09/01/12 07:43
(http://www.azcheta.com/)

Китайска научно-фантастична трилогия излиза на английски език

Популярната китайска научнофантастична трилогия „Три тела” („Three Body”) от Лиу Цъйшин, с тираж над 400 000 продадени екземпляра в Китай, ще бъде преведена на английски език, съобщава Publishing Perspectives.

Това е първата китайска научнофантастична трилогия, носител на множество награди, която ще бъде преведена изцяло на английски. Преводът на творбата ще отнеме едва 6 месеца, според подписания договор, което е „невероятен скок за китайската научнофантастична индустрия”, посочва китайското онлайн издание People’s Daily Online.

Романът, който разказва историята за вековен конфликт и войни между извънземен вид и човечеството, ще бъде издаден, едновременно в печатен и в дигитален формат, съвместно от China Educational Publications Import and Export Corporation, Ltd. и SFW.

Въпреки че издателите са уверени в успеха на трилогията, авторът Лиу продължава да изпитва съмнения относно реакцията на западната публика към творбата си.

„Дали американците могат да разберат китайската научна фантастика остава големият въпрос. Америка продължава да е меката научната фантастика, а ние де факто се опитваме от периферията да въздействаме на центъра”, споделя Лиу.

„Най-важното е да демонстрираме, че представата за китаеца като трудолюбив селянин, забил поглед в земята и обърнал гръб на небето, е отживелица и че нашата визия за вселената се развива.”, допълва авторът.

Научната фантастика навлиза в Китай по времето на управлението на династията Цин (1644-1912). Тогава на нея са гледали като на начин обикновените китайци да бъдат „просветлени”. Оттогава единствената китайска фантастика, която спорадично е била превеждана на чужд език, са късите разкази.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване