10/19/12 10:08
(http://ivo.bg/)

Студен(тски) душ за горещите следовници на Живков

Демонстранти прекъснаха конференция за Людмила Живкова в Софийския университет, като нахлуха в залата, където се провежда тя и скандираха “Ура, другари!” и “БКП-КПСС”, съобщи “Дневник”

Докато на монитор текат снимки на Людмила Живкова, демонстрантите прекъсваха опитите за започване на събитието с викове и скандирания.

Според протестиращите, които са около 30 души, това е “псевдонаучна конференция, която цели да реабилитира комунизма”.

За да изразят недоволството си от решението на Историческия факултет на СУ, те иронизират комунизма с поведението си, като носят и плакати с надписи “Людмила Живкова е комунист, а не народен будител”.

Сред плакатите има и такива със снимки на премиера Бойко Борисов от времето, когато е бил телохранител на тоталитарния диктатор Тодор Живков.

Има и надписи “ББ: Фактът, че след 20 години все още се говори за него показва, че много неща са били направени”. Кафене.нет

Дъщерята на Живкова – Евгения, напусна форума без да прочете доклада си, съобщи БНР. Това е първият бойкотиран форум в СУ за последните 20 години, отбелязва радиото.

Конференцията все пак започна със закъснение, но и след нейното начало бурните реакции продължиха. Възмущение предизвика появата на последния началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС – Димитър Иванов.
Историчката Искра Баева призова протестиращите да останат в залата, но да запазят тишина, за да може да се провежда конференцията. Виковете продължиха и по време на изказванията.
“Не можем да зачеркнем миналото си. За да го оценим, първо трябва да го изучим”, изтъкна деканът на Историческия факултет доц. Пламен Митев
Той призова протестиращите първо да чуят тезите в лекциите и след това да съдят форума.

За да изразят недоволството си от решението на Историческия факултет на СУ, протестиращите иронизираха с “Людмила Живкова е комунист, а не народен будител”.

Сред плакатите имаше и такива със снимки на премиера Бойко Борисов от времето, когато е бил телохранител на тоталитарния диктатор Тодор Живков.

Има и надписи “ББ: Фактът, че след 20 години все още се говори за него показва, че много неща са били направени”.
Припомняме, че възмущението относно конференцията, което от дни се надига в социалните мрежи, вчера стигна и до парламента.
Синята коалиция излезе с декларация, в кояно поиска Софийският университет “Св. Климент Охридски” да отмени форума и на ректора му проф. Иван Илчев да се потърси сметка за използването на висшето учебно заведение за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП”.
От БЗНС също заявиха, че са възмутени от поредния опит за реабилитация на комунистическия режим.
Останалите партии обаче не взеха отношение по спорната конференция.
Според сините мълчанието на управляващите от ГЕРБ ги прави съучастници в тази реабилитация на живковизма, започната от премиера Бойко Борисов, който бе бодигард на Живков. Те определиха като необяснимо и непростимо пред пострадалите от режима български турци липсата на реакция от ДПС.
actualno.com

Това са някои акценти от събитието на „прима виста”, което вероятно ще предизвика коментари тепърва. Защото се случи нещо, което все още не е разпознато от първите коментатори: инициативата да се противопоставят на предизвикателството Софийският университет да бъде използван за пропагандата на династията Живкови със задна дата беше на самите студенти. Организаторите на конференцията бяха толкова смаяни, че приспаните от поне десетина години, обявени за аполитични (най-после) български младежи наистина са се събудили, че отказваха да го забележат и признаят.

Един от тези организатори разпозна обаче моя милост и се опита да ме дръпне настрана, „за да се разберем”. Обясних му, че нямам нищо с организацията на студентския протест и че той е именно такъв. „Аааа, неее, какви студенти” , замига обаче той почервенял от яд. Наложи се да тупна няколко младежи по рамото, за да се обърнат с физиономиите си и да му кажат лично , че са студенти наистина и са тук по своя воля. Човечецът щеше да припадне…

Това е акцентът в случката, според мен: събуди се младата енергия на България за кауза, която не е свързана с пари, ремонти, общежития, побоища, кръчми и прочее подобни проблеми, активиращи напоследък протестите на студентите. Протестираха за кауза, за принципи, за свободата да се противопоставят на несвободата, пропагандирана от носталгиците по нея.

Протестираха същевременно срещу лесно разпознаваемата лъжа, че ставало дума за „научна конференция” и че под този претекст се прави брутална пропаганда на една отречена тоталитарна идеология и практика.

„Научните работници” от залата реагираха на протеста с призиви протестиращите да бъдат „пометени” от охраната. Охраната обаче, видимо объркана пред превъзхождащата бройка протестиращи, ми посвети лични нападки- поединично са свикнали да отстрелват такива като мен…

Вера Ганчева, видна сподвижница на Людмила Живкова, напусна ядосана с думите, че операторите снимат „на забранено място” ( защото има самочувствието отново, че такива като нея разрешават къде и какво може да се снима).

И други възмутени сподвижници и наследници на живковизма се оплакаха, че протестиращите им пречат, не разбирайки явно, че смисълът на протеста е именно в това: да бъде развален празникът на реставрацията на комунизма, който тече напоследък все по-весело, бурно и необезпокоявано в България под претенцията за повече плурализъм в единодушието ( на целия свят, с изключение на Северна Корея), че комунизмът е престъпна идеология и практика.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване