10/18/12 08:14
(http://vasvalch.com/)

Потребителите нямат желание за смяна на социални медии

sm-header

Попаднах на ново изследване за социалните медии и поведението на потребителите. Такива статистики рядко ми хващат окото, но когато е обърнато внимание и на Европа, нещата стават една идея по-интересни.

InSites Consulting провежда своето изследване с представителна извадка за всяка страна, което прави общо над 7800 потребителя на Интернет. Ето какво откриват те:

  1. Средата в социалните медии е стабилна, с ясно изразени лидери и сериозен брой потребители. Почти всички знаят що е то Facebook, а Twitter и Google+ са доста близо, съответно с 80% и 70% разпознаваемост. 70% от Интернет потребителите ползват поне 1 социална мрежа.
  2. Хората не харесват промяната. Според данните повечето потребители ползват активно само 1 или 2 социални мрежи, а под 10% ползват 5 или повече сайта. Facebook остава лидер, като 60% от Интернет потребителите го ползват, а само по 20% ползват Twitter и Google+. Потребителите не искат да се занимават с нови мрежи, освен ако те не предлагат уникално изживяване – като Instagram или Pinterest. 60% от анкетираните нямат намерение да започнат да ползват нови мрежи.
  3. Потребителите използват социалните медии предимно за общуване и забавление.
  4. Мобилните комуникации усилват ползваемостта на социалните медии. В световен план 51% от Интернет потребителите ползват смартфон, а голяма част от тях имат и пакет за ползване на мобилен интернет. Приложенията за социални медии пък са сред любимите на Интернет потребителите.
  5. Конкуренцията в ценово отношение се засилва. 53% от потребителите със смартфон сравняват цени онлайн по време на пазаруване. Тази тенденция ще се засилва, имайки предвид, че все повече потребители ще имат умни устройства.
  6. Потребителите държат марките на една ръка разстояние. Те комуникират онлайн с ограничен брой марки – в Европа потребителите, които следят марки, следят средно 10,6 марки, от които 7 са активно следени, а с 5-6 се взаимодейства. За общия брой Интернет потребители числата са доста по-ниски: следят се по 5 марки, 3 от които активно, а само с 2 се взаимодейства. Хората обикновено следят марки, които ползват.
  7. Над половината коментари за марките са положителни – явно потребителите просто се свързват само с любимите си брандове. Когато говорят за марките, потребителите говорят за опита си с продукта, промоции, състезания и продуктови новини. Потребителите вярват най-много на информация, споделена от приятели. За европейските потребители негативните коментари имат малко по-голям ефект от позитивните върху решението за покупка.
  8. Потребителите очакват от марките да споделят продуктова информация и новини, да правят игри и да раздават награди, както и да се допитват до потребителите при създаване на продукти. 80% от потребителите са готови да помагат в crowdsourcing проекти, стига да знаят как се използват събраните данни и дали водят до реални промени.
  9. Основното заключение в представянето на InSites Consulting е че марките трябва да се възползват от желанието на потребителите да помагат и да използват обратната връзка в процеса на взимане на бизнес решения.

В презентацията по-долу ще видите пълна информация от изследването, като особено интересни са подробните данни за поведението на потребителите след слайд 30.

Публикувана на 10/18/12 08:14 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/2EeXCl27-Ac/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване