08/04/12 09:13
(http://www.reduta.bg/)

Апокалсисът може да бъде и весел

Любослава Русева

Властите в Боливия обявиха, че на 21 декември ще настъпи краят на капитализма. Правителството на страната реши от тази дата Coca-Cola и McDonald’s да прекратят работата си в страната. Денят не е избран случайно – на 21 декември 2012 г. настъпва краят на календара на маите, пише руският „Комерсант“.

 

На 21 декември президентът Росен Плевнелиев очакваше в България да пристигне кралицата на Великобритания Елизабет Втора.

Само няколко месеца преди това, по време на олимпийските игри в Лондон, той я покани да ни посети, а тя отвърна с „Може би“.

На езика на дипломацията такъв уклончив отговор се тълкува според утвърдените и строги международни правила. „Тоест по всякакъв начин“, обясниха на Н.Пр. Плевнелиев от служба „Протокол“.

Съветниците на държавния глава вече бяха подготвили и Националната стратегия по посрещането и интегрирането на английската кралица. От файла на документа NationalStrategyIntegrateBabata.pdf, поместен в сайта на институцията, стана известна и програмата на височайшето посещение:

8 часа. Чай с бабчето.

9 часа. Развеждане на дъртофела по Ларгото, за да си купи плетени на една кука покривки.

12 часа. Старата е уморена и я водим на кльопане.

13 часа. Свободна програма, докато бабишкерът хърка.

16 часа. Будим дъртата и й връчваме орден „Стара планина“.

17 часа. Даваме на бабичката чай и си бием камшика.

Това, с извинение, са извадки от черновата.

В официалното съобщение пише друго:

„Негово Превъзходителство Президентът на България, Държавен Глава, Главнокомандващ Българската армия, Член на НАТО, Инженер, Магистър в специалност „Изчислителна техника“ и Научен Сътрудник в Института по Микропроцесори, днес ще посрещне на аерогарата е., к. на в.

На 21 декември в България вече са останали десет души. Всички други са емигрирали заради огромното покачване на цените, което предвещава края на българския преход. Правителството обаче продължава да заседава, за да набележи спешни мерки по актуализиране програмата за развитие с оглед европейските норми срещу корупцията и противодействие организираната престъпност съобразно изискванията за подпомагане насърчаването на мярка 123.

Един от министрите тържествено докладва:

„Днес преборихме спекулата! Всички жертви на спекулата току-що излетяха от Терминал 2!“

Гръмва бутилка шампанско. Настава неистова веселба. Миро Найденов дори разказва вица:

„Лондон, наводнение, Темза излиза от коритото си. Аристократичен английски дом. Икономът отваря притеснено вратата на кабинета и обявява: “Сър, Темза прелива”. Сър Джон чете вестник и нехае. “Сър, Темза е пред дома ви!”. Отново никаква реакция. На третия път икономът отваря вратата и тържествено обявява: “Сър, Темза!”

Всички се смеят. Пак гръмва шампанско – този път донесено от Н.Пр. Плевнелиев.

„Увеличихме ти субсидията, ще носиш!“ – хили се компанията. Н.Пр. Плевнелиев пуска дежурната си усмивка и връчва ордени „Стара планина“ на развеселените министри.

Толкова е хубаво в този ден, че никой не забелязва как пристигат извънземни и поразяват всички заведения на „Мак Доналдс“. Светят единствено прозорците на „Дондуков“ 1.

„Сър, извънземните дойдоха!“ – докладва портиерът на Министерски съвет.

След малко притичват и гвардейците пред „Дондуков“ 2: „Господа, извънземните са вече на Ларгото!“

21 декември е. Предстои Апокалипсисът, предсказан от маите. Планетата е на секунда от гибелно унищожение, всички са паднали на колене.

Само на едно място – в България, един премиер подрънква на китара, докато един президент плахо държи перцето в лявата му ръка.

„Сър, аз съм на летището, където Ви очаква една достолепна дама! Представя се за английската кралица и не знам какво да я правя?“ – обажда се по червения телефон чистачката на служба „Протокол“.

Никой не отговаря, но в черната кутия на планетата, разправят, бил записан следният разговор:

-      Болят ме ставите!

-      И мен. Баба ми разправяше, че ще ни болят до края на света, ако не ги налагаме с компрес от маточина и лавандула!

Записът е цитиран от руския „Комерсант“.

Сп. „Тема”

Публикувана на 08/04/12 09:13 http://www.reduta.bg/?p=3477
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване