10/29/12 03:00
(http://socialevo.net/)

5 съвета как да издадем собствена книга

5 съвета как да издадем собствена книга
В следващите редове няма да говорим за това как да измислим разтърсващ сюжет за световен бестселър, който да ви изстреля на върха. Няма да ви съветваме как да пишете като Паулу Коелю или Хорхе Букай, нито пък как да завладеете душата на читателя. Ще говорим за превръщането на идеята в реалност.

Гарет Феъри от markettamer.com не е станал автор с надеждата да продава много книги и да пожъне огромни успехи. Той пише книгата „Secrets to Explosive Stock Market Profits”, за да изгради доверие към намиращата се във Филаделфия компания за финансово обучение и да привлече клиенти, припомнят от entrepreneur.com. „Често предлагаме книгата безплатно срещу име и имейл адрес”, казва Феъри. „Това ни дава възможност да комуникираме с клиентите”.

Вероятно издаването на книга изглежда трудно и непосилно, но днес то е по-лесно от всякога благодарение на множеството платформи за самоизява. Най-лесният подход са електронните книги (e-books), въпреки че някои компании ги издават и на хартиен носител.

Но нека минем към същината. Ето няколко съвета как да започнете начинанието:

1. Изберете атрактивна тема. Независимо за какво решите да пишете, в никакъв случай не преразказвайте досегашните публикации на компанията или не публикувайте изцяло маркетингов материал. „Искате да демонстрирате експертното си мнение по отличителен и ангажиращ начин – не задълбавайте в теория и не ставайте прекалено технически, освен ако книгата не е предназначена за определен кръг читатели”, съветва Каванo Грей, основател на фирмата „Entrepreneur Café”. И електронните, и хартиените книги могат да са както кратки (около 100 страници), така и дълги (300 страници).

2. Напишете си домашното. Или по друг начин казано, научете правилата за публикуване, преди да започнете. Например – знаете ли какво представлява ISBN (international standard book number)? Този международен номер на книгата, съдържащ 10 цифри, ще ви помогне в бъдеще да запазите авторските си права за по-лесно издаване на нови, актуализирани варианти на книгата, както и да сменяте издателските платформи. Често обаче някои издатели изискват този код от ваше име, което означава, че и занапред ще трябва да работите с тях, напомнят специалисти. За да не останете неприятно изненадани, внимателно договорете условията, при които ще работите. Към момента 90% от издаваните в България книги имат ISBN.

3. Планирайте бюджета си. По-големи разходи ще имате, ако издавате книгата на хартиен носител. При електронните книги таксите обикновено са минимални. Марна Фрийдман от Атланта, консултант на фирми с дребен бизнес, съветва да изберете платформа, която позволява отпечатване на книгата при изискване от ваша страна. Така ще си спестите плащането на голям брой копия, част от които могат и да останат.

Не пестете средства за редакция и дизайн. Независимо колко гениални мисли има в съдържанието, ако опаковката не привлече клиента, то останалото губи смисъл. Обърнете внимание на изписването на заглавието и колкото и смешно да звучи – проверете го за граматически грешки.

4. Маркетингова стратегия! Помислете къде ще рекламирате продукта си – чрез Facebook, Twitter, по e-mail? Изберете този канал, който ще достигне до максимален брой хора. Използвайте сайта на компанията си, за да представите бъдещия си продукт. Можете да създадете специална секция за него на началната страница. Или пък Landing page. Ако целите книгата ви да стигне до по-широк кръг читатели, сравнете цените в отделните сайтове за публикуване и вижте къде ще печелите най-много.

5. Изберете издател. Запознайте се с условията и възможностите, които предлагат различните компании, и направете така, че работата ви с тях да е максимално ефективна – публикуване, разпространение, достигане до аудиторията и т.н. И, разбира се, обърнете внимание на финансовото измерение на нещата.

Е, видяхте ли, че не е чак толкова сложно, колкото изглежда? Хайде сега, запрятайте ръкави и… успех!

Снимка: Tilling 67

Подобни статии:

  1. 75 от най-добрите B2B маркетинг съвета за Facebook
  2. Bitrix24: Собствена социална мрежа във фирмата
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване