09/18/12 07:30
(http://ivo.bg/)

Дядо Путин е кандидат да ни освободи от руско иго

Грях ми на компютъра, ако прозвучи като молитва за бедствие, но в безизходицата с колониалната зависимост на България от СССР и Русия се открива неподозирана от мнозина до скоро възможност много българи да прогледнат за същината на тази задушаваща „дружба”. Но явно тук нещата не се оправят, ако не станат преди това непоносими…

Малко по малко става ясно на „неразумните юроди”, че Русия е готова, при това планирано, да направи живота на българите непоносим. Гигантът, който печели стотици милиарди от износ на суровини и за когото 1 милиард евро са пренебрежимо малко пари, не само настоява тази умопомрачителна за българските възможности сума да бъде изплатена, но и на практика да доведе до още по-голяма зависимост на българската енергетика от Русия.

Това става ясно от информация на ИТАР-ТАСС, която цитира руски участник в преговорите за АЕЦ „Белене” да прогнозира „всички шансове” Русия не само да си получи сумата, но и вместо в брой да я прибере под формата на активи, които практически да фалират и да поставят в пълна зависимост от Москва българската Национална електрическа компания ( НЕК).

Най-интересната част от откровението на въпросния експерт е признанието, че този вариант е бил обсъждан и предвиден отдавна.

Не по-малко типично като поведение и начин на мислене е предупреждението на експерта, че американците от „Уестингхаус”, които спечелиха търга за техническото и икономическото обосноваване на пришиването на руската ядрена кръпка от Белене към Козлодуй, няма да получат нито един руски документ. Ей така, напук…

Ако бях политик, може би щях да пророня някоя лицемерна сълза на съжаление за този продължаващ ирационален натиск и да хленча, че така не бива, че не е хубаво да постъпват с нас така. Но понеже не съм, направо си признавам: открива се неподозиран шанс за повече българи да разберат с кого и с какво си имаме работа.

Цената си струва! Жалко е, че трябва да ни дръпнат шалтера и благодарение на токов удар да се възроди по веригата на причината и следствието в доста мозъци тук патриотичната мисъл за приоритетите ни, приспани сега от твърдения на руската пета колона от съветската школа, според която любовта към България минава преди това през трансформатора на тази любов- Русия. Дърпането на този шалтер открива възможност да се откачим от котвата на петата колона, която ни държи привързани към един труп, към „най-прогресивната”, т.е. мъртвата отдавна съветска държава.

Грузия се освободи от вековната прегръдка на руската мечка с цената на бомбардировки и териториална загуба. Не знам дали знаете, но в рамките на СССР Грузия беше нарицателно за подкупност. За нея се носеха легенди и вицове.

Рязкото скъсване на пъпната връв със съветското минало и руското му продължение обаче изстреля същата тази страна на върха на световните класации по борба с корупцията. Около 40 000 милиционери и 13 хиляди катаджии бяха уволнени за един ден и заменени ( с предварително обучени млади ) нови кадри. Заплатите на новата администрация, съкратена по обем, включително на прочистения съд, прокуратурата и следствието, бяха увеличени в пъти. И днес Грузия е ако не световен шампион по ЛИПСА на корупция, то някъде в първите няколко места по този показател. Уникално висок е процентът на грузинците с доверие в резултата от тази реформа: 99 на сто от анкетираните от Евробарометър заявяват, че след промените никой не им е искал подкуп!

Ние тук бръщолевим за някаква лустрация, но там, лекувайки я хирургически дори от спомена за съветския колониализъм (доколкото смениха поколенията в администрацията буквално за една нощ) обновиха на дело чипа на нацията с един удар. И това стана възможно благодарение на глупостта на Кремъл. Той загуби, вероятно завинаги, симпатиите на един народ, който по своето русофилство можеше да се сравнява вероятно само с…българския.

Да ви се вижда много умно мечешкото поведение на Русия с натиска за пустия един милиард?

Ето затова възлагам надежди на Кремъл да продължи с глупавата си политика, а тукашните му помагачи да се пенявят все така в полза на руския интерес да си търси интереса за сметка на България, за да постигнем поне малка част от ефекта, до който доплува нашата черноморска съседка Грузия и да изплуваме от дъното на европейските класации със собствени сили, а не като просяци, полегнали на брюкселската дантела с протегната ръка.

Ако имаме късмета нещо подобно да се случи наистина, най-после, с близо век и половина закъснение, ще бъде отговорено на въпроса на върлия русофил, но повече български патриот екзарх Антим Първи при завръщането му от заточение (на което е изпратен не без помощта на руските интриги срещу българската църковна независимост) към руснаците: „ вие ни освободихте, но кой ще ни освободи от вас”?

Има кандидат за освободител от руснаците- Дядо Путин!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване