03/11/11 13:00
(http://www.klassa.bg/)

BBC: Либия е в състояние на гражданска война

BBC

Чуждестранните журналисти в град Завия, разположен западно от Триполи, потвърдиха изявленията на приближените на режима на Кадафи, че градът се е предал след дни на бомбардировки и обстрел, а бунтовниците са избягали през нефтеното на пристанище Рас Лануф на изток, предаде BBC.
Лидерите на ЕС следва да заемат официална позиция по кризата, като Великобритания и Франция, се обявяват за по-остра реакция. Британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Никола Саркози призоваха вчера за незабавно прекратяване на насилието срещу цивилни граждани, като подканиха полковник Муамар Кадафи и неговата "клика" да напуснат. В същото време те уточниха, че всяка чужда намеса в Либия, включително въвеждането на забранена за полети зона, може да се осъществи, единствено с широка международна подкрепа. Министрите на отбраната от НАТО обсъдиха въвеждането на забранена за полети зона в четвъртък, но решиха, че е необходимо по-задълбочено планиране.
Синът на Кадафи Сейф ал Ислам предупреди бунтовническата крепост Бенгази, че  правителствените войски се насочват натам.

Мустафа Абдул Джалил, който е основният опозиционен лидер, призовава в предизвикателно интервю за Би Би Си международната общност да последва примера на Франция, като признае бунтовническата администрация в Бенгази за законно правителство на Либия. Той се обърна към западните държави за помощ с думите: "Всеки знае, че няма баланс между нашите възможности и тези на Муамар Кадафи. Кадафи обсажда градове за да забрани на хората да ги напускат."
Междувременно, трима холандски войници, заловени в източната част на Либия по време на импровизирана мисия, целяща да помогне евакуирането на чужденци, са били освободени. Те пристигнаха в Атина тази сутрин, с гръцки военен самолет.
Рано тази сутрин, правителствените сили атакуваха Рас Лануф с танкове и артилерийски огън. Стотици бунтовници се оттеглиха на изток по крайбрежния път на Средиземно море с леки и товарни автомобили.
С напредването на правителствените сили, Сейф ал Ислам обеща да смаже опозицията.
Той многократно отхвърли всяка международна намеса, като заяви: " Ние никога няма да приветствам американците тук. Либия не е парче от торта, ние не сме Мики Маус."

Международният комитет на Червения кръст заяви, че Либия се намира в гражданска война.
BBC посочва последните важни моменти от развитието на кризата:
- Арабските страни от Персийския залив заявиха, че режимът на Кадафи е незаконен, и призоват за споразумение с бунтовниците;
- Съветникът на Барак Обама и директор на националното разузнаване, Джеймс Клапер прогнозира, че правителствените сили ще победят бунтовниците;
- BBC News интернет страницата изглежда е била блокирана.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване