09/18/12 03:01
(http://socialevo.net/)

Ще промени ли Windows 8 уеб индустрията?

Ще промени ли Windows 8 уеб индустрията?

В събота благодарение на организаторите на Startup Weekend и betahaus успях да присъствам на едно събитие. Неговата цел беше да ни запознае с Windows 8, новия интерфейс на операционната система и нейната архитектура.

Няколко много важни неща се случват в точно тази операционна система:

  • Изчистен дизайн и акцент върху съдържанието;
  • Възможност да се създават „истински“ (native) приложения чрез CSS3, JavaScript, HTML5, WinJS;
  • Собствена екосистема за приложения – Windows Store app;
  • Активни „плочки“;
  • Възможност вашите приложения да вървят върху различни устройства – настолни машини, таблети и телефони (с някои условности). 

 

Защо обаче пускането на Windows 8 ще промени играта в уеб индустрията?

На първо място, причината е в голямото проникване на компютрите с тази операционна система. Създаването на Windows Store app, в което предоставяте информацията от вашия сайт директно на десктопа на потребителя, ще даде много голямо конкурентно предимство на вашия продкут! Наличието на активни плочки играе ролята на една постоянно напомняща за себе си отметка. Това е все едно да имате  банер постоянно пред учите на потребителите! Каква по-добра реклама от това?

 

Екосистема

Макар и със закъснение Microsoft започват да създават своя екосистема. Вярно, леко са закъснели след App Store и Google Play, но е много по-вероятно в рамките на един много кратък период да наваксат със закъснението. Тук отново на помощ им идва широкото разпространение на тяхната операционна система. Това ще накара разработчиците да създават бързо приложения, опитвайки се именно техният продукт да заеме място на десктопа на потребителя. Това до голяма степен важи и за доставчиците на съдържание. Много по-вероятно е потребителят да предпочете да отвори, да кажем, новинарски сайт, който се намира като приложение на неговия десктоп, отколкото да мине по традиционния път на обичайния потребител, а именно Google -> Страница с  резултати -> Сайт. Това, което тя дава освен хилядите приложения, е, че променя и бизнес модела. Ако потребителите не са склонни да плащат за съдържание, можете да им вземете малка първоначална такса за удобството да ползват вашето приложение.

Следващото голямо предимство на новата операционна система е във възможността приложенията да вървят върху всякакъв хардуер – настолен компютър, таблет или телефон – без да е необходимо да бъдат адаптирани за всяко от тях поотделно. По този начин си гарантирате по-ниски разходи за разработка и предимството да сте на всяко устройство! А сега си представете отново предимството, което бихте имали пред конкурентите си, ако вашето уеб приложение се намира върху всички потребителски устройства. Особено върху мобилните, в които вашето съдържание е на един клик разстояние.

 

Когато не можеш да спечелиш войната, промени правилата й

След като не успя да спечели войната в интернет търсенето, компанията явно реши да я прехвърли на територия, на която доминира от много години. Всички подобрения, които правят, са насочени към „затваряне“ на потребителите в работна среда, управлявана от Microsoft. Защо да ходите в Google, за да търсите даден сайт, когато той може да е пред очите ви, с постоянно обновяваща се информация и дизайн, в който „съдържанието е крал“.

 

Като заключение мога да кажа, че очаквам Windows да промени до голяма степен начина, по който гледаме на уеб. Ако досега интернет беше онова място, в което отиваме, след като отворим браузъра, с новата OS тази граница се размива до много голяма степен. Благодарение на по-отворения начин на разработка все повече уебсайтове ще се превръщат в приложения под тази операционна система, изпълнявани някъде в облака, но подавайки данни направо на десктопа на потребителя, на неговия таблет или на неговия телефон. Без нужда дори да стартира своя браузър! И ако преди беше нужен Push-to-action, сега ще трябва да мислим и как да прилагаме Pull-to-action, привличайки потребителя с push известия или с дизайна именно на нашата „плочка“.

Снимка: Microsoft

Подобни статии:

  1. Microsoft планира пускането на Windows 8 през октомври
  2. В кои държави ще се предлага Windows Phone 8
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване