08/17/12 08:58
(http://sulla.bg/)

Ако кралиците бяха бойкоборисовки

Една тема от информационния обмен възбуди моята и бездруго болезнена чувствителност. Правителственият самолет на България бил нает да вози футболисти на мачле във Варна. Случаят е следният (за онези, които не следят информационния поток така ревниво като мен): Действието се развива в бившата резиденция на др. Тодор Живков – бившия вожд, учител и работодател на настоящия премиер – Евксиноград (бившe Сандрово по името на Княз Александър Батенберг, прекръстено с настоящето си име от неговия последовател на трона Н.В. Цар Фердинанд І). В благата привечер на евксинския понт и сред понапоеният с дъх на балкански чесън стар орлеано-бурбонски шик на двореца плющят картони на вързано между г-н Борисов в качеството му на министър-председател и г-н Емил Димитров (по-известен като Емо Ротманса още от славните времена на Булгартабак) в качеството му на депутат от парламентарната група на г-н Борисов. Залогът бил едно желание и, не щеш ли, премиерът загубил по някаква чиста случайност и трябвало да го изпълнява. Желанието било (както Емо Ротманса яростно отрича) футболният отбор на премиера (някой-си „Витоша” Бистрица) да бъде доставен с правителствения самолет на някой-си стадион „Тича” във Варна, за да се стълкнови там с някой-си друг отбор на име „Чавдар” Етрополе, който бил притежание на Емо Ротманса, но това няма абсолютно никакво значение за повествованието. И сега (забележете!) никой не отрича, че отборът е бил доставен на въпросното местоназначение. Тоест правителственият самолет наистина е откарал бистришките тигри във Варна, но това не било осъдително, защото не е станало с държавни пари, а на разноските на депутата от ГЕРБ, който е собственик на другия отбор. Че това е вярно, не може да има съмнение, защото е потвърдено лично от премиера и от транспортния министър Ивайло Московски. Какво толкова! Щом се е намерило кой да плати, нямало проблем. Според мен обаче проблемът е именно в това „Какво толкова!”, защото ако това е мисленето на правителството, то в страната, която го е избрала, съвсем скоро и съвсем заслужено може да се очаква, че гвардейската рота ще бъде наемана да марширува по сватби и кръщенета.

Милият американски евреин Уди Алан преди доста години се беше запитал какво щеше да стане, ако импресионистите бяха зъболекари. Вдъхновен от него, аз сега се питам: какво щеше да е, ако кралиците бяха бойкоборисовки? Имеджин. Една привечер Нейно величество кралицата на Англия седи в сянката на стара асма на чердака в някоя брайтънска резиденция и плющи сантасе с бъкингамския херцог. Дали защото дукът послъгва или пък защото сляпата съдба е обърнала гръб на кралицата, последната губи и то губи на вързано. Залогът в играта е едно желание, което победеният трябва да изпълни на победителя. Какво си пожелава бъкингамският херцог в качеството си на победител? Да се запрегне златната кралска каляска, да се натовари в нея любимият на Негово височество отбор по поло (без конете, разбира се) и да се достави на адреса на приятелската среща с отбора по поло (естествено, без конете) на Нейно величество за страх и ужас на всички великобританци от Канада през Индия, та чак до Австралия. Защо са ужасени британците? Тяхна ли е каретата? Не, каретата си е на кралицата и кралицата може да прави с нея каквото си поиска. Британците не са възмутени от това. Възмутени са, защото е поругана важна за тях институция. При нас нещата са точно обратно. Първо, самолетът не е на г-н Борисов, тъй както каретата е на Нейно величество – г-н Борисов, който е може би най-богатият българин в момента, би могъл да си позволи собствена карета (пардон – самолет), но той не го прави, защото богатите българи по правило са стиснати. Второ, българите никога няма да се възмутят, ако се поругае институция. Дреме им на българите за институциите! Напротив, българите се радват, когато се поругават институциите им. Те мразят парламента си, защото вярват, че в него преживяват мошеници и идиоти (и вероятно в не малка част от случаите са прави да мислят така). Българите мразят правителството си, защото го обвиняват за резултатите от собствената си безотговорност и некадърност, като забравят, че всяко едно правителство е резултат от личния им неинформиран и корумпиран избор. Мразят го и защото вярват, че правителството е престъпно (и вероятно са прави да мислят така), но биха дали мило и драго да застанат на мястото на всеки един корумпиран министър или по-дребен чиновник около софрата на далаверата. Българите мразят и църквата си, защото моралът е излишно бреме, без което се живее по-удобно. Понасят донякъде единствено президента си, защото той е физиономия, която се хили на телевизионните камери и не прави нищо друго.

Тъй че, дами и господа, дори английската кралица да извози със златната каляска някой селски футболен отбор на мачле с друг селски футболен отбор, пак няма да е същото, за огромно съжаление на нашата цивилизация и на нашите географски ширини. Наречете ме вкиснат консерватор, но мисля, че в една държава, особено така изстрадала като нашата, властта не бива да се дава на кьораво и сакато. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Публикувана на 08/17/12 08:58 http://sulla.bg/2012/08/17/2692.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване