09/10/12 06:35
(http://ivanbedrov.com/)

Числата ми пречат

Само преди дни България започна да „кове своята енергийна независимост“, както каза министърът на икономиката Делян Добрев. По време на церемонията по подписването на договора за проучване за газ и нефт с Тотал, Репсол и ОМВ, Бойко Борисов съобщи, че очакваната инвестиция е за 1 млрд. евро. Министър Добрев спомена същата сума, но в лева. Неволна грешка вероятно. Дори и да не е неволна грешка, разликата е само два пъти, пак не е кой знае какъв проблем, за да се занимаваме с него.

Проблемът е, че Бойко Борисов говори каквото си иска и никой не го коригира. Всеки ден е така. Ако не вярвате, отделете още две минути и стигнете до края на този текст. Проблемът не е, че премиерът не може да смята. Надявам се да може. Проблемът е, че не му пука какво говори. И докато никой, ама никой не смее публично да го опровергае, дотогава той ще подхвърля подобни фантастични числа. Ако мълчаливото ръкопляскане продължава, утре ще ни каже, че Земята е плоска, а пък той е висок 17.93 м. И пак ще го цитираме безкритично.

На 22 август премиерът прие роднини на задържаните в Испания моряци и по време на срещата не скри гнева си, защото постоянно се съобщавало за хванати българи с кокаин. “То става вече колко пъти – 20 тона, 40 тона, 3 тона. Вече като се заговори за България…“, възмути се Борисов. Лично аз не си спомням за заловени българи с 20 или 40 т. кокаин, но се опитах да си го представя. Т.е. нещо като десет кораба „Свети Николай“ на едно. Бре, все щеше да стане новина от това, даже не само българска, но и световна.

През последните няколко години на територията на целия Европейски съюз са залавяни доста под 100 т. кокаин годишно, а пък според статистиката на DEA (Американската агенция за борба с наркотиците), за цялата 2011 г. заловеният кокаин на територията на САЩ е 33 т. Числата на Бойко Борисов може да се верни, само ако целият световен трафик се държи от българи. Но това не е вярно.

Точно на Гергьовден МВР залови 67 кг. кокаин в Русе. Премиерът съобщи, че стойността му е над 100 млн.лв. Но пък и този път сметките изобщо не излязоха. Дори и по цени на дребно, това количество може да струва максимум 10 млн. лева. Отново разминаването е 10 пъти.

На 13 ноември 2010 г. Владимир Путин беше в София и каза, че България ще печели по 2,4 млрд. долара годишно от транзитни такси от газопровода „Южен поток“. Бойко Борисов хареса това число и го повтаряше често. Елементарната сметка показва, че очакваната сума е около 10 пъти по-малка.

Всички тези случаи са свързани с числа, а там най-лесно се греши. Фриволното отношение към фактите обаче е заразно. Тия дни Симеон Дянков се подхлъзна по мераците на колегата си Мирослав Найденов и заговори за замразяване на някои цени. Дянков се насочи към млякото, защото „в Съединените щати, които аз познавам добре, има твърда цена на млякото, по причина, че се използва и от децата“. Тук дори няма нужда от сметки, за да разбереш, че има нещо нередно в изказването на министъра. Това просто изобщо не е вярно.

Така си говорим в България. Всеки подхвърля някакви числа и измислици, после никой не ги проверява и дребните на пръв поглед лъжи заживяват собствен живот. А е необходимо толкова малко – само да мислим. Понякога.

П.П. Чак след като написах това, се сетих за още един пример. На 25 февруари 2011 г. в Народното събрание Бойко Борисов съобщи, че ако България не построи АЕЦ „Белене“ или нова ядрена мощност, цената на тока щяла да се вдигне с около 18 (осемнайсет) пъти. Чакаме.

написано за Vesti.bg

снимка: БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване