08/27/12 06:40
(http://www.azcheta.com/)

Всички сме „Елементарни(те) частици” според Уелбек

Ще ви го кажа направо – романът „Елементарните частици” на Мишел Уелбек е мрачна, откачена и странна книга, а на места направо отблъскваща.

Авторът й е скандално известна личност във Франция. Роден провокатор, той е силно мразен от френската преса, но и многократно награждаван за творбите си. Излизането на всеки от романите му обикновено е съпроводено със скандали и последвано от разгорещени спорове. „Елементарните частици” е един от първите му романи и това си личи.

Уелбек проследява живота на двама полубратя – Бруно и Мишел. Бруно е сексуално неудовлетворен неудачник, а Мишел – блестящ учен. Двамата нямат нищо общо помежду си освен майката, с която нито един от двамата не е изградил някаква емоционална връзка (по нейна вина) и не поддържа контакт до смъртта й. Те, както и всички хора, са елементарни частици, които въпреки всичките си усилия не успяват да осъществят истински пълноценен контакт с друго човешко същество.

Мишел Уелбек успява да забърка смесица от философски разсъждения, подробни описания на сексуални сцени и научни спекулации. Недостатъкът е, че „пресолява манджата”, според мен съвсем умишлено. Напълно ненужно задълбава в подробни описания на сексуалните практики и перипетии на героите си. Все пак читателите обикновено сме интелигентни хора и схващаме от първия път. Често поставя Бруно и Мишел в прекалено подтискащи и мрачни ситуации, а подробните научни обяснения ми дойдоха в повече.

Трябва да се признае обаче, че Уелбек прави интересен и безпощаден анализ на развитието и упадъка (според него) на френското общество, на материализма като господстваща философия. Много от убежденията му съм склонна да приема, просто ги представя по неприятен начин.

Уелбек е завършен циник, но сякаш и той самият е раздвоен и не може да реши песимист ли е или оптимист по отношение на човешкия род. Измъква се умело от това затруднение - развръзката в романа е неочаквана и идейна.

След последната страница на „Елементарните частици” не можеш да останеш безразличен, но и си убеден, че Мишел Уелбек е от онези много интелигентни, но дразнещи хора, които обичат да скандализират. Любопитен си да узнаеш каква е следващата им идея, очакваш следващата провокация.

Вземи тази книга с отстъпка!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване