10/24/12 03:00
(http://socialevo.net/)

Kraft тестват NFC и QR кодове в своя кампания

Kraft тестват NFC и QR кодове в своя кампания

Бавно, но сигурно вървим към момента, в който ще узреем за NFC и QR кодовете. NFC технологията все още е относително скъпа за интегриране в маркетингови кампании, а и не са много телефоните, с които можем да се възползваме от нея. QR кодовете от своя страна изискват допълнително внимание, знание и специално приложение на нашия телефон. В същото време е ясно, че и двете имат потенциал.

Затова и Kraft, които смятат да пренасочат 10% от бюджета за реклама към света на мобилните технологии, провели малък експеримент през месец август. За него разказват Mobile Commerce Daily. Kraft поставили NFC етикети и QR кодове до табелките с цените на някои свои продукти в пет магазина за хранителни стоки в района на Сан Франциско. Идеята била да се изследва поведението на потребителите при срещата им с двете технологии, които служат като мост между аналоговия и дигиталния свят. Резултатите са интересни.

Оказва се, че NFC етикетите са около 12 пъти по-успешни в привличането и задържането на вниманието на потребителите, отколкото QR кодовете. Освен това и 36% от хората, допрели своя телефон до NFC етикета, са реагирали на кодирания призив за действие. Те са си свалили идеи за това как да използват най-добре съответния продукт, инсталирали са си приложение на мобилния телефон или просто са споделили информация за продукта във Facebook. На лесната работа с NFC (ако телефонът ви познава тази технология) и по-голямата интерактивност вероятно се дължи и повечето време, което потребителите са отделили при избора на продукт – 48 секунди. Обичайно отделяме между 5 и 10 секунди, за да си изберем нещо от рафтовете в магазина.

Kraft показват и друга статистика. Повече от 92% от взаимодействията с NFC и QR кодовете всъщност се падат на NFC. Това лесно може да се обясни. NFC е сравнително нова технология и като изключим неудобството, че все още малко телефони я поддържат, тя е доста по-бърза и удобна от QR кодовете. За да прочетем какво има в един QR код, трябва да извадим телефона си, да пуснем подходящото приложение, което да интерпретира информацията. В същото време при NFC е достатъчно само да доближим телефона до етикета, за да действаме нататък. Логично е да предположим и че голяма част от хората, които знаят какво са QR кодовете, познават и NFC технологията. И ако телефоните им позволяват да разчетат и двете, защо да не изберат по-бързото. И да оставим настрана това, че NFC етикетите все още не са преминали психологическата граница по отношение на своята цена. Всъщност и QR кодовете, и NFC имат чудесен потенциал. От нас и нашите цели зависи кое ще изберем. А защо не и двете.

Снимка: Socialevo

Подобни статии:

  1. Научете 5 стъпки за успешна кампания с QR кодове
  2. Coca-Cola започва своя QR кампания
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване