10/28/12 11:02
(http://eneya.wordpress.com/)

Идея за Хелоуин?

Мда, харесвам Хелоуин, празнувам го всяка година и го намирам за доста забавен и чаровен празник.

- От една страна ми харесва как всяка култура има метафорично или буквално гонене на злите сили, пък макар и по различни начини, митологиите и страшните истории, чудовищността и приказките. Смятам, че са изключително впечатляващи. – - От друга страна обичам маскарадите, оригиналните костюми, веселящите се хора, танците, храната и забавата, която е измислянето на костюм.
- Харесвам и мултикултурализма. Все пак, пиша това съобщение седнала в София, на компютър измислен някъде из Щатите, измайстоерен в Китай, сглобен в Япония, купен от Канада, със свободна операционна система, в блог хостван безплатно някъде из… ??? Така че никак няма да се трогна на “Хелоуин не е български празник.” :)

И така, няма да откажа едно рамо за избор на костюм. Не заради друго, а защото имам прекалено много идеи.

Така, идея номер едно. Роузи.
Знаете коя е Роузи и макар да не е “чудовище” в буквалния смисъл на думата, “феминистка” все още буквално стряска и плаши хората :) Как да пропуснеш такава прекрасна ситуация?
Костюмът е адски лесен. Синя риза с навити ръкави, черена кърпа на бели точки на главата и евентуално дънки и кубинки. Малко грим за цвят и воала. Факт, Роузи всъщност не е измислена като феминистка икона, тя е от серия плакати с които се набират жени работничи по времето на втората световна. Само че мотото “Ние можем” реално се превръща във феминистка идея, че да, жените наистина могат да вършат добра работа. :)

Rosie the riveter

Номер две. Самодива.
Типично балканска митология. Самодивите могат да бъдат добри и зли, както и неутрални. Те са хаотични. Интересен пример за фрустрираната мъжка сексуалност и страха от женската такава, е идеяте, че те отвличат мъже в горите, за да им свирят на музикални инструменти и ги държат до смъртта им (или ги уморяват от секс или се изтощават до смърт от свирене). Понякога обаче им поднасят скъпи дарове и ги връщат обратно в обикновения свят. Понякога са изминали години, понякога само минути. Костюмът е абсурдно лесен. Наивити клонки от върба/нещо друго зелено на главата, дълга бяла риза до средата на бедрото, прозрачен чорапогащник (щото си е студено) и кубинки (щото е студено!). ;)

Самодива

Номер три. 11 Доктор.
Тук вече си е модернизирано гийкизиране от моя страна.
11 Доктор е от Д-р Ху и не е никакво чудовище. Но пък е много забавен.
Костюмът е умерено простичък. Тиранти, папионка (’cause bowties are COOL!), светла риза, кафеникаво сако, тъмен панталон и кубинки. Естесвена склонност към бързо говорене, бурна жестомимика и post-attention span само биха помогнали. ;)

11 доктор

Номер четири. Плачещ ангел.
Отново е вселената на Д-р Ху.
Този път е чудовище. Идеята на тези чудовища е, че когато са директно наблюдавани те не се движат, превръщат се в каменни статуи и крият лицата си в ръце. Само че когато човек/наблюдаващия отклони внимание/мигне, те се преместват през пространството. Убиват като просто докосват човека и го изпращат назад в миналото и го/я оставят да си умре от естествена смърт там.
Костюмът е труден, но пък е забавен за правене.

Пет. Който и да е от “The Endless”.
Който не е запознат, това е от серията графични новели на Нийл Геймън “Sandman”. Препоръчвам горещо, защото човекът се е развихрил та се е забаравил.
Костюмите на различните персонажи варира от елементарни, до доста труднички.  От ляво на дясно – Смърт (мацката в черно с анкха на врата), Съдба (с книгата), Сън, Унищожение (червенокоското), Желание, Лудост и Отчаяние. Отчаяние е може би единствения напълно неподходящ костюм, защото времето е адски студено.

Та това са моите идеи до този момент и не см решила кое да бъда. Идеи, препоръки?
И разбира се, споделете вие какво сте измислили по темата. :)


Filed under: аз/Еneya, наоколо, смях, чекмедже "Разни" Tagged: Doctor Who, Роузи, Хелоуин, доктор ху, костюми, плачещ ангел, Halloween, самодива, Rosie the riveter, samodiva, Sandman, weeping angel
Публикувана на 10/28/12 11:02 https://eneya.wordpress.com/2012/10/28/halloween-costume-idea/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване