08/04/12 03:00
(http://socialevo.net/)

McDonald’s също ползват QR кодове, при това доста добре

McDonald's също ползват QR кодове, при това доста добре

Днес попаднах на пореднатата статия, в която някой обрича QR кодовете на вечна и заслужена забрава. Прочетох я с интерес, воден от особеното любопитство какво толкова може да подразни някого, за да отрече нещо, от което все пак може да се извлече някаква полза. Аргументът… При толкова много технологии QR кодовете продължавали да са най-трудните за ползване. И особено малко хора ги знаели… Но първо един пример за ползване на QR кодовете.

Покрай Олимпийските игри в Лондон много компании впрегнаха сили, за да покажат на какво са способни. McDonald’s е една от тях. На всички свои продукти, които продават в Олимпийското градче, са сложили QR кодове. Те водят към изключително удобния за умни телефони сайт. Вътре има конфигуратор за меню. Избираш си какво си ял, а той изчислява колко калории си натрупал, колко мазнини и протеини. Можеш да видиш и промоциите им и всички неща, които предлагат. А ако се чудиш кой е най-близкият ресторант, мобилният сайт ще ти помогне и в това.

Сега си представи, че за да влезеш на този сайт, не можеш да сканираш QR кода, а трябва да въведеш адреса в браузъра. Добре, може и да е съкратен, например mcdnlds.com/meal. Колко грешки ще допуснеш? А и ако го видиш, каква е вероятността да го въведеш в браузъра? Малка. Даже може да не го забележиш. Но QR кода ще го видиш. Всъщност, всички тези презумпции са подобни на направените от автора на горната статия в ZDNet.

В статията имаше аргумент и за това, че малко хора знаели какво са QR кодовете. Едва 6% от американците са ги опитвали. А колко от американците имат смартфони? И колко от тези американци знаят, че със смартфоните могат да правят и още нещо, освен да слушат музика и да пишат съобщения?

За мен QR кодовете са интересна технология с голям потенциал, ако се насочат към правилните хора. Има още доста време, докато NFC технологията стане нещо съвсем обикновено и много хора свикнат с нея. Със сигурност могат да се изредят много примери за неуспешно приложение на QR кодовете, но ще има и много добри примери. От нас зависи коя страна ще вземем.  Между другото, според USAToday QR кодове ще се появят в голяма част от McDonald’s ресторантите по света.

Подобни статии:

  1. Да продаваш мобилно с QR кодове като John Lewis
  2. QR кодове събират пари за добри каузи
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване