09/25/12 05:28
(http://www.azcheta.com/)

„Подборът” или докъде се простират границите на съвършенството

Всеки от нас си го представя по свой начин. За някои той е див и зелен – като джунгла, в която всички живеят щастливо. За други той е технологизиран до най-малкия детайл, за да служи на хората като добре смазана машина. Да, съвършеният свят е различен за всеки от нас, но в едно нашите представи за него винаги си приличат – искаме в този свят хората да са щастливи. Винаги. Навсякъде. Всички. Без да си даваме сметка, че програмираното щастие е всичко друго, но не и съвършено.

Светът, представен в „Подборът” на Али Конди, е идеален в много отношения. В него липсва престъпност, няма болести, а храната се доставя направо до дома ти в състав и количество, отговарящи на нуждите на твоето тяло. Съседите в този свят също са перфектни – те са услужливи и усмихнати, никога не биха разпространявали слухове за теб, нито пък биха нарушили по някакъв начин хармонията на твоя живот. Образованието е достъпно за всеки, имаш гарантирана работа веднага щом завършиш и най-важното – не ти се налага да се притесняваш кога, дали и с кого да споделиш остатъка от живота си – в света, представен от романа, този избор вече е направен вместо теб.

Защото всеки стремеж към съвършенство си има цена и тук тя е правото ти на избор.

Готова ли си да се откажеш от свободата да избираш къде да живееш, кога да се храниш и какво да работиш в името на един свят без престъпления и болести? Можеш ли да жертваш правото си сама да избираш приятелите и любимия си в името на поколение, лишено от генетични аномалии? За колко време?

Тези въпроси си задава Касия Рейес, когато странна грешка в системата на Обществото й показва, че при други обстоятелства мистериозният Кай Маркъм, а не приветливият Ксандър Кароу е щял да бъде неин партньор. Оттук нататък цялата представа на Касия за идеалните избори, направени вместо нея, започва да се разколебава. С какво Кай е по-подходящ от Ксандър? Защо в крайна сметка не той, а друг е определен да стане неин съпруг? И не на последно място – може ли безгрешното на пръв поглед общество да прави грешки? Объркана и лутаща се в догадки, Касия решава да направи немислимото – да прекрачи законите на идеалния си свят и да даде възможност на едно момче, предопределено да остане без съпруга, правото да спечели сърцето й. Така в битката между програмирания избор на Обществото и скритите желания на сърцето Касия ще достигне до прозрението, че идеята за съвършения свят е само красива илюзия, разделянето с която изисква много повече от смелост.

„Подборът” е първият роман от трилогията на Али Конди – роман, в който тийнейджърите ще видят проекция на възможното бъдеще, а родителите им ще си припомнят едно позабравено минало. В крайна сметка обаче финалът на книгата ще остави едно и също чувство у всеки у тях – прозрението, че всяка красива идея, реализирана на всяка цена, в крайна сметка се превръща в свой собствен враг.

Прочетете и ревюта на Милена Ташева за "Подборът".

Ревюто е публикувано за първи път в сайта "Детски книги".

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване