08/04/12 18:53
(http://ivo.bg/)

Цецка пори вълните на медийната боза като джета на Зорка

Това е едно четиво за това, как глупостта, пошлостта и примитивизмът в политиката и обслужващата я „журналистика“ нямат лятна ваканция…

Бойко Борисов не послуша своя стар таен ментор Георги Първанов, който лицемерно призова на пресконференция на 5 март 2010 г. да бъдат отворени „икономическите досиета“ на прехода, но така и не го направи. Сега, от собствен опит, Първанов ехидно посъветва Борисов да не лицемерничи с оповестяване на приказките от заседанията на Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов обаче призова Синята коалиция да подкрепи ГЕРБ за позицията им за АЕЦ „Белене”. Това стана ясно от най-новата „разсекретена“ стенограмата от заседанието на Министерски съвет.

Най-вече – колегите от Синята коалиция. Нали това уж беше тяхна кауза, че са успели да спрат „Белене”? Сега ме оставиха, Станишев пак всеки ден се занимава с мене и с ГЕРБ, те все едно не са живи!
Просто апелирам към тях: покажете, че сте живи, че има някаква съпротива, че БСП ви е някакъв противник в определен момент. Трима, триста – няма значение СДС си е СДС, Костов си е Костов – да излязат и да кажат: Ние стоим зад ГЕРБ”, възкликнал Борисов.

В помощ на Борисов при издирването на враговете по темата за АЕЦ „Белене“, припомням някои факти и коментари:
АЕЦ „Белене“ умря, да живее Аецка Цачева

Иво Инджев ⋅ март 31, 2012


Официозната ТВ7 избра в съботното си сутрешно коментарно предаване не друг(а), а парламентарната шефка Цецка Цачева да обяснява колко е правилно да бъде спрян проектът АЕЦ „Белене”. Тя беше най-яростния, откровен и краен пропагандантор на ГЕРБ за ползата от осъществяването на тази руско-мафиотско далавера на българска земя. В този смисъл поставената на чело на парламента госпожа е толкова „представителна” днес като лице на „съпротивата” срещу АЕЦ „Белене”, колкото беше и Вежди Рашидов за България и българите като основен говорител в същото предаване на 3 март, националния празник на България ( от участието му и неспирните комплименти на водещия тогава научихме колко безспорен, прекрасен, заслужил министър на културата е Рашидов).
Водещият Емил Кошлуков спести на гостенката си припомнянето на досегашната й позиция. Но това не е честно, лишава я от нейния особен чар и колорит. Ето защо скромно ще компенсирам тази несправедливост и ще се върна назад в рубриката „усмивки от старите ленти”, за да сравним какви ги говореше и вършеше Цецка Цачева по същата тема, но с обратен знак:
(Ае)цка Цачева

Иво Инджев ⋅ септември 27, 2009 г.

Цецка Цачева съобщи от екрана на БНТ в „късните новини” ( на 26 септември, в 22.30 ч.), че съдбата на АЕЦ Белене ще се решава в НС, на което тя е председател. Тя дори назова 29 септември като конкретна дата.
За някой това може да е „късна новина”, но за мен е изпреварваща. Истинска. Дори и да е сбъркала септември с ноември- самият факт, че под нейно председателство щял да се решава въпросът, по който тя се произнася ( интересно с какъв мандат?) е новина .
Министър-председателят Бойко Борисов беше цитиран многократно да казва, че е обещал властта в България да реши какво да прави по отношение на гигантския проект до ноември.
„С руския премиер Владимир Путин се разбрахме до ноември да бъдем готови с финансовите разчети за АЕЦ Белене. До ноември ще направим разчет и ще излезем и ще кажем на народа дали това е изгодно или не. Това каза българският министър-председател Бойко Борисов пред БНТ” ( на 2 септември 2009 г.).
Този цитат за разговорите между Борисов и Путин в Полша на 1 септември обиколи многократно българското медийно пространство като един спутник в орбита около земята (ни). И се запомни.
Но ето, че г-жа Цачева е посетила Плевен, открила е приемна, срещнала се е с местни тъжители и буквално е обещала да се осъществи колосалният за българските мащаби руски проект ( какво тук значат някакви си липсващи милиарди). Заяви го без колебание и притеснение, че на въпросните обсъждания в НС може и да се стигне до друго решение.
В репортажа от мястото на събитието БНТ ни показа пледоария на Цачева в защита на строежа. Аргументите й се свеждаха до откриването на работни места и подобни ползи. Не пролича да има съмнения за вреди от дългосрочен, стратегически характер.Прозвуча като обещание. Интересно, от чие име?
Само часове преди това в друго телевизионно интервю един от водещите икономически експерти на ГЕРБ Стоян Мавродиев за пореден път потвърди, че решението за АЕЦ Белене ще бъде взето така, както е обещал Борисов на Путин. Не по-рано от ноември…и не от парламента… и не от Цецка Цачева.
Предполага се, че Цецка Цачева е една от десните ръце на Борисов във властта, след като беше избрана от него да бъде избрана на високия пост. Дали тази дясна ръка знае обаче какво прави, когато на практика опровергава ( включително с леви аргументи) своя благодетел?”
Цецка Цачева е фамозна с умението си до последния момент да защитава загубени каузи. Тя се „прослави” с плонжа пред злополучната и неспасяема номинация на Бойко Борисов за евродепутат ( а се оказа, както разбрах по-късно и го написах в книгата „Течна дружба”, че е посочена за външен министър от шефа на „Лукойл” Валентин Златев). На 16 януари 2010 г. , два дни преди Желева окончателно да бъде оттеглена под натиска на задаващото се нейно второ и окончателно проваляне на поправителния й изпит пред евродепутатите, Цачева зави:
„Никога не съм се съмнявала, че Румяна Желева ще е новият еврокомисар на България, хулите срещу нея са несериозни”. Каза го пак в Плевен в собствен екзотичен коментар на писмото на председателя на ЕК Жозе Барозу по случая с Румяна Желева, в която той настояваше България, т.е. Борисов, да оттегли тази номинация от ръба на пропастта за нея, престижа на България и лично на премиера.
И ето че сега Цачева се появи да обяснява колко правилно е спирането на проекта край онзи гьол с препоръката обаче площадката, построена вече, да бъде „вплетена” в нещо, което да носи работни места. Какво е това нещо тя си призна, че не знае. Обяснението й за взетото вече правилно решение със спирането на проекта, за който така вдъхновено лобираше, се сведе до парадигмата да наругае ( не че не го заслужават!) предишните управляващи.
„Тройната коалиция казваше: „Белене,Белене, Белене, но няма договор”, възкликна възмутено тя, че другарите преди нея не са свършили работата по увековечаване на втората атомна, която така и не се състоя, въпреки нейните пророкувания.
Единственият аргумент, с който Цачева си позволи да обоснове незащитимостта на икономическата целесъобразност на неродената ядрена централа, беше „Ние , докато мечтаем от 30 години АЕЦ Белене ще ни светне, а през цялото това време ние не знаем цената”.
Мъка, мъка…Включително за водещия Кошлуков, който ожали гостенката със следната констатация:
„Твърда жена сте, но не се ли уморявате…”
На което тя, в характерния за нея семпъл стил, ни заплаши, че не е уморена, а е натрупала опит. „Що е време, все е пред нас”, закани ни се тя като кандидат за политическо безсмъртие. И защо не? АЕЦ „Белене” умря, да живее Аецка!”

Но това не е всичко по отношение на двойните стандарти на тази власт. Същата Цецка Цачева, толкова заслужила за утвърждаване на герберизацията на нацията, пори вълните на морето от медийна боза.

 

От многобройните възможности избирам да илюстрирам особено представителният ( за всяка власт от доста години) слугински „репортаж“ на в. „Стандарт“:

„Цецка Цачева разпуска с плуване

Шефката на парламента прави компания на премиера Бойко Борисов в резиденция „Евксиноград“

Варна.

Шефката на парламента Цецка Цачева прави компания на премиера Бойко Борисов в правителствената резиденция „Евксиноград“, научи „Стандарт“( това едновременно са го „научили“ и разпространили под индиго още много други медийни лакеи- бел. авт.). Тя разпуска на плажа и най-вече с плуване. Така бързо пори вълните, че и гардът на НСО, който я охранява в морето, трудно я стига, разказват свидетели на отличните умения на Цачева в гмуркането.
В „Евксиноград“ почива и вицепремиерът Цветан Цветанов със съпругата си и трите си дъщери. За кратко в райския дворец бе и министърът на еврофондовете Томислав Дончев, а към 10 август се очаква да пристигне и колегата му от кабинета, който оглавява Министерството на туризма и енергетиката Делян Добрев.”

За да съм справедлив, трябва да призная, че бойкоборисовщината в подлизурковщината на медиите все още не е достигнала върховете на аналогичните напъни по отношение на неговия авер Георги Първанов от времето, когато той командореше еднолично държавата и нейните сервилни „журналисти“. Припомнете си само летния би(сер) на репортерката Кънчева от в. „24 часа“, която също е описала как една друга другарка пори вълните на Евксиноград и ще се съгласите, че в жанра на падението има (все още) недостижими върхове:

„Кой е по-добър на джета – президентът или Зорка
16.08.2010

Диана Кънчeва

Ако си около нашия държавен глава, не ти мърда спортуването поне по 4 часа на ден. Така минава тази година почивката на семейство Първанови в “Евксиноград”. Сутрин е времето за плуване и фитнес, а следобед – за футбол и волейбол.
Тази година са се отдали на новото си хоби – джета.
Първанов и преди е яздил водни мотори, но сега се запалила и първата ни дама. Дори двамата се надбягват в залива и тя имала амбицията да го изпревари.
Съзнавам, че дългите години в политиката ме отделиха от семейството и затова гледам да компенсирам през почивката, признава Първанов. В “Евксиноград” са и синовете му заедно със снахата Цвети и приятелката на по-малкия.
Семейството рядко напуска резиденцията, но в петък вечер било изкушено от морските дарове на мидения ресторант край Каварна. Тъй като президентът е в отпуск, на масата с тях седнал и кметът Цонко Цонев. На първия етаж под тях по същото време хапвал морски дарове и военният министър Аню Ангелов. “ВИП гостите не са рядко явление при нас”, казаха от персонала в заведението. Ден по-рано при тях вечерял вицепремиерът Цветан Цветанов, който почива в Албена.
Лазурният залив на Евксиноград. Мараня и тих ветрец единствено смущават вековните дървета и ВИП обитателите. Спокойствието се стеле над малките кокетни вили и постройки и с нищо не издава, че зад стените понякога се върши важна държавна работа.
В мързеливия следобед само два джета се надбягват в залива. Гардовете от НСО обаче са учудващо спокойни. Защото на джетовете е самият обект, който охраняват – президентът.
Кой обаче е вторият ездач? Може би служител от НСО, шампион по водни спортове или просто приятел?
Нищо подобно. Това е самата първа дама Зорка Първанова!
Първото ни семейство тези дни активно почива в резиденция “Евксиноград” и се е отдало на новото си хоби – джетовете. Георги Първанов е яздил и в предишни години, но гордост за всички Първанови е Зорка. За кратко тя овладяла тънкостите на водния мотор и дори има амбицията да надбяга съпруга си във водата.
Важното е, че заливът е тих и няма опасност за други хора, оценява удобствата на резиденцията държавният глава.
Всяка година в началото на август той се оттегля със семейството си на почивка в Слънчевото бунгало на резиденцията. След дълги преговори във времето недоверието е стопено и човек на „24 часа“ е допуснат да се увери, че президентът не трупа отпуски, а активно почива.
Всъщност силно казано почива. Това важи в пълния смисъл на думата само за останалите членове на семейството му.
Денят му започва с чаша кафе и преглед на пресата и кореспонденцията. Един от секторите на бунгалото е оборудван в летен кабинет и там държавният глава провежда срещите си. Комуникациите също са на ниво.
Тази година обаче сем. Първанови има нов член – снахата Цвети. Седмица преди почивката големият син на президента – Владимир сключи брак със студентката по медицина Цветанка Гълъбова.
В “Евксиноград” е и Лили – приятелката на по-малкия син Ивайло. Децата са настанени в отделно бунгало, но цялото семейство прекарва деня заедно.
След закуската денят започва със спорт. Сутрин обикновено е времето за плуване и фитнес. Следобеда пък са турнирите по футбол и волейбол. Всички са фенове на спорта и никой не кръшка на отбора си. В играта се включват и гардовете, но президентът държи децата му да са в неговия отбор, защото имало „възпитателно начало“. Иска срещу него да се играе мъжки, дори твърдо, да няма компромиси заради ролята му в държавата. Защото спортът има други правила.
Понякога вечер си правят турнири по шах със синовете. Владо и Иво били много нахъсани на дъската, случвало се е да играят „на вързано“ за символични облози.
„Съзнавам, че дългите години, посветени на политиката, ме отделиха от семейството ми и затова гледам да компенсирам през почивката“, признава държавният глава.
По всичко личи, че се чувства безкрайно приятно в шумната компания на младежите, че са много привързани едни към други и че двете момичета също са се вписали в ценностите и традициите на семейството.
За добро или лошо, покрай сватбата децата на президента и приятелките им застанаха под прожекторите.
„Длъжен съм да благодаря на медиите, които отразиха позитивно събитието, дори онези, които не ни долюбват, бяха много мили към младите, те го заслужават“, откровен е Георги Първанов. И признава, че не е имало никакъв инструктаж за медийно поведение на младите, макар сватбата да бе първата им официална публична изява.
Ако бяхме тръгнали да ги инструктираме, по-скоро щяхме да объркаме нещата, те бяха много истински втози момент, оценява ситуацията президентът, който вече има нов статут – на свекър.
Има обаче и молба към медиите – да спрем с интереса към младото семейство. „Децата ми държат да не са публични фигури и аз самият ги подкрепям в това отношение. Апелирам и да не се подхранват фалшиви новини“, настоява той.
Иначе Цвети им била представена без много обяснения от сина им.
Една вечер Владо я довел вкъщи и без много церемонии казал: Това е моята приятелка.
Със съпругата ми бяхме смутени, но зарадвани, спомня си днес щастливият татко и преценява, че Владо и Цвети си паснали много бързо, защото са от „една кръвна група“.
На 1 септември президентът и съпругата му също имат романтична годишнина. На тази дата преди 31 г. е била тяхната сватба. Тази година обаче за първи път ще са в ролята на свекър и свекърва.
„Тази дата винаги ни изпълва с позитивни емоции и носталгия“, признава Първанов. Със Зорка се познават от 1977 г., от първия ден в университета, и днес твърди, че чувствата им не са загаснали. И това е една от тайните на дългия им брак. Другото е компромиси и взаимно преодоляване на препятствия, споделя опит държавният глава. Но признава, че докато той се е отдал на политиката, съпругата му е поела тежестта за семейството и децата.
Пише книга за лидерството
„Отпускът е добро време човек да си подреди мислите. Сигурно мнозина смятат, че работата на президента е да прави непрекъснато протоколни срещи. Има го и това, върша си работата отговорно и съвестно. Но не по-малко важно е и генерирането на идеи“, разбрал е с годините Първанов.
Затова за него август е времето на голямото четене, на любими книги и на такива, които е пропуснал през годината. Едновременно с четенето си нахвърля идеи и за новата политическа година.
Покрай държавните дела, спорта и четенето му остава време и да поработи върху новата си книга – за лидерството.
„Това е една тема, която в България не е достатъчно развита като изследвания и като предмет на преподаване. А това е наука, по която има стотици хиляди изследвания в Европа и по света. Ще дам своя принос чрез един поглед на идеята за лидерството в българската история и днес. Защото в прехода съм видял много ярки примери на лидерство, които не трябва да бъдат забравени“, обяснява интереса си по темата държавният глава, който по професия е историк.
Политиката има нужда от свежа кръв
Hаскоро президентът се определи като „плеймейкър“ на отбора, който ще реализира гражданския му проект. Намерил ли е вече своя голмайстор?
„Голмайстори има много. Но аз не смятам да бъда в авангарда, а по-скоро ще търся укрепване на основата на едно ново движение, което да позволи реализацията на хора с доказани способности, които по една или друга причина са непълно реализирани или са се дистанцирали от политиката“, обяснява президентът.
Но бърза да отхвърли съмненията, че ще рециклира стари муцуни в политиката. „Нека да има и стари, старостта не е порок, въпросът е да не бъдат компрометирани“, веднага намира аргументи опитният политик.
Той е убеден, че за тези 20 години партиите у нас реализират апарата си и точно това не позволява в парламента да влязат най-кадърните, които са реално полезни на управлението.
„Иска ми се да обединя усилията на хора и отляво, от центъра, а защо не и отдясно, които да дадат друг облик на политиката. И да дадем шанс на младите хора, които вече са се доказали – политиката има нужда от свежа кръв.“, заканва се той.
С Буш се чували често за медиците
Като се е отдал на писане, дали няма да ни разкрие скоро в книга и задкулисния живот на „Дондуков“ 2?
„Рано или късно ще се опитам да обобщя контактите си с интересни личности през годините, които са оставили у мен много ярки спомени“, не крие историкът Първанов.
През последната година той започна да открехва по малко вратата на своята политическа кухня. Преди време разказа, че през 2001 г. лично е канил Стефан Данаилов за президент и след като Ламбо не приел, сам се нагърбил с кандидатурата за президент. И спечели.
Преди месец пък разкри, че Сергей Станишев му предложил да е премиер през 2005 г., когато течаха преговорите в тройната коалиция.”
Не е само това, има други, по-глобални неща, загадъчен е държавният глава. И за да предизвика любопитството, разказва как се обадил на американския президент Джордж Буш, когато талибани отвлякоха двама наши шофьори в Ирак. Разговорът бил с молба за помощ. Буш обаче бил достатъчно откровен, за да му каже дипломатично, че ще направят, каквото е по силите им, но да не разчитаме много, защото и те си имат доста такива случаи на главата.
Този разговор се провел точно в пика на случая със задържаните български медици в Либия. Изненадващо няколко седмици по-късно самият Буш телефонирал на Първанов, за да му каже, че и американската страна работи за освобождаването. Дори нещо повече, американският президент разказал на Първанов, че поръчал на всеки две седмици лично да му докладват развитието на случая с медиците ни. И действително, след нашия разговор имаше по-голяма активност в американската позиция, казва Първанов с благодарност към колегата си за отношението.
Всъщност всички лидери тогава се активизираха. В кулоарите на европейските срещи Тони Блеър всеки път го е спирал, за да пита какво става с медиците ни. От разговорите Първанов разбирал, че е запознат с детайлите и следи всичко по случая.
„Вече не е чак такава тайна, но преломът в търсенето на решения на казуса дойде по инициатива на британската страна – от един бивш разузнавач, който много добре познаваше арабските страни и Либия. Той сам си предложи услугите и създаде новия мост в отношенията с Триполи. Срещали сме се много пъти с него, включително и в България, той пътуваше със специални мисии до Либия. Точно той изигра много важна роля в решаването на случая. И рано или късно този човек трябва да получи своята оценка от държавата, може би чрез съответния орден“, убеден е президентът.”

Може цитатът да е малко дълъг, но си заслужава да се види как се пробутва „величието“ на нищожество, което небрежно си приказва с „колегата“ Джордж Буш.

Да обобщя за финал: премиерът Борисов се възмущава от липсата на подкрепа в борбата му срещу надвисналия референдум, но неговата Аецка Цачева пори вълните на лицемерната гербаджийница толкова стръвно, че горките гардове от НСО не могат ( компромат!) да й насмогнат в спасителните си намерения.

А защо Борисов не мобилизира нейната (почти) ядрена енергия срещу референдума за проекта, който тя така вдъхновено пропагандираше? Само трябва да й каже този път на чия страна да застане.

С друга спасителна идея не мога да помогна на тази шизофренична компания, освен да й препоръчам да поканят Зорка да охранява Цецка и да си порят заедно вълните на Евксиноград.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване