08/30/12 08:18
(http://www.azcheta.com/)

Време беше: Българските класици „проговориха” в аудио формат

Книгите и тяхното разпространение се промениха много в последните години. Могат да се купят в по всяко време на денонощието и дори да не е нужно да са на хартиен носител. Защо да не се съхраняват и в mp3-формат като аудиокниги? Този практика е доста често срещана в чужбина, където могат да се намери цялото творчество на даден автор. Така аудиокнигите стават преносители на идеи и правят книгите още по-лесно достъпни и разширяват диапазона на потребителите.

Ето че аудиокнигите започват да си пробиват път и у нас. И то с много силен... звук. Проектът Bulgarian Audio Books си поставя за цел да върне интереса към произведенията на българските класици, като създава аудиокниги с най-известните от тях.

Може да чуете класики като „На прощаване”, „Хаджи Димитър”, „Бай Ганьо”, „Мамино детенце”, „Немили-недраги”, „Опълченците на Шипка”, „Градушка”, „Септември”, „Зимни вечери”, „Песента на колелетата”. Актьорите от добричкия театър „Йордан Йовков” са тези, които вдъхват нов живот на емблематичните произведения. Записвани са общо 12 диска или иначе казано 34 часа българска проза и поезия.

Първоначалната идея на създателите на Bulgarian Audio Books е произведенията да са лесно достъпни за българите в чужбина. С разрастването на инициативата обаче фокусът се измества към по-обхватна публика и конкретно към младите хора и това как те да бъдат наясно с българската класика.

Рапърите от Young BB Young, хип-хоп бандата DRS и R.U.C.O. правят “прочит” в различни музикални стилове на някои от текстове на Йовков, Ботев и Гео Милев. Мотото, което следват, е „Яко е да слушаш български произведения”.

Според авторите на рекламната кампания за аудиокнигите, за да върнем тийнейджърите към книгите, е нужно да им ги представим по лесно смилаем за тях начин. Така „Септември” става хип-хоп парче, „В механата” звучи като пънк рок, докато Ботев е облечен в черно кожено яке, а „По жицата” на Йовков е в стил Боб Марли.

Все пак е вярно и не е тайна за никого, че днес живеем в по-различен свят, но автори като Ботев, Вазов и Алеко Константинов несъмнено има на какво да научат младите хора, стига думите им да успеят да стигнат до тях.

Кампанията е безспорно един модерен и близък до младите потребители начин да се докоснат до класиците на българската литература. Можете сами да ги погледнете в YouTube канала bgaudiobooks и да решите дали това ви харесва. За мен лично обаче промотирането по този начин граничи с подигравка с произведенията и не съм сигурна дали цената си струва, дори да достигне до по-голям брой хора.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване