10/10/12 07:00
(http://ruslantrad.com/)

Ужасяващ атентат в една ужасяваща гражданска война

Ашли Фанц и Салма Абделазиз, CNN.

По улиците на Алепо могат да се видят тела, които няма кой да погребе.

Въпреки, че бомбите са на километри от дома й, младата жена от Дамаск все още ги усеща в стомаха си. Бум! Нейните прозорци се разтърсват, докато тя се затичва към компютъра си.

- “Какво се случи !?!?”, пише тя яростно в Скайп, изпращайки съобщения до приятелите си.

Онова, което Алксия Жаде чува е гръмотевичния взрив на две коли бомби, експлодирали извън сградата на военновъздушното разузнаване в Дамаск в понеделник вечер.

Мрежата от потребители в Туитър, Фейсбук и Скайп, които помагат на младите сирийци да са информирани за войната, която бушува в страната им през последната година и половина, отговаря бързо.

“Беше момент на лек шок, когато узнах, че взривът е бил в разузнавателния отдел на ВВС. Винаги съм чувала истории за това място. Бивши задържани го наричат Адска дупка. Това със сигурност е един от най-лошите центрове за задържане.”

Алексия не е истинското й име. Младата жена е активистка, протестираща срещу сирийското правителство и настоява да се използва псевдонима й, за да се защити срещу репресивни мерки за това, че е говорила пред репортери.

Военновъздушното разузнаване, AFI (“Идарат ал-Мухабарат ал-Джауиия”) се смята за елитна основна агенция в системата за разузнаване на Сирия. Има 17 клона на службите за разузнаване и сигурност, според експерти. Президентът Башар ал-Асад разчита на AFI, за да събира информация за бунтовниците, борещи се да го свалят.

Опозиционната Сирийска обсерватория за правата на човека предполага, че “стотици сили на режима” са били убити при нападението, но конкретни цифри за произшествието не е възможно да се изведат. Правителствени опоненти заявиха също, че се страхуват за живота на “стотици, ако не и хиляди антиправителствени задържани, които се намират в мазетата на сградата на разузнаването.”

Атаката може да навреди на ал-Асад, защото разузнавателната агенция е много важен клон на сигурността и шпионския апарат на президента.

“В зависимост от броя на убитите, може да е тежък удар за режима”, казва Дейвид Леш, професор по история на Близкия изток в Trinity University, който е прекарал много време при Асад в Сирия преди въстанието, интервюирал го е, както е и написал две книги за Сирия и фамилията Асад.

“Атака в лагер, като този, може да е голям символен удар, но също и практически с всички подслушвателни устройства, които може би са унищожени.”, казва той.

Агенцията за разузнаване към ВВС е отговорна за множество арести в големите градове. В доклад на Human Rights Watch от тази година, бивши задържани описват как са били бити, пускано им е ток и са заливани с гореща вода и киселина в център, управляван от ВВС. Някои от арестуваните са били държани провисени за ръце с часове.

Използването на изтезания като тези са документирани.

Сузан Ахмад, 31-годишна учителна, която живее в предградие на Дамаск, се изпълва с тревога всеки път, когато минава покрай сградата.

“Това беше мръсно място, ужасяващо”, казва тя. “Знам, дълбоко в сърцето си, че има невинни хора, които са измъчвани там. Можех да помириша кръвта и да чуя писъците. Чувствам, че смъртта е там.”

Тя също така усетила бомбите.

“Беше много шумна и забързана нощ”, казва тя. “Имаше много експлозии около Дамаск.” Квартала й е обстрелван като отмъщение от правителствените сили.

“Беше ясно, че са полудели и просто стреляха на случаен принцип. Те наистина се уплашиха и когато се страхуват, те започват да обстрелват всичко, което се движи в Дамаск.”

“Това е най-лошото чувство на света”, продължава тя, “звукът на снаряда, когато лети директно над къщата ви – сссссссс – губите дъха си за миг и знаете, че някой там е бил убит. Това е наистина болезнено. Бих предпочела да бъда обстрелвана, отколкото да чувам звука на обстрела над други райони.”

Бунтовници заявиха пред CNN, че се страхуват, че много задържани са били убити при взривовете. Опозиционните сили не поемат отговорност за атентатите в сградата на разузнаването.

“Ние…се страхуваме за живота на стотици, ако не и хиляди антиправителствени задържани, които са в мазетата на сградата на военновъздушното разузнаване”, казва Рами Абдулрахман от опозиционната Сирийска обсерватория за правата на човека.

Сенчестата джихадистка група, наречена “Фронт Ал-Нусра”, се твърди, че стои зад бомбите, според онлайн изявление, което се появи на уебсайта им във вторник.

Организацията стана известна по време на сирийското въстание и пое отговорност за няколко нашумели удара в сърцето на сирийската столица през последните няколко месеца. Групата обяснява, че атаката е имала три етапа: първи, когато кола, натъпкана с 9 тона експлозиви се взривява пред вратите на сградата; втори, 25 минути по-късно, атентатор взривява линейка с 1 тон взривни вещества на мястото, където вече се събират правителствени сили и трети, обстрел с гранати на мястото на взривовете.

Леш посочва, че дори цялата сграда да бъде унищожена, много други части на разузнавателния апарат ще продължат работа. Семейство Асад създава сложна мрежа, за да се гарантира, че ако една група бъде подкопана, то други да могат да се намесят.

Леш обяснява важността на военновъздушното разузнаване, което се проследява до Хафез Асад, бащата на Башар. Хафез Асад бил главнокомандващ на военновъздушните сили през 1960 година, преди преврата да му даде възможност да поеме контрола над Сирия през 1970 година.

Докато войната се проточва, Башар ал-Асад многократно обвини “терористи” за насилието в страната му. Опозиционни бойци обвиняват режима му за причиняване на повечето от кръвопролитията. Между тези две версии стои това, което става все по-очевидно – има вероятност от действащи чуждестранни бойци в Сирия. Някои от тези бойци са  групи, свързани с Ал Кайда.

Тяхното присъствие, смятат много експерти, прави по-малка вероятността Западът да се включи в сирийски конфликт.

През септември миналата година, казва Алексия, сирийски офицер от военновъздушното разузнаване насочва оръжието си към главата й. Военновъздушните сили опитват да разбият анти-асадски протест. “Имаше само едно нещо в очите му”, казва тя, “Застреляй целта. Нямаше значение, че съм жена.”

Някои от протестиращите отклоняват вниманието му, като крещят и викат срещу него. Той се обръща и всички се разпръсват. Алексия и нейните приятели успяват да избягат, но четирима души са убити в този ден. “Всички се страхуват от разузнаването на ВВС на сирийската армия”, казва тя.

Сузан Ахмад смята, че режимът е увеличил огневата си мощ, за да отвърне на онези, които го нападат. Тя също използва псевдоним, страхувайки се от репресии, ако тя говори пред репортери.

“Те арестуват повече хора, унижават повече хора, тормозят повече хора”, казва тя. “Може би това е начин за засилване на доверието на войниците. Позволяват им да правят каквото си искат и да убият, когото си искат.”

Във вторник сутринта, Ахмад отива към работата си в центъра на Дамаск. Тя не може да вземе обществен транспорт. Всички пътища, водещи към столицата са затворени, а на контролните пунктове повечето цивилни са спирани. Градът е затворен. Фирмите са затворили.

Взривовете, пороят от експлозии, стрелбата и обстрела в района на Дамаск във вторник сутринта, предполагат, че гражданската война може да се съсредоточи по-нататък в сирийската столица.

“Това беше най-силният взрив, който съм усещал от началото на въстанието”, казва Омар ал-Хани, активист. “Един от прозорците ми излетя, а съдове на съседите бяха съборени от масата на земята.”

По-малко от половин час по-късно, казва ал-Хани, има друга експлозия, последвана от стрелба и плътен дим започва да се рее над столицата.

В дамаското предградие Хараста насилието продължава под формата на обстрел, казват опозиционни активисти. Най-малко един човек е убит, а няколко къщи унищожени поради безразборното и тежко бомбардиране на центровете на местните комитети.

Бунтовническите сили поеха пълен контрол над град Маарат Нуман в провинция Идлиб след 48 часа на сблъсъци и обстрел. Магистралата, свързваща Дамаск и Алепо, преминава през града.

Омар Абу ал Хода, журналист в провинция Идлиб, заяви пред CNN, че преди повече от година сирийските войски са създали осем военни поста в града, който има 140-хилядно население. Създадени са бази за защита на магистралата от атаки на опозицията, като всеки пост има между 70 и 100 войника, придружени от танкове и тежки и леки оръжия.

Местните жители твърдят, че войските използват постовете като бази за атаки срещу жилищни райони.

В понеделник следобед, хиляди бунтовници преодоляват военните постове, използвайки ракетен обстрел и гранатомети, казва ал Хода. Режимът отговаря с тежки оръжия. Някои войници бяха убити, разказва журналисти, а други пленени от опозицията.

В друго предградие на Дамаск, Дарая, най-малко 25 тела са намерени изгорени, съобщава местният координационен съвет. Опозиционните сили казват, че във вторник са били убити 140 души из цялата страна.

CNN не е в състояние самостоятелно да потвърди докладите за жертви или насилие, поради трудният достъп на чужди журналисти в Сирия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване