09/02/12 14:12
(http://www.azcheta.com/)

"Какъв читател си?" Наръчник за диагностика на типовете читатели

Ако сте редовен посетител на “Аз чета” или приятелите ви винаги имат резервен план за подарък под формата на книга, ако заглавието на този материал ви е провокирало да го прочетете, сигурно имаме нещо общо помежду си. Всички сме читатели. Има обаче много и разнообразни стилове на четене, а читателите често хич не си приличат. От The Atlantic Wire са се постарали да класифицират 10 вида читатели и как те четат по много симпатичен начин, който решихе да споделим и с вас.

Чудиш се към кой тип спадаш ти? Прецени сам :)

Педантът

Ти купуваш книга и я прочиташ. Купуваш друга и я прочиташ. Ако заемеш книга от библиотеката – я прочиташ, връщаш я и си взимаш нова, която ще прочетеш. Четеш методично и отговорно, докато не приключиш. Може да оставиш някоя книга само ако имаш много добра причина. А това ще те накара да се почувстваш виновен и най-вероятно ще вземеш книгата отново и ще я довършиш.

Предложения: Няма значение, ще стигнете до всички тях, така или иначе.

Двуличникът

Ах, ти! Преструваш се, но всъщност обичаш четенето почти толкова, колкото го и мразиш. Дори да се оплакваш, че авторът не може да върже смислено две изречения или че действието се развива бавно, ти някак си харесваш това. След като прочетеш книгата, ще я оплюеш и ще я захвърлиш, непризнавайки дори пред себе си, ще се чувстваш удовлетворен.

Предложения: „Здрач”, „Петдесет нюанса сиво”.

Разрушителят

Твоят дом е препълнен с книги, пръснати насам-натам, страниците им са прегънати, кориците са разтворени и гърбът им е скъсан, нали? Ти си унищожител за книгите, но ги обожаваш толкова, че не си даваш сметка. Ти просто искаш да ги прегръщаш и мачкаш. Може да ги правиш на парчета, да ги изпускаш във ваната, но в какъвто и вид да са, ги пазиш, защото те са книги, а ти ги обичаш.

Предложения: Каквото ти се иска, но моля те, купи си Kindle.

Любовникът

Ти без съмнение си истински Дон Жуан за книгите. Където и да видиш книга, винаги си купуваш една или повече. После се прибираш и ги оставяш на нощното шкафче при другите. Може да е след месеци, но когато най-накрая успееш да завършиш една от тези книги, ще бъдеш свръх доволен от всичко, което си научил, от чувството за хумор, от начинът на писане и няма да можеш да повярваш, че толкова много време е била на една ръка разстояние и си я прочел чак сега.

Предложения: „Лолита”, „Ан от фермата „Грейн Гейбълс”

Перчещият се

Ти купуваш книги, за да ги показваш. Ако си богат, може да имаш даже библиотека, облицована с махагон точно с тази цел. Все пак пробвай да прочетеш някоя от тях.

Предложения: „Великият Гетсби”, „Гордост и предразсъдъци”, ”Хрониките на Нариния”.

Книгофилът

Ти не само четеш книгите , обичаш ги. Старите - начина, по който миришат, пожълтелите страници. Новите – отново аромата им, чистотата, допира с тях. Харесват ти книгите, спасени от улицата, с твърди, меки корици, нови издания – всичко. Просто книгите за теб са обекта на обожание и в никакъв случай не би ги наранил по какъвто и да е начин.

Предложения: Всичко, до което можете да се докоснете. Прекрасно, нали?

Античитателят

Ти никога не четеш книги, понеже ги намираш за прекалено дълги. Все пак вземи една книга, било тя и кратка, струва си!

Предложения: Може да започнеш с комикси или нещо на любима тематика.

Нетипичният

Ти си възрастен, който чете детски книжки или дете, което чете книги за възрастни. Ти не се слагаш в категориите, ти си свободомислещ. Независимо от това какво казват другите, ако искаш да прочетеш дадена книга, ще го направиш.

Предложения: За деца: Дикенс, Селинджър, Харпър Лий. За възрастни: Колинс, Роулинг.

Безразборният

Ти можеш да започнеш деня с няколко страници от известен романист, а след това да прочетеш нещо друго в метрото, връщайки се вкъщи, ще разгърнеш нова творба, а книгата за преди лягане е коренно различна и т.н. Може би обръщаш повече внимание на едни книги за сметка на други, но да се обвържеш само с една ти се струва ненужно.

Предложения: Кратки истории, сборници.

Заспиващият

Смяташ ли, че единственото време, в което четеш е преди сън? Случвало ли ти се е да си легнеш с чудесна книга и да се почувстваш толкова удобно, а книгата да е толкова интересна, че да не можеш да я оставиш, но очите ти се затварят и в крайна сметка се събуждаш в 3 през нощта с книга върху лицето и светната лампа?

Предложения: Каквото ти се иска, но може да се поизправиш или да седнеш на стол, ако не искаш да се събуждаш често с книга отбелязана по бузите.

В наръчника за диагностика на типовете читатели можем да добавим още категории, като Снобът, Отдаденият, Аудиобукърът, Съвестният, Критикът, Наивният, Препрочитащият и др.

Вие къде се разпознахте? А имате ли предложения за още типове читатели?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване