08/05/12 17:44
(http://www.bivol.bg)

Джеф Щайн: Известна медия в България е укрила доклада за миналото на Борисов

img_stein1202
Известният американски журналист Джеф Щайн, автор на статията в Конгрешънал Куотърли за криминалното минало на Бойко Борисов даде пространно екслузивно интервю за Биволъ.
Какво е СИМО? Как работят американските разузнавателни служби? Как работят с "лошите момчета", сред които е и Борисов, премиер на държава от Европейския съюз? Какво може да направи Специалната комисия Антимафия към Европейския парламент? За всичко това ще можете да прочетете в серия от публикации с интервюто на американския експерт по разузнаване и национална сигурност Джеф Щейн.
При подготовката на публикацията си в Конгрешънал Куотърли през 2007 г. Щейн ползва секретен доклад на швейцарска финансова институция.
Български журналист от реномирана медия също е имал достъп до доклада, но нито ред от него не е бил публикуван, твърди Щейн пред Биволъ. Подробности в първата част на интервюто, която ще бъде публикувана тази седмица.
Кой е Джеф Щейн?
(информацията е превод от Wikipedia, потвърдена и от самия Щейн, с уточнения за сегашните му занимания).
Джеф Щайн е колумнист и блогър към „Вашингтон Пост". След пенсионирането си не води редовна колонка във Вашингтон Пост, но продължава да пише за седмичното издание. Преди това е водел колонката SpyTalk в електронния сайт на американското издание „Кънгрешънъл куотърли" като е бил редактор на отдела за национална сигурност и отдела за политика в периода 2002-2009. Той е специализирал в разузнаването, отбраната и външната политика на САЩ. Като допълнение към работата му в „Кънгрешънъл Куотърли", Щайн е автор на три книги и стотици статии и критически анализи на книги. Продължава да води SpyTalks като независим блог, озаглавен "Разузнаване за мислещи". Той също така има многобройни радио-и телевизионни изяви.

Щайн е роден във Филаделфия през 1944 г., но е израстнал в щата Мейн, където се премества със семейството си през 1954 г. Той е посещавал училище в Провидънс, Роуд Айлънд, след което се мести в Хингъм, Масачузетс, където завършва гимназия през 1962 г. След това отива да учи в Бостънския университет, където завършва бакалавър по Американска история. Щайн придобива магистърска степен по Китайски науки в Калифорнийския университет в Бъркли. През 1968 г. той става част от американската армия и е служил на американското разузнаване като военен разузнавач от 1968 до 1969 г. Той е награден с бронзова значка за участието си във войната във Виетнам.

Щайн започвна своята журналистическа кариера в седмичник на Вашингтон, Окръг Колумбия. Той е предавал за Националното публично радио през неговите ранни години, като в същото време е бил независим журналист към именити вестници и списания. През 1981 г. е редактирал за кратко време „Вашингтон Сити Пейпър" преди да започне да издава свой собствен вестник „Вашингтон Уийкли, който спира да излиза от печат една година по-късно- през 1984 г. След това става част от „Юнайтед Прес Интернешънъл" , издигайки се до позицията на заместник-редактор на Международния отдел. През този период той написва първата си книга „Факти за Виетнам", издадена през 1987 г. През 1992 г. излиза втората му книга „Убийство по време на война", в която описва детайлно скандалната аферата от 1969 г., според която по времето на войната във Виетнам Зелените барети убиват месетен гражданин, работил за тях, заради подозрението, че е двоен агент. „Тайм Мегъзин" хвали книгата, пишейки за нея, че е „...най-добрата военно-морална история след „Бунтът на Кейн"- задълбочено проучена и изключително документирана история на случая със Зелените барети."

През 90-те години Щайн започва да пише в електронния сайт на бързо развиващото се американско списание Salon.com като накрая става и кореспондент на отдела за национална сигурност и пуска една от най-големите си разработки, в която разкрива тайни връзки между свестовноизвестната американска циркова компания на братята Ринглинг и бившият шеф на ЦРУ Клеър Джордж. През 2000 г. Щайн написва книгата „Бомбаджията на Саддам" с помощта на Хидир Хамза, чиято биография описва. Хамза е учен, който е работил върху ядрената програма на Саддам Хюсеин но през 1994 г. успява да избяга. Книгата получава популярни, широкоразпространени и възторжени рецензии, като една от тях е на бившия директор на Националната агенция за сигурност на САЩ ген. Уилям Одом, който я нарича във „Вашингтон Пост" „Не само по-странна, но многократно по-жестока от белетристиката. Книгата трябва да привлече широк спекър от читатели, от специалисти по сигурност и чуждестранна политика до отегчени пътници на самолет, които търсят трилър." През 2002 г. „Кънгрешънъл Куотърли" наема Щайн да създаде и да редактира отдел за национална сигурност, който е бил номиниран за награда през своята първа година от съществуването си.

През 2005 г. Щайн започва да води седмична колонка за „Кънгрешънъл Куотърли", озаглавена „SpyTalk", която в последствие става дневен блог, който се отличава с достоверно отразяване на информация и същински сензационни новини. През октомври 2006 г. Щайн вдига страхотен шум, публикувайки в „Ню Йорк Таймс" материал, в който разкрива, че много шефове, висши служители и членове на Комисията по разузнаване не знаят разликата между Сунити и Шиити. Два месеца по-рано Щайн разкрива в своята колонка, че новият председател на Комисията по разузнаване знае малко за Ал Кайда и Близкия изток. През април 2009 г., пишейки за отдела за политика на „Кънгрешънъл Куотърли", Щайн пуска материала, според който представителката от Долната камара на Конгреса в САЩ Джейн Хармън е била подслушвана, от което става ясно, че тя се съгласява да окаже помощ на двама служители на Американск-израелската комисия по обществени въпроси, обвинени в шпионаж. Скандалът буди допълнително внимание към Агенцията по национална сигурност и въвлича и други фигури.

Като допълнение към работата му във "SpyTalk", Щайн продължава да пише рецензии на книги за „Ню Йорк Таймс" и „Вашингтон Пост" . През годините е писал за много други издания като „Ескуайър", „Венити Феър", „Джентълменс Куотърли", „Плейбой", „Ню Репъблик" , Нейшън" и „Крисчън Сайънс Монитор". Той също така има телевизионни изяви в „Си Би Ес", „Си Ен Ен", „Би Би Си" и др., където коментира по въпросите, свързани с националната сигурност на САЩ.

Към настоящия момент Щайн е пенсиониран и живее в северозападната част на Вашингтон, Окръг Колумбия, във реставрирана къща в чифлик от Викторианската епоха. Той е едновременно член на Асоциацията на бившите офицери на разузнаването и на Разследващи репортери и редактори.
Превод от Wikipedia: Живка Попатанасова
Публикувана на 08/05/12 17:44 http://www.bivol.bg/stein1.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване