01/21/11 08:24
(http://vasvalch.com/)

101 графики за маркетинг и социални медии

101_mktg_chartsСлед като HubSpot вече ни зарадваха веднъж с визуални материали за развитието на маркетинга, сега те са разширили гамата с още изследвания, статистики и данни, които ще са от полза на практиците. Забелязала съм, че мениджърите могат да бъдат убедени доста по-лесно, ако приведете армия от цифри и трендове в полза на вашата идея. Затова и толкова се зарадвах, щом видях новото издание със 101 графики за маркетинг в социалните медии.

Тъй като част от материала се припокрива с преден пост, тук ще разгледам само новата информация, както и елементи, които не съм зачекнала преди. Според мен най-интересните изводи са следните:

  • Четивността е жизненоважна: в интернет хората не търсят висока литература. Начинът на четене в мрежата предполага, че много повече хора ще обърнат внимание на съдържанието, ако то следва простата формула подлог-сказуемо-допълнение. Доказателство е процентът на споделяне в Twitter, който е много по висок при прости речеви конструкции и ясни изрази. Това е доста непривично за повечето PR-практици, които са свикнали да пишат сериозни (разбирай дълги и сложни) фрази.

readability

  • Потребителите са много селективни: 60% от хората четат не повече от 10 блога. Добре е да направите всичко възможно сред тях да е и вашият блог :) Тази селективност се забелязва и във Facebook, където 49% от страниците не могат да преминат психическата бариера от 500 фена.
  • Facebook: като заговорихме за Социалната Мрежа, ето и още малко данни. В САЩ, за разлика от Европа, броят бизнес страници е много по-голям. Това вероятно се дължи на по-ранното масовизиране на мрежата. И все пак американските страници не се различават от тези в други държави по отношение на средния брой фенове. Във Франция пък средния брой фенове на корпоративни страници е най-голям, и то почти двойно по-висок от този в други изследвани страни. Естествено, развлечението е основна тема във Facebook, като най-много фенове имат страниците на филми, TV-предавания и книги (последното доста ме изненада) Потребителите тук споделят повече видео отколкото в Twitter, което е нормално. Интересно е обаче, че Facebook е доста силен през уикендите – нещо, което не се проявява при други онлайн платформи. Какво означава това? Че community мениджърите ще трябва да забавляват феновете и извън работно време ;) Според мен това засилване се дължи и до голяма степен на мобилния трафик – вече е много по-лесно да провериш какво се случва в Лице-книгата в движение.

FB_sharing

  • Twitter: микро-блогингът става все по-популярен и това е видимо от все по-пълните профили и високата активност (говорих за това и в предния анализ). Twitter все пак още не е силен през уикендите, а пикови дни са четвъртък и петък. Най-силните часове се очертават между 15 и 17 (преглед на стрийма със следобедното кафе в офиса?), както и вечер към 23 (нощни птици има навсякъде). Не е новина, че използването на Twitter може да повиши трафика на блога ви доста ефективно – една доста добра възможност за корпоративните блогове.
  • Малък бизнес: Повечето малки и средни компании вече залагат сериозно на кампаниите в социалните медии. Това е разбираемо не само заради бюджетните ограничения, но и заради ефективността: повече от половината B2C компании и 1/3 от B2B компаниите са привлекли клиенти чрез социалните медии. Всички SM-канали са почти равни по отношение на ефективността, като корпоративните блогове взимат малко предимство.
  • Връзка с медиите: Електронната поща все още е водещият начин за връзка с медиите. Email се използва при повече от 50% от медийните контакти, като разделението между bulk mailing и индивидуализирани предложения за материали е почти равен. Все пак си личи, че големите компании още не са готови да използват онлайн комуникацията правилно: при експеримент на David M. Scott само 28% от стоте компании на Fortune отговарят на негово запитване. От отговорилите компании 12 връщат информация в първите 4 часа, а още 11 – в рамките на 24 часа. Важно е компаниите да се научат да отговарят навреме, защото се забелязва интересна връзка: компаниите, които не участват в real-time разговори, са пострадали от спад на стойността на акциите си. Естествено, причини за второто има много и не може да търсим причинно-следствена връзка. Но пък представата дава тема за размисъл, нали?

ROI_Real-time

  • Прогнози: Според анализаторите до 2013 ефективността от използването на SEO като маркетингов похват ще започне да пада за сметка на социалните медии и маркетинга през мобилни устройства. Все пак SEO ще остане един от най-силните инструменти в онлайн-маркетинга, така че нека не бързаме с погребението.

channels

Ако откриете нещо интересно, което съм пропуснала да коментирам, ще се радвам да ме допълните!

Свалете 101 Marketing Charts and Graphs в PDF или PPT.



Още по темата:

  1. 50 графики: Mаркетинг в социалните медии
  2. Социални медии For Dummies
  3. Социални медии и управление на времето

Публикувана на 01/21/11 08:24 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/tGf0O976c-g/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване