално написано продължение на темата. Авторът, който се подписва като 1 наум, очевидно има собствен вътрешен поглед върху тази мътилка. Доверявам се на анализа му поради факта, че съжденията му наистина се базират на публично известни факти- т.е., както той сам отбелязва, не става дума за разкриване на някаква „конспирация“. Властта е достатъчно самоуверена, за да действа като „як касапин“ без притеснение, че това говори зле за нейната демократичност.

Авторът 1 наум прави следваща крачка в изводите си за предстоящи маневри в телевизионния ефир с твърдението, че за целта собствениците в сянка, действащи в интерес на управляващите, се канят да продадат „перлата в короната“ си – канала ТВ 7, излъскана с много пари, връзки, протекции и друг вид властови масаж на тази „красавица“.

Най-интересната част, разбира се, е свързана с предстоящата продажба на БТК и руската връзка в нея- който има очи да чете и ако четенето се отразява на мозъка му, да свърже 1 наум с 1 наум и ще види кристално ясната линия, доминираща зад мътилката в аквариума.

За финал, за да разширя малко темата, ще отбележа, че на не толкова „яркия“ фронт в интернет, също тече пропагандна атака на правителствените войски срещу свободата на словото. Информационни сайтове, които доскоро си позволяваха критични публикации за ГЕРБ и нейния пръв партииен ръководител Бойко Борисов, тихомълком преминаха към кротки похвали за неговите успехи. След като не успя да превземе с ласкателство една отделна цел, като този блог, Генерала , както го ласкаят и днес за измисления му военен чин от времето на полицейската му временна кариера, покорява отвътре един след друг бункерите на медийната критика срещу него във влиятелни сайтове, натрупали авторитет именно с позицията си на безкомпромисност досега.

Защо не ги посочвам ли? Първо, това не се налага- те се излагат сами. И второ, някои от тях домакинстваха често на мои текстове и все още изпитвам неудобство да ги посоча като „ренегати“, за да не прозвучи като някаква лична задявка. Но не мога да не отбележа, че след като Борисов рязко смени тона спрямо моя милост и от „велик“ журналист, на когото се обажда да се похвали с едно закъсняло управленско решение, с надежда да бъде похвален за него, ме посочи на другия полюс поименно на заседание на правителството, „благосклонността“ в доста сайтове към моите статии изведнъж секна ( за сведение: това ни най-малко не се отрази на посещаемостта в блога ми, която и без това не ми е първа грижа). За което искрено благодаря: не бих искал да се появявам с името си там, където мога да се окажа в опозорена компания и в крак с кампанията по слугуване на Генерала.

Ето и част от текста на коментатора 1 наум, който и без това читателите познават от коментарната рубрика на блога, но повторното му акцентиране няма да навреди на желаещите да не бъдат третирани като шарани на въдиците на официалната пропаганда.
1 НАУМ:

„Борисов, чрез Цветан Василев, участва в закупуването на най-големия актив в момента в България, който е търгуем на пазарни начала (изключвам АЕЦ и др.под.) – БТК. Става дума за активи на стойност няколко милиарда евро (макар и натоварени с многомилиардни дългове), които струват няколкостотин милиона евро кеш заради дългова и ликвидна криза. Зад тези активи обаче стои … националната сигурност на България, а и индивидуалната сигурност на повечето от гражданите й: Голяма част от всякакъв вид сигнал (телевизионен, телефонен, вкл и мобилна телефония, интернетен и пр.; при това междуградски и международен) минава през БТК и НУРТС. Последното вече е собственост на Цветан Василев чрез Кооперативна Търговска Банка. Като включим тук и вече притежаваните от него мултиплекси за предстоящата ефирна цифровизация на телевизионния сигнал, нещата се подреждат:
Огромна част от информационните потоци вече са в ръцете на една Групировка/ Корпорация, основно чрез нейната Корпоративна банка, която с държавните и с НАШИТЕ пари се е превърнала вече в държава в държавата. А който държи информацията, може спокойно и да не държи официално властта, нали?! За финансирането на покупката на БТК Цветан Василев и Борисов са решили да продадат .. ТВ7.
Защо?
Защото ще им донесе нужните милиони евро за посочената търговска операция.
А защо ТВ7 „струва“ много десетки милиони евро? Ами едновременно с превръщането й в правителственаТА телевизия, в нея беше инвестирано и нещо друго – рейтинг.
Как?
Чрез манипулация на данните за гледането на телевизионната аудитория, монополът върху които държи с подставена фирма … Красимир Гергов, другият „бивш“ съ-собственик на ТВ7. Оказа се, че ТВ7 след няколко месеца фалшиво напомпване на рейтинг по принципа „бавно и полека“ започна да измества дори и такава гледаема телевизия като Нова ТВ. Хората, които са вътре в нещата могат да разказват надълго и нашироко за този процес на дива манипулация, който се знае от всички потърпевши, но за който всички си траят, защото иначе… ще бъдат отрязани и от това, което в момента им отпускат по милост като рейтинги и реклама.
И така ТВ7 – за всеки потенциален купувач – изглежда вече привлекателна инвестиция: съвсем близо до властта и облагите й, висок рейтинг, модерна техника, рекламни потоци (направлявани впрочем от същия Красимир Гергов, монополист и в рекламата)…
Но Групировката/ Корпорацията не може просто така да продаде своята перла в короната, пардон каскета (произходът и на тримата цитирани по-горе е в най-добрия случай каскетаджийски). Защото за нея освен парите, нужни за купуването на съответния дял от БТК (другият дял го купува Путин чрез руската ВнешТоргБанк и местния му service officers Милен Велчев и Красимир Катев) е още по-важно да се запази и контрола върху аудиторията.
Ето защо се прави врътката с ББТ, която беше кабеларка само при старта си, после получи по (не)знайни начини ефирна честота в София с огромна потенциална аудитория, която е важна в настоящата афера. Манджуков отдавна я продаде на Доган и Ирена Кръстева, която пък сега я е „продала“ на медийната корона (Crown media се нарича фирмата на Групировката; те каскетаджиите така си избиват парвенюшките комплекси, с имената на фирмичките си, с които ни правят на маймуни).
Какво предстои: Сега ще има период от няколко месеца, в който ще има преливане на предавания, водещи, брандове, рейтинг, визия и пр. към ББТ, която по изпитания вече начин ще започне да става правителственаТА телевизия с големия рейтинг. Така и парите от предстоящата продажба на ТВ7 ще са в каскет вързани, и пропагандата ще има още една нова масова трибуна, която да служи като дублажна (в първоначалния период след продажбата на ТВ:), а после – като основна пропаганда платформа на властта на Корпорацията.
Следващата цел е … Нова ТВ. Когато бъдат понатрупани след подходящото изпиране средствата от контрабандата на алкохол и цигари. В контрабандата на цигари основен играч е … Булгартабак, купен скоро от Корпорацията, пак с участието на Милен Велчев и ВТБ; КТБ, Цв.Василев и Борисов…
И според мен абордажът на Нова ТВ ще приключи успешно преди изборите. Знаете защо, нали…
За да не изглежда на някой, че това е серия от някакъв конспиративен филм, ще кажа, че всички горни официални данни са налични в публичното пространство. Неофициалните човек лесно може да получи като поразпита тук-там из медийните и рекламистките среди.
А мрежата, проследихте ли мрежата?
Милен Велчев, Красимир Катев (и коя корона ги легитимира преди десетина години, а?!), Доган, Ирена Кръстева, Цветан Василев и Борисов, Красимир Гергов (но тук надничат Райчев и Стойчев, които от няколко месеца станаха фенове на Борисов, докато преди го кълняха и на сън).”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване