08/11/11 17:17
(http://www.klassa.bg/)

26,9% за ГЕРБ и 18% за БСП, ако изборите бяха днес

26,9% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, а 18% за БСП, ако изборите бяха днес. Това сочи национално представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл“, направено между 28 юли и 4 август тази година. Според него, ако изборите бяха сега, за ДПС биха гласували 7,3%, 3,9% за Синята коалиция. „Атака“ би спечелила 2,5 на сто от гласовете, ВМРО - 0,9 на сто, а НДСВ и РЗС съответно 0,5 и 0,3%. 37,2% от хората, участвали в проучването, са отговорили, че няма да гласуват. Според социолозите управляващите се намират в период на известна стабилизация на общественото доверие. „След пика на негативните оценки през пролетта се наблюдава известен спад на негативните очаквания за икономиката и семейните бюджети“, обясни Първан Симеонов, директор на „Галъп“. Той добави, че отрицателните оценки за управлението остават по-високи от положителните, но в летния сезон се наблюдава известно успокоение на настроенията. Според Симеонов към момента ГЕРБ има добри електорални перспективи. Данните за управляващите сочат, че ГЕРБ има 33% доверие, БСП печели 21 на сто, "Атака" - 8 на сто, ДПС и ВМРО - по 7 на сто, Синята коалиция – 6%. Доверието за РЗС е 3 на сто, НДСВ, ССД, „Гергьовден“ имат по 2 на сто. На въпрос при хипотетичен вариант за втори тур на президентските избори между Меглена Кунева и Росен Плевнелиев, 29% от анкетираните биха гласували за Плевнелиев, а 27 на сто ще изберат Меглена Кунева. При този вариант 35% са заявили, че няма да гласуват. Ако на втори тур се изправят Плевнелиев срещу Ивайло Калфин - 35% биха гласували за Плевнелиев, 17 на сто за Калфин, 37 на сто няма да дадат вота си. 42 на сто от хората няма да гласуват, ако на втори тур отидат Кунева и Калфин. В този случай за Кунева ще гласуват 31%, докато за Калфин – 16%. Според социолозите не може да се говори, че президентският пост е предрешен в полза на който и да е от кандидатите.
В класацията на политиците с най-голямо доверие е Кристалина Георгиева, която е подкрепяна от 56% от отговорилите. Тя е следвана от Росен Плевнелиев – с 42%, Бойко Борисов – с 40%. 39% от запитаните дават доверието си за президента Георги Първанов, като след него се нареждат Меглена Кунева – с 36%, и Йорданка Фандъкова с 31%.
На въпрос накъде върви България близо 60% от анкетираните са отговорили, че вървим към по-лошо. През март този процент е бил 65 на сто, 63% през април, май и юни. Само 25% от хората смятат, че страната върви към по-добро. 35% от анкетираните смятат, че общото икономическо положение в страната през следващите 12 месеца ще стане по-лошо, а според 30 на сто то ще остане същото. Почти всеки четвърти е оптимист, че положението ще стане по-добро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване