08/31/12 08:00
(http://vasvalch.com/)

Ratio – по-доброто събитие

ratio-cover

Нека ви разкажа една лична история. Като малка много исках да стана ветеринарен лекар. Не ви говоря за простите детски мечти, които се сменят през ден – ходех на допълнителни часове по биология, помагах за годишните събития за Деня на земята (включително и едно израждане на бебета хамстери на място), ходех на лятно училище в Зоологическата градина.

Като дойде време за гимназията обаче родителите ми правилно ме насочиха към гимназия с добра обща подготовка и акцент върху езиците – второто винаги ми е било интересно, а първото гарантираше, че ще мога да си получа нужната доза от всички предмети и с времето да видя дали биологията ще ми остане интересна. Проблемът е, че гимназиалните ми учители успяха да ме откажат както от биологията, така и от физиката, химията и други науки. Не мисля, че светът е загубил в мое лице велик учен, но от друга страна съм малко обидена, че дълго време бях изключила голямо количество теми и книги, които е можело да са ми интересни.

За сметка на това през последните 2 години “попаднах на хора и станах човек”, както е казал поетът. Започна се с pop-science за черните дупки, теми за еволюцията и други парченца от информационния пъзел, които почнаха да занимават вниманието ми. Всъщност така се роди и идеята за Ratio – нещо, което да върне хора позабравили красотите на науката.

Ratio е събитие, което организираме с група приятели и ще се състои на 29 септември в Младежкия театър. Целта му е да дадем на повече хора директен достъп до интересни лектори, които нямат нищо общо с моите преподаватели в гимназията – те говорят толкова интригуващо, че въобще няма да усетите кога ви е минал часа лекцията. Темите на събитието са в доста широка гама – ще си говорим за паранормалните явления (spoilers: духовете, които виждате, вероятно са плод на други фактори), извънземния живот, Хигс бозона (ако досега не ви е станало ясно от новините, на Ratio със сигурност ще ви стане ясно) и за геометрия.

Лекторите ни са много готини хора. Ако ви е интересно какво всъщност представляват паранормалните явления, обърнете се към проф. Крис Френч. За да ви убедя, че той няма да ви залее с термини и неразбираема нАука, ше ви насоча към материалите му в The Guardian. Ако пък се чудите дали в цялата тая Вселена има други живи същества, ще ви препоръчам Влади Божилов – един нетипично усмихнат и комуникативен астрофизик, с който в последните няколко месеца изпихме доста бири, докато си говорихме за други планети, кацането на Curiosity и центрове на вселени. За още малко фокус върху физичните теми на линия е доц. д-р Леандър Литов – ако сте обърнали внимание на темата за Хигс бозона през май, вероятно ви е направило впечатление, че само един човек успя наистина ясно и относително просто да обясни какво се случва в ЦЕРН и защо това е важно. Той е. А за десерт си оставих представянето на д-р Сара Сантош, която, гарантирам, ще успее да направи геометрията интересна. Моите спомени за математиката горе-долу се изчерпват със сценария, в който направо ми се доплаква пред поредната неясна задача от учебинка за 10. клас. Сара обаче може да представи яко дори бинарната система, просто като те постави в спартанска ситуация с мечове.

Всичко, което пропускам за събитието, ще намерите на сайта. И най-важното – вземете си билетче! Ако сте онлайн-ориентирани, отивайте в bgbileti.com. Ако пък предпочитате аналогови изживявания, касата на Младежкия театър също ще ви върши работа – можете да купите билети още от този понеделник.





Още по темата:

  1. K2Web: събитие, което не е като другите
  2. Най-доброто от 2010: 10+3 за маркетинг
  3. Най-доброто от 2010: 10+3 разкази и размисли

Публикувана на 08/31/12 08:00 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/EgFhRlZaUcs/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване