10/16/12 20:49
(http://socialevo.net/)

Ползата от боклука и EVA

Ползата от боклука и EVA

Има едно устройство, на което аз лично казвам „мелачка за отпадъци“. Познато още като шредер. Мисля, че повечето от нас имат такъв в офиса, който се храни с хартия.

Този обаче е кухненски шредер, който се монтира под мивката и когато изсипвате хранителните отпадъци в него, ги смила и отвежда някъде из канализацията. Казвам някъде, защото в интерес на истината не съм особено запозната с механизма на тази система, а и мисля, че в България все още не е практика да си мелим боклука. Известно ми е обаче, че при този метод на унищожаване на отпадъци се образуват парникови газове, които от своя страна допринасят за глобалното затопляне.

Според Вишал Агал обаче боклукът може да бъде и от полза. Той е създал устройство, което е нарекъл EVA. EVA е уред, който сам по себе си е една малка инсталация за производство на суровина за биогаз. За разлика от обикновения шредер EVA не се поставя под мивката и не отвежда боклука в канализацията. Този уред се монтира в близост до кухненската мивка или поне се свързва с водопровода. Водата поддържа необходимия вискозитет на налягането в процеса на раздробяване на отпадъците. Получената каша след това може да се използва за производството на биогаз, който пък от своя страна служи за производството на енергия. Има вариант и за ръчно наливане на вода, но така се налага постоянно да следите процеса, което малко или много е досадно. 

Ако хвърлите едно око на EVA, ще забележите колко стилен и полезен уред е за всяко едно домакинство. Особено ако един ден се наложи сами да произвеждаме енергията, от която се нуждаем в ежедневието си.

Вижте повече за проекта.

Снимка: Вишал Агал

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване