10/20/12 03:00
(http://socialevo.net/)

Как се променя бизнесът на мобилните оператори?

Как се променя бизнесът на мобилните оператори?

Преди две седмици българският мобилен оператор Vivacom пусна собствена платформа за приложения Viva Apps, която вече е достъпна в Google Play. На платформата засега има около 10 безплатни приложения и явно съдържанието тепърва ще се изгражда и промотира. Но по-важният въпрос е защо телекомите инвестират в подобни услуги?

Печалбите на мобилните оператори се увеличиха повече от два пъти през последните 10 години, но растежът се дължи основно на приходи от пренос на глас, съобщения и данни. Постъпленията от традиционните услуги на телекомите като разговори и текстови съобщения вече бележат спад в развитите пазари въпреки нарастването им в развиващите се икономики поради органично увеличаване на броя на абонатите. Трансферът на данни става все по-важно перо в портфолиото на мобилните оператори, а на големите пазари потреблението на интернет през мобилни устройства нараства почти двойно всяка година. Пред следващите 3-4 години може да се предвиди стабилен растеж в този сегмент, но след този период вероятно ще се достигне точка на насищане и постъпленията от трафик на данни ще стагнират.

Мобилните оператори имат нужда от алтернатива – нови услуги, които имат силни перспективи за растеж и могат да компенсират спада от традиционните пренос на глас, съобщения и данни. Подобна алтернатива могат да бъдат услугите с добавена стойност, като мобилни приложения, електронни плащания и пазаруване, рекламни услуги, грижа за личното здраве, решения „в облака“, достъп до видео и телевизия само с интернет връзка и други. Тук бизнес моделът е основно в създаването на повече стойност за потребителите и респективно клиентите на мобилните оператори. Бариерите за навлизане в тези сегменти са ниски и основните конкуренти не са други телекоми, а интернет играчи с огромни ресурси като Google и Facebook.

На база на избраната стратегия за развитие и предлагане на услуги с добавена стойност мобилните оператори вероятно ще попаднат в една от следните групи: даващи възможност за ползване и достъп до услуги или доставчици на решения за дигитален лайфстайл. Вероятно и печалбите на мобилните оператори ще се свият от актуалните 30-40% в глобален план на 10-12%. Все пак конкуренцията в тези сегменти ще е по-голяма.

Снимка: Socialevo

Подобни статии:

  1. Facebook посяга на мобилните оператори
  2. Мобилните потребители по света и у нас
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване