08/03/12 07:48
(http://ivo.bg/)

Модното дефиле на герберизацията като част от глобализацията на левичарството

Глобализирането ни чрез герберизиране е в пълен ход. Модните тенденции в международния популизъм идват все по-бързо у нас. Ето няколко примера.

В Иран мъдрото партийно и държавно ръководство реши миналия месец да избави народа си от мъките на слюноотделянето по недостъпното пилешко месо, като забрани то да бъде показвано по телевизията. Цената му скочила многократно след международните санкции и пилешкото станало недостижим лукс за бедните. Властта реши проблема със санкции срещу демонстрирането на тази храна.

Телевизионното затъмнение на истината и опитът за диктатура над общественото настроение чрез него са от решаващо значение и у нас. Важното е да се види от всички, че властта се бори с растящите цени, знаейки отлично, че реално нищо няма да се промени след картелното споразумение на държавата с две-три големи търговски вериги, които за известно време да не повишават цените на десетина стоки.

И от Венецуела, където управлява един „як касапин“ в областта на популизма в неговия латиносоциалистически вариант, също черпим опит на най-високо ниво. Венецуелският Уго Чавес се бори по всякакви чудновати начини с чуждото влияние и най-новото му умотворение е призив към сънародниците му да пият само местни сокове, вместо омразната му експлоататорска американска „Кока кола“.

И в България човекът с дебели правомощия взе по подобен начин да демонстрира приоритетна предизборна любов към българското. А как само беше вторачен във вносното с всичките очаквани изгоди от него- чак включи „европейско“ в етикета на партийната стока на парламентарната сергия преди три години!

Борисов, ако не сте забелязали, се изрепчи вчера не просто на чуждите инвеститори, но именно на германски такива, които нахока като кожодери заради високите цени на тока. За целта пусна в обръщение популисткото обръщение към народа, че чуждите инвеститори са му мили, но българските граждани са му приоритет ( като че ли изобщо е допустимо да бъде иначе!).

Не е известно обаче Борисов да държи такъв тон на „Газпром“, който държи най-високите цени на газа в Европа специално като за нас, най-богатите и платежоспособни европейци. И е известно защо…С отчисленията от тази свръхпечалба концернът ще спасява футболния ни „гранд“ ЦСКА. Грандиозна врътка- досущ като хитрината държавата да си държи депозитите на големите предприятия в посочена от нея банка, която с отчисленията от тях пазарува медии и медиен комфорт на същото държавно ръководство!

Както се вижда, търпим позитивите от негативите на глобализацията, като извличаме за нас най-новото в модните й леви тенденции. Дали му се вижда също и краят на това модно дефиле с голия ни цар на първа линия?

На този въпрос може да се отговори със съветския виц за двамата пияници, които след тежък запой установили, че случайно са пощадили бутилка водка и в спора дали да я гаврътнат веднага или интелигентно да изчакат около час, по-жадният от тях я скрил зад гърба си с предложение към другаря си по чашка да познае в коя ръка се намира. Обаче Боря – така се нарича във вица по-изтънченият пияница- не познал от първия път. Поради което, с мъка и напрежение в гласа, приятелят му дал втори шанс: „мисли, Боря, мисли…“.

Следващият път, когато нашият Боря посегне към опияняващата го власт, е редно да помислите и вие, които го величаете като „десен“. Ако сте изтрезнели, е време да забележите в кой лагер играе всъщност той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване