07/30/12 10:12
(http://vasvalch.com/)

Социални медии по време на събития – интегриран подход

izlojenie

Обичам да започвам седмицата с полезна нова (или просто по-добре структурирана) информация, а тъй като сме в сезона на големите летни фестивали, днешната тема изглежда особено полезна. Нека разгледаме как социалните медии могат да помогнат на марката ви да се отличи от останалите по време на голям фестивал, изложение или друго събитие с много участници.  Разбира се, няма да минем без голямо количество различни социални платформи, но в сила остава любимото ми правило: фокусирайте се там, където са вашите потребители.

Каква е задачата?

Всъщност, нека първо видим точната ситуация. Решавате да участвате на голямо събитие. Независимо дали то е голямо B2B изложение или летен фестивал, ситуацията е сходна: вие имате достъп до място с хиляди посетители (за ваше здраве се надявам, че са таргетирани!), но трябва да намерите начин да се отличите от другите присъстващи марки и да спечелите вниманието на публиката. Често, въодушевени от възможността за присъствие на голямо събитие виждаме само плюса от голяма видимост, без да отчетем риска на нашия щанд да не се спре никой. А това е доста реален риск, ако не структурираме комуникацията правилно.

Как да си помогнем?

Ще започна от основното: бъдете интересни. Това се постига не просто с шарен щанд, а с доста други инструменти. Първо, помислете за сценария. Никой няма да се заседи на вашето място, ако няма причина да го прави – осигурете на посетителите забавления, които привличат. Дори и на B2B събитие си струва да внесете малко по-неформална атмосфера, за да спечелите внимание (разбира се, не самоцелно, а тематично). Второ, помислете за хората. Кой ще посреща гостите на вашето място? Комбинацията от красиво момиче и някой, който може да говори добре винаги е печеливша :) Важно е на линия да има и човек, който разбира вашите продукти/услуги и вашия бранд – колкото и да обучавате промотъри, те никога няма да станат част от марката и да я разбират достатъчно добре, затова такова присъствие е нужно. Ако на линия имате интересно (визуално) място, ангажиращи занимания и добър екип, вече имате основните предпоставки да откраднете шоуто от конкуренцията. Последен съвет: инвестирайте в мощни колони. Прави голяма разлика на шумни събития, а у нас организаторите на изложения и фестивали май още не са се светнали за “такса децибел”.

Как помагат социалните медии?

Разбира се, комуникацията е важна дори при добре подготвено местенце с интересни занимания. Как да използваме социалните медии за тази цел? Те всъщност могат да са полезен канал, както за привличане на предварителен интерес, така и за отразяване на елементи от събитието и задържане на аудиторията след това. Ето как каналите могат да бъдат полезни в различните етапи:

  • Преди старта: повдигнете завесата с малко информация за предстоящото. Напишете няколко материала по адекватни на предстоящото събитие теми в блога си. Снимайте части от подготовката и ги покажете на феновете си във Facebook или Pinterest. Попитайте публиката какво очаква от вас по време на събитието, като използвате диалогичните възможности на Twitter или Facebook. Целта на този етап е да се създаде очакване и ангажираност, така че желанието на хората да видят какво в крайна сметка сте свършили да се усили.
  • По време на събитието: отразяването на събитието в реално време е нож с две остриета – въпреки че така ще стигнете и до доста хора, които не са на място, можете да откажете някои посетители да дойдат при вас (те просто ще са убедени, че след това могат да наваксат). И все пак е полезно да покажете на външната аудитория, че нещо се случва – просто си спестете някои неща, така че мотивът за посещение да се запази. Регистрирането на Foursquare venue с някой Special може да ви донесе доста ползи и по-голяма видимост сред посетителите. Дори те да се чекират на основното събитие, вашият Special ще е видим при повечето check-ins. Ако пък имате възможност да пуснете hotspot с ограничен обхват около вашето местенце, със сигурност ще привлечете доста хора – стига цялото събитие да не е обезпечено с такъв, разбира се.
  • След шоуто: сега вече можете да разкриете всичко случило се на място с едно обобщение на блога. Инвестирайте в хонорар за професионален фотограф и използвайте качествени снимки във всички свои канали. Качете ги и във Flickr, като освободите ползването им с Creative Commons лиценз – другите потребители ще вземат съдържанието ви и ще го разпространят, а вие ще получите входящи линкове и още видимост. Ако имате възможност да организирате такива, всякакви игри за посетилите щанда ви с обявяване на наградите след събитието са логичен избор. В който и канал да организирате нещо такова, ще привлечете част от гостите ви, които са любопитни да видят дали печелят – и те ще се влеят в аудиторията ви дългосрочно.

Ето и една полезна инфографика, на която са базирани горните съвети – въпреки че тя визира конкретно бизнес-изложенията, съветите могат да се приложат и към B2C събития доста добре:

social-media-trade-show

А вие какви трикове използвате, за да спечелите в играта за внимание на големи събития?

___
снимка: Gamescom – личен архив;
инфографика: Northwest Creative Imaging



Още по темата:

  1. Eventex 2011: Културни събития и социални медии
  2. Време за събития
  3. Пищов за социални медии

Публикувана на 07/30/12 10:12 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/bxffDYAZ4w4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване