08/13/12 09:36
(http://socialevo.net/)

4 съвета как да рекламираме във Facebook

4 съвета как да рекламираме във FacebookСъс сигурност няма как вашият рекламен микс да мине без реклама във Facebook. В следващите няколко реда ще се опитаме да ви дадем някой съвети за това как да направите вашата реклама в социалната мрежа, да разбирате различните метрики в рекламните отчети и няколко съвета за това как да я направите по ефективна.

Както във всяка реклама, така и тук трябва да следвате четири прости стъпки, за да направите вашето послание ефективно.

 

    1. Определете вашата цел
    2. Набележете вашата таргет група
    3. Определете бюджет на кампанията
    4. Запознайте се с условията за реклама във Facebook.
 

Най-важното в първата точка е да определите каква точно е целта на вашата кампания – дали искате да спечелите повече Like-ове на вашата Facebook страница, искате да популяризирате вашият сайт или искате да спечелите повече клиенти със своята специална оферта.
Най-лесният начин да проверите дали сте си поставили ясна цел е да се опитате да я опишете в едно просто изречение! Ако ви трябват повече думи, значи целта ви не е достатъчно ясна!

Определете аудиторията на вашата реклама.

Ако се опитвате да привлечете вниманието на майки с малки деца, то няма смисъл да таргетирате мъже, а също и жени над 50 години. Едно от големите предимства на Facebook е, че може много точно да определите възрастта на аудиторията, която искате да облъчите. Хубаво е максимално да се възползвате от тази възможност, като най-голямото предимство на това е, че може да повишите възвръщаемостта на вашите инвестиции.

Бюджет

И така, един от важните елементи на вашата рекламна кампания е да определите какъв бюджет ще ви е необходим. Известният опит, който имам с реклама на български компании във Facebook е, че бюджет от едно евро носи средно 10 нови Like или около 5-6 препратки към вашият сайт.

Трябва да имате в предвид, че поради начина на плащане на рекламите във Facebook – CPA или CPM, е възможно да се изисква и по голям бюджет за да привлечете този брой фенове.
Facebook ще ви предложи най-добра цена за клик или хиляда импресии, но трябва да имате в предвид, че в момента все още може да дадете с около 1-2 цента по ниска цена, ако таргетирате клиенти в България и рекламата ви да има добра видимост.

По отношение на бюджета, имате две възможности да определите неговият размер. Дневен бюджет или бюджет за цялото време на рекламата. В първият случай определяте колко да платите за всеки ден реклама, в случай, че надхвърлите бюджета това ще доведе до спиране на рекламата. При вторият случай, ще определите сума която ще похарчите за целият период на рекламиране.
Вторият вариант може да е по удачен, особено ако имате силна активност във вашата страница, тъй като съчетанието на реклама в съчетание с интересно съдържание води до кумулативно натрупване на фенове.

Метрики

Информация за всички метрики във Facebook може да откриете в тази статия в нашият сайт. Най-важните обаче, които трябва да следите, е цената на една импресия или цената на един клик. Тъй като те ще ви покажат най-точно колкото струва привличането на един клиент, а в последствие и каква е вашата печалба от него. Другият важен параметър, който аз лично следя е Social Rich. Този показател ми показва до колко рекламата ми е достигнала до приятелите на моята таргет аудитория. По този начин може да достигнете до много висок брой потребители и да спечелите повече фенове на база това, че приятел е харесал дадената реклама.

И така, след като сте готов с вашата реклама е време да за няколко прости съвета.
На първо място – направете няколко версии на вашата реклама, разделете бюджета между тях и вижте коя се радва на най-голям интерес. След това прехвърлете целият бюджет върху нея. По-този начин, ще имате най-ясна представа кое от вашите послания работи най-добре, а и за разлика от банер рекламата, изработката на няколко варианта за Facebook не е толкова трудно, само снимка, послание и линк.

Определете много ясно дали вашата реклама има за цел да привлече нови клиенти или да увеличи разпознаваемоста на вашият бранд. В случай, че искате нови клиенти, то по-добре заложете на CPА модела. В този случай, ще платите само за привлечен клиент. Ако обаче целта ви е да постигнете по висока познаваемост на вашият бранд, то тогава CPM е по удачното решение. В този случай не е нужно да таргетирате много точно вашата аудитория.

И още един важен момент. За да достигнете до още по голяма аудитория, то е важно именно в периода на вашата рекламна кампания да включите и възможно най-много публикации във вашата Facebook страница. По този начин цената на един фен може да падне още повече, тъй като новите потребители са много по склонни да споделят нещо интересно, което сте публикували и това да доведе до нови фенове.

Facebook може да бъде един много добър канал за реклама, особено ако сте от типа “малък бизнес”. Не забравяйте обаче, че този канал, трябва да се комбинира и с другите начини за реклама, за да може ефекта да бъде най-голям!

Ако не разполагате с голям бюджет, то съчетаването на Facebook с AdWords, може да даде силен положителен ефект за вашият бизнес! А ако можете да предложите и някаква специална оферта, безплатна мостра или някакво събитие, то силата на вашата реклама определено ще достигне до още по голяма група потребители!

Подобни статии:

  1. 5 съвета за избор на награда за вашата промоция във Facebook
  2. 75 от най-добрите B2B маркетинг съвета за Facebook
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване