10/16/12 20:45
(http://www.azcheta.com/)

Мантел спечели за втори път художествения Man Booker 2012

Хилари Мантел стана първата жена, спечелила два пъти Наградата за художествена литература Man Booker, както и първият британец изобщо, който печели наградата два пъти. Журито, председателствано от сър Питър Стодърт, я награди за "Brung Up The Bodies" само три години, след като тя спечели наградата за "Вълци".

"Сега може би трябва да се оттегля, за да напиша третата част от поредицата", каза по време на церемонията Мантел, която спечели в оспорвана борба с Дебора Леви, Алисън Мур, Уил Селф, Тан Тван Ен и Джийт Таил. Тя си тръгна от старнинния Гуилдхол в Северен Лондон с награда от 50 хил. паунда., a останалите петима - с утешителни награди от по 2500 паунда.

"Някои ме обвиниха миналата година, че избираме книги, които не могат да се четат на плажа. Сега мога да им кажа, че сме избрали книги, които няма как да пренебрегнете, дори и на плажа", пошегува се секунди преди да произнесе името на победителя главният съдия Стодърт.

Броени дни преди церемонията букмейкърските къщи даваха прогнози 2/1 за награда за Мантел, следвана от Джиит Таил, чиито шансове се равняваха на 10 към 1. Минути преди обявяването на победителя обаче ВВС сочеше като основен фаворит Уил Селф за първата му номинация с "Umbrella".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване