08/04/12 03:49
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Мини галетини с шамфъстък и червени плодове

Заглавието е шега, на която много си се смях, но всъщност не съм далече от истината за малки галети или рустик тарталети, както искаш ги наричай. Историята на тези сладости започва с един подарък и една съвсем спонтанна разходка из Женския пазар.

Мой колега (да, той е луд на тема Корея) скоро се завърна от екскурзия в Прованс. Преди да тръгне му заявих да не се връща без подарък от там. Явно ме е взел твърде на сериозно, тъй като наистина ми носеше подарък. И то какъв! Не беше нищо клиширано. Не беше магнитче за хладилник с Лазурния бряг на него, нито пък картичка с лавандулови полета. Не беше пликче с изсушени провансалски подправки, нито пък книга с френски рецепти. Не беше и вино, въпреки, че много се надявах на това.  Донесе ми захар.

Нерафинирана тръстикова захар. С прекрасен, благ вкус и още по-благ аромат. Не знам дали му е коствало много докато избере подарък за мен, но знам, че добре ме е преценил. Благодаря от сърце!

Втората част от историята, а именно разходката на Женския пазар се случи непринудено в един съботен предиобед. Омаяна от великолепието на лятото не издържах и си купих всякакви дребни червени плодове, които се предлагат сега. И идеята за десерт вече се формулираше в главата ми. Но нека да е нещо семпличко.

Макар и технологичното време да е малко дълго, заради тестото, рустик тарталетите си остават един от най-семплите десерти, който може да се приготви с налични плодове или дори в солен вариант с налични зеленчуци и сирена. Не се изискват форми, дори точни грамажи за пълнежа. Изпълнението е според ситуацията в свободен стил.

Мини галети с шамфъстък и червени плодове

Тестото, което използвах за тези галети е сладко, заради самите плодове в тях, които имат изразена киселина. Нерафинираната захар, с която само поръсих галетите преди печенето е за аромат. Шамфъстъкът е в тестото и въпреки малкото количество се усеща приятно и ненатрапчиво. За финал – още малко захар на пудра.

Посочените дози са за 8 галети с диаметър 10 см.

За тестото:

  • 300 г брашно
  • щипка сол
  • 150 г масло, със стайна температура (но не твърде меко), нарязано на кубчета
  • 100 г пудра захар
  • 50 г суров шамфъстък
  • 1/8 чаена лъжица смлян кардамон
  • 1 супена лъжица ванилова есенция
  • 1 яйце

Брашното се смесва със солта и се пресява. Добавя се маслото и се разтрива с пръсти с брашното докато се получат трохи.

Шамфъстъкът се смесва с пудрата захар и кардамона. Изсипват се в кухненски робот и се завъртат докато шамфъстъка се смели добре. Тази смес се добавя към брашнената и отново се разтрива с пръсти. Накрая се добавят ваниловата есенция и яйцето. С бързи движения на пръстите се оформя меко тесто. Тестото не се меси.

Увива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за минимум 2 часа.

След като тестото се охлади се разделя на осем равни части (приблизително по 80 грама всяка). Оформят се топки, които се притискат леко и се подреждат в подходящ равен съд, покрит със стреч фолио. Отгоре също се покриват с фолио и се оставят за още 1 час в хладилника.

За пълнежа

  • по 150 г ягоди, малини, къпини и черни боровинки (общо 600 г плодове)
  • 2-3 супени лъжици кафява захар
  • пудра захар за поръсване

Плодовете се измиват и подсушават внимателно с кухненска хартия. Почистват се от дръжки и листа. По-големите ягоди се нарязват на две или четири. Всички плодове се смесват.

Сглобяване:

Фурната се нагрява на 200°C. Подготвя се голяма тава, която се покрива с хартия за печене.

Охладените топки тесто се разточват върху леко набрашнена повърхност с дебелина 2-3 мм. В средата на всяка се слага по около 80 грама (3 супени лъжици) от смесените плодове.

Краищата на тестото се загъват навътре. (Загъването става лесно, без да се къса тестото като се използва широка шпатула.)

Галетите се пренасят в тавата върху хартията за печене, отново с помощта на шпатула.

Поръсват се с кафява захар.

Тестото може да се намаже с разбит жълтък с малко вода за повече цвят и блясък.

Галетите се пекат в предварително нагрятата фурна за 25 минути или докато тестото се зачерви, а пълнежа е започнал да ври.

След като се извадят от фурната се оставят в тавата за 10-15 минути и тогава се пренасят в подходящ съд. Поръсват се обилно с пудра захар.

П.П. Подарената нерафинирана захар е толкова приятна, че не мога да се спра да бъркам с лъжицата в буркана и да примижвам очи всеки път като я вкуся. Отивам за още. Пък дано намеря.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Мини галетини с шамфъстък и червени плодове е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 08/04/12 03:49 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/153MhPSRC5Q/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване