09/18/12 06:17
(http://www.azcheta.com/)

Пепел от медийна реалност

Рядко ми се случва да чета нещо художествено с кеф. Още по-малко от български автор. Падам си малко прагматик явно, като... знаете кого. Една нужна и приятно дълга почивка обаче ми даде шанс да отделя повече време на "Пепел от вестник" на Евгени Петров и резултатът беше нещо като цял ден от картинката вдясно...

"Пепел от вестник" е нещо страшно, което ти се случва. Имам предвид, случва ти се не само в главата ти, извиквайки не особено любими спомени, то ти се случва и в момента, но с други медии. Да, заглавието не е някаква "фигура" за това, което се разказва в самата книга, защото вътре наистина се говори за вестник, който в крайна сметка е изпепелен и остава нещо като сянката му. От гледната точка на автора, разбира се - винаги точките са две и в случая човекът с "другата" гледна точка се радва на тази пепел, защото я получава почти даром.

В книгата става въпрос за кражба на фирма - чисто юридическо нарушение, направено с помощта на подставени хора в съда, с помощта на голяма партия с дълго минало, с помощта на кофти политическата коректност, в която си живеем от има-няма двайсетина години. И може би това щеше да е проблем, който да бъде отминат с лека ръка, ако не ставаше въпрос за юридическото лице, стоящо зад влиятелен бизнес вестник. Добавете и политически и икономически машинации, предстоящи на няколко пъти избори и няколко съсипани живота в края на 90-те и началото на новия век - всичко това с динамични диалози и разказ почти като от първо лице... Върнахте се обратно в 2012 година с при новите медийни войни, нали?

Не знам дали сравненията с Гришам са уместни, но възможността тази книга да е автобиографична определено плаши. Авторът Евгени Петров е бивш издател и главен редактор на голям бизнес всекидневник, за фирмата зад което има решение на Върховния съд, че е неправомерно отнета. Точно това, което се случва в "Пепел от вестник". Ето, подготвих ви, затова съм сигурен, че ще ви е интересно да отгатвате зад кое от имената в книгата кой политик или "общественик" стои. Някак си мисля, че Петров е доста осведомен за събитията и хората от онова време.

Приятно четене, няма да съжалявате!

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване