02/08/11 04:51
(http://e-vestnik.bg/)

Казанлък – японци, рози, празници безкрай

Японка танцува с местните на Празника на розата. Снимка: архив на автора

“Безкраен празник” в столицата на Розовата долина…

Това не е местна приумица, а най-сериозна дългосрочна стратегия за развитието на Казанлък, разработена съвместно със специалистите от Японската агенция за международно сътрудничество (JICA).

За какво иде реч? За това – колкото повече празници, толкова повече туристи и толкова повече печалби за туристическия бранш. При идването на японските спецове през 2004 година в Казанлък, положението е следното: в града има два основни празника – Празникът на розата и Чудомировите празници. В този си формат Чудомировите дни са една грандиозна културна фиеста, която вкарва в Казанлък културен продукт от висока проба - театрални и оперни постановки, изложби и концерти - за около 100 000 лв. Но тук няма място за туризъм.

Така Празникът на розата остава единственият генератор на съществен поток от туристи в Долината на розите. Тогава JICA лансира идеята да бъдат създадени още два нови празника. Дните на тракийската култура – в края на лятото – и Винена новогодишна фиеста.

Севтополис, хореографии и тракийски погребения…

Речено – сторено. Със солидното финансово рамо на японците е разработена впечатляваща програма за Тракийските празници: първо – театрализираната възстановка на тракийско царско погребение “Мистерии в Долината”. Постановката е на известната хореографка Маргарита Градечлиева; изпълнителите и оригиналните костюми са от казанлъшкия професионален театър “Любомир Кабакчиев”. Мястото и времето на спектакъла – след залез слънце, на поляната до уникалната Казанлъшка гробница.

Второ – национална научна конференция по тракология. При откриването и архитект Жеко Тилев представя сензационния си проект “Севтополис”; неговата същност е не бутафорното възстановяване на нова площадка на древната одриска столица, а “изваждането и на сухо” от дъното на язовир “Копринка”, чрез изграждането на пръстеновидна язовирна стена с дължина 1200 метра. До нея туристите ще стигат с лодки и катери, а с 4 панорамни асансьора ще се спускат за разходка сред древните руини на Севтополис. Идеята е супер, но ще струва около 150 милиона евро… Третото “блюдо” в менюто на Тракийските празници е нов спектакъл върху сюжети от тракийската митология, който се играе в подножието на могилата Голяма Косматка, непосредствено след сензационните открития на д-р Георги Китов. За премиерата се стича половин Казанлък и много туристи. Но подранилата есен и леденият балкански вятър, въпреки че е само 18-и септември, принуждават публиката да изгледа шоуто в грейки и ушанки. Затова от следващата година организаторите издърпват Тракийските празници в самото начало на септември. Тогава времето е все още лятно и позволява на участниците в Боди-арт феста да се развихрят, рисувайки върху коремите, гърбовете и бедрата на полуголи девойки брадатите образи на Севт III и цар Терес. Макар че тук остава открит въпросът - докъде се простират границите на кича?

Бронзовата глава на Севт III в музея в Казанлък и Пильо Пилев от с. Горски извор, който е нправил пък първия частен музей там. Снимка: архив на автора

А що се касае до Новогодишната фиеста, нейните идеолози се убеждават, че дори да докарат “Ролинг Стоунс”, трудно биха привлекли в Казанлък повече от 500 туристи в минусовите температури и снегове. И най-вероятният резултат от идеята да се съчетае културен продукт с подгряващ винен празник са увеличените черни дробове на местните поклонници на Бакхус… Така зимната фиеста е абортирана още в идеен зародиш. Но за сметка на това, казанлъчани се сдобиват с априлски Празник на цъфналите вишни. Да, тъй като Казанлък е прочут, освен с розите, и с вишните, засети по всички улици. Тоя празник направи своя прощъпулник през 2008-ма и в своите първи издания ...

Публикувана на 02/08/11 04:51 http://e-vestnik.bg/11024/kazanlak-yapontsi-rozi-praznitsi-bezkray/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване