08/21/12 09:25
(http://ivo.bg/)

Руските неоколониални рекорди на българска земя

Долната камара на руския парламент – Думата ще обсъди поправки в Закона за държавните служители, с които ще се забрани на служители, депутати и военни, както и на техните семейства да притежават имоти и банкови сметки в чужбина.

Който не се раздели с имота си, ще бъде глобен до 10 млн. рубли /300 хил. евро/ и може да бъде осъден на затвор, предвижда законопроектът.

До момента 100 руски държавни служители са обявили имущество в 26 държави. Анализът на имотните им декларациите сочи България като най-популярна дестинация за купуване на имот.

Една-трета от всички обявени имоти са в България. “България не се смята за елитен пазар, не можеш да я сравниш с Монако, Лондон или Ню Йорк. Тук се купува основно за почивка, практически няма проблеми чужденец да купи имот”, обяснява Георгий Качмазов от портала за имоти Tranio.ru.

По-заможните руснаци купуват имоти в Италия, където цените също са до 10 пъти по-ниски, отколкото в руската столица. Предпочитана дестинация за инвестиция в имот е и Испания и района на Коста дел Сол.

Някои от руските държавници приемат законопроекта, като отбелязват, че ще прехвърлят имотите си в чужбина на съпругите си. Други обаче са категорично против, изтъквайки, че готвените промени ще са в противоречие с конституцията.

Русия е на едно от водещите места в света по корупция на държавния апарат заедно със страни като Нигерия и Ангола. ( Кафене. нет)

Ако някой не е забелязал, да вметна: става дума за именно за чиновници, които практически грабят собствената си страна и изнасят в чужбина заграбеното, опита и манталитета си! И къде се чувстват най-добре? Върхушката на руската корупция инвестира у нас както никъде другаде. Защото са повече от добре дошли в страната, която приема окупацията и колонизираните си от СССР с благодарствен надпис в центъра на столицата.

Но този факт е само един от руските рекорди на българска земя. Защото 337 000 физически и юридически лица от Русия са собственици на недвижими имоти у нас, съобщи заместник-министърът на правосъдието Деница Вълкова, цитирана от руското издание „Юромаг” и в. „Труд”.
Внушителната сума създаде предпоставки за прогнози, които предвиждат след оттеглянето на британците в българския пазар да навлезе руско „цунами”.
Повече от 300 000 руснаци са придобили жилища в България само до юни 2010 г. Това означава, че за последните две години 37 000 души са станали собственици на имоти, повечето от които на Черноморието. Руснаците проявяват интерес и към ски курортите, твърди медията. ( „Труд”)

Вторият рекорд с бройката на руските имоти, особено впечатляващ ако бъде пресметнат на глава от населението на България, не е последен. България също е мястото, където е направена най-голямата еднократна руска имотна инвестиция в чужбина. При откриването на руския туристически комплекс в резервата „Камчия” на 9 септември 2009 г. , посетен по този повод лично от новия премиер Борисов, тогавашният кмет на Москва Лужков изпадна в умиление, че вложените в този имот 120 милиарда евро са най-голямата руска инвестиция в недвижимост зад граница.

Има и четвърти рекорд на тази изпепеляваща братска любов: преобразуването на земята в резервата „Камчия” с цел да бъде застроена от афериста Лужков, прогонен от президента Медведев от поста му в Москва само две седмици и половина след триумфа му на българския бряг, е най-голямата имотна далавера в историята на България. В нея участват солидарно българската местна, съдебна и изпълнителна власт в продължение на години без разлика от партийната окраска, но под знаменателната със своята партийна окраска от времето на Живков ръководна роля на Станка Шопова, бившата шефка на Комсомола. Кой, кого, колко и точно как е подкупвал по веригата е вероятно толкова голяма тайна, че няма сила в България, която да се вгледа в тази „най-голяма руската инвестиция в чужбина”.

В България са възможни протести срещу несъстояла се вандализация на гори, но за превземането на един цял резерват, в чиито гори покривите на руските постройки са съобразени „тактично” с върховете на оцелялата сред сечта горска маса, няма и помен от възмущение. Секирата е руска и това явно е достатъчно за преклонената ни главица!

Руските инвеститори са гъвкави и това се вижда не само по снишаването на покривите, за да не дразнят прекалено и отдалече. Още през 2003 година написах, че на плажа край Камчия, ограден откъм гората с бодлива тел, се готви плацдарм за руска колония, на която липсват само картечните гнезда срещу българските нарушители. Публикувах предупреждение в този смисъл и в. „24 часа” дори го помести с моя снимка, на която си вижда надписа на табела на пясъка край морето, според който този плаж е само за руски туристи. Е, махнаха го. Сега там пише простичко: „само за деца”. Гъвкаво са пропуснали да уточнят, че става дума само за руски деца, но всички българи знаят и се съобразяват, макар да няма (все още) специални заграждения.

През годините съм писал за това местенце какво ли не и чудодейно е следвала негласна реакция. Посочих например, че на продавачките в търговския обект край плажа са им сложили надпис на руски, че са продавачки, да не би руснаците да си помислят, че се продават. Махнаха им табелките от гърдите. Бях писал , че спират водата на душовете на плажа, когато там няма руснаци. Прекратиха и тази малка сегрегация. Не знам дали имам нещо общо, но попитах в своя статия, защо тъкмо там, както никъде другаде по българското(?) Черноморие непрекъснато обикалят патрулни полицейски коли и проверяват досадно документите на българските шофьори без никакви обяснения ( за извинения, че те обискират по бански по два пъти дневно- да не говорим). Тази година патрулките ги нямаше, остана само въоръжената полицейска охрана на руските детски групи, която спира всеки автомобил при появата на малките туристчета, сякаш мигащият светофар, пешеходната пътека и „полегналия” полицай на пътя не са достатъчни за нас, малоумниците…

Има обаче нещо, което не се променя: това е руският надпис „Вечная память” на паметника на подводничарите от български произход и със съветско гражданств. Епитафията на руски се появи именно откакто анклавът стана руски. Издигнат по времето на НРБ ,този паметник слави диверсантите, изпратени да взривяват мостове, влакове и т.н. в България със съветска подводница по времето, когато двете държави поддържат дипломатически отношения. Печалният край на диверсантите, заловени от тогавашните български власти, беше „увековечен” край устието на Камчия с комунистически, но български паметник по времето на НРБ. Сега той е порусначен, с което откровено се признава на кого всъщност служи съхраняването на паметта за това минало, което се употребява и днес за неговото продължение под други форми и с други средства. Иронията в аналогията с Монумента на окупационната червена армия (МОЧА) в София е в това, че в столицата българи благодарят на СССР за своята окупация, а на камчийския бряг руснаци благодарят на българи, че са повече руснаци, отколкото българи.

После пак ми разправяйте, че паметниците ( и надписите им!) не бивало да се пипат, защото съхранявали паметта за историята! Разправяйте ги на онези, които строят върху подвижните пясъци на фалшифицираната ни история реалния свят на неоколониализма, пренасящ у нас нещо по-лошо от споменатите по-горе корупционни практики от мащаба на Ангола и Нигерия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване