09/12/12 21:47
(http://ivo.bg/)

Кук(уригането) срещу Холандия е от преяждане с баласт на дъното на Европа

Знам, че Симеон Дянков е плашилото за червените в България защото той не просто идва от омразната им Америка ( като някакъв поамериканчен “родоостъпник”), но и му се вменява еднолично вината за продължаващата бедност ( въпреки „чудесното” управление на ГЕРБ), макар да е нормално за един финансов министър да е стиснат. Но Дянков така се вживя в ролята на бушон, предпазващ ментора си Борисов, че е забравил за опасността от късото съединение по международната верига от събития, засягащи държавата ни, в която съединението изобщо не прави силата. Защото съединението го няма тук от времето на Съединението (1885 г.) , което прави тази декларация да изглежда като кух лозунг, пренесен механично от белгийския парламент върху фасадата на нашето Народно събрание.

За холандския вестник „ Де телеграаф”, цитиран от Actualno.com, Дянков обобщава по адрес на далечната на светлинни години по демократични традиции пред нас, но нападната наскоро от скакалците на егоистичния национализъм страна, че търпението на България се е изчерпало от съпротивата на Холандия срещу членството на страната ни в Шенген и че по този начин тази западноевропейска държава ставала за смях в Брюксел.Нима?

Преди всичко Дянков трябва да премери позицията си с премиера Борисов ( както Борисов мереше в София гърба на Берлускони с педи и стана за резил поне в очите на италианците) и с колегата си вицепремиер Цветан Цветанов. През последните месеци двамата на няколко пъти се опитаха да ревизират значението на признанието за България като член на шенгенската зона, подслаждайки по този начин реколтата от лозето на баир, което ражда  киселото грозде.

На второ място Дянков трябва да си „спомни”, че през август и Германия, чрез своя вътрешен министър, изрази ясни резерви за приемането на България в рамките на споразумението, което гарантира гърба на всички държави от ЕС срещу трансгранични рискове. И Германия ли е „смешна” в очите на нашия присмехулник?

На последно място, но не и по значение, Дянков, за когото се говори като за истинския премиер в сянка(та на Борисов, който осигурява с популистката си фасада тази сянка) на България, трябва да знае, че обобщенията са най прекия път към глупостта.

Холандия може да е налазена от популизъм и национализъм в кратък миг от дългата й демократичната история, но тя е родоначалник на модерната западна парламентарна демокрация и има всички основани да се смята за нейно лице и в днешно време, въпреки грозната шовинистичната пъпка на физиономията й, която, впрочем, завяхва в момента, когато пиша това текстче ( така сочат тази вечер резултатите от актуалните избори там).

Така че Дянков трябва да се държи малко по-скромно от името на нашата демокрацийка, защото тя не му е бащиния и податлива на разни шовинистични зарази.

И утре е ден. И утре ще съмне без петел. Кук(уригането) на стобора е право дори и на преял с власт субект, но не и когато говори от името на една държава и един народ, които имат доста да догонват първенците в състезанието между народите за достойно място под европейското слънце. Защото точно това кук(уригане) е смешно в очите не само на западните съюзници, но и на мислещите българи, чийто евентуален национализъм всъщност се опитва да гъделичка наместни…,пардон- заместникът на премиера.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване