08/26/12 13:29
(http://www.azcheta.com/)

Детска лятна читалня на открито в Габрово

Габровската регионална библиотека „Априлов-Палаузов” организира лятна читалня на открито за деца. Първоначално замислената идея да се проведе няколко пъти през лятото се превърна в седмична практика, заради големия интерес и вече желаещите могат да й се насладят всяка сряда между 10 и 12 часа.

Подходящо място за читалнята се оказа паркът, намиращ се точно зад сградата на библиотеката. Родителите останаха очаровани, че могат да разчитат на занималнята да забавлява техните деца, които могат да избират между различни занимания. Освен да четат приказки, комикси и книги, те могат също да рисуват и да участват в организираните от библиотекарите игри.

В инициативата се включиха и доброволци от доброволческия клуб към библиотеката. Те с радост отделиха от времето си, за да прочетат приказки на най-малките и да наглеждат техните весели игри.

"Идеята за подобна читалня възникава като „напълно естествено развитие” на проекта „Лято в библиотеката”, сподели Анелия Мутафчиева, една от библиотекарите-организатори. От началото на лятото е имало прожекции в Детския отдел, дискусии, различни конкурси, които да подтикнат децата да четат повече („Най-интересен читателски дневник”), както и работилница за таланти (рисунки върху камъни, фейс-арт и други). Успоредно с тези дейности има и представяне на нови книги пред читатели от различни възрастови категории.

Но забавленията и игрите не са единственото, с което се свързва лятото в библиотеката. Специални витрини, разположение в сградата й, не пропускат да почетат хората, заслужили си място, както в българската, така и в световната история и литература. Юли бе посветен на 135 години от рождението на Елин Пелин (18.07. 1877 – 3.12. 1949г.), както и на Васил Левски – под надслов „Велик и безсмъртен”. А през август специално място бе отделено и за Емилио Салгари, италианският писател на исторически и приключенски романи, по повод 150 години от рождението му.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване