10/30/12 19:41
(http://peterpanayotov.blogspot.com)

Що е Феър Плей и има ли то почва у нас?


Феър Плей буквално означава „ Спазване на установен стандарт базиран на  честни и равнопоставени правила“. В спорта това означава най-добрия да победи, в изборите това означава най-харесвания да спечели, а в живота това означава успехите ни да зависят само и единствено от нас самите.  На прост език, да се живее в държава в която има феър плей правила означава да има повече инициативност, иновации, икономика на знанията,  инвестиции и най-вече богатство.

Древните Китайски философи са казали, че най-велики са тези владетели, който постигат целите си без да водят война. И все пак същите тези философи са написали книгата „Изкуството на войната“, която от векове насам е библията на всеки пълководец. На днешно време, можем да перефразираме, че велик е този лидер, който може да постигне целите с налагане на феър плей. В действителност, мнозина са тези които се изкушават да тръгнат по обратният път – пътят на тоталният контрол, фаворизирането, пропагандата, всяването на страх и окопаването във властта. На пръв поглед това е лесният и сигурният път, начертан от кумирът на мнозина – Макиавели. Добрата новина е, че лидерите които се ръководят от тези принципи рано или късно биват изхвърляни от властта – в по-тоталитарните общества по-бавно, в по-демократичните по-бързо.

Едва три години след началото на самостоятелното управление на ГЕРБ става очевидно естеството на управлението им, и бидейки демократично общество, ясно можем да предопределим, че дните му вече са преброени. Управление което изкоренява принципите на феър плей, управление което поставя самото управление за самоцел, независимо от ежедневните си действия е с предопределена съдба – летален край.    

Наскоро прочетох някои стратегически документи за туризъм и регионално развитие  от Български, Европейски и Световен произход. Документите бяха от различни години и на тяхна база редица държави развиват политиките си в тези области. Много бях изненадан да прочета, че всички те си приличат. Като изключим конкретни национални специфики, всичко останало е принципно еднакво – устойчиво развитие, запазване на природата, фокус върху екологични, регионални и алтернативни направления. В Европейския съюз пари за изпълнение също се полагат на всяка държава на база на феър плей принципи. С други думи, всички държави би трябвало да постигат подобни резултати. Защо тогава в България резултати от прилагане на стратегиите няма, а в други Европейски държави, освен усвояване виждаме и реална полза от реализиране на поставените в стратегиите цели? Защо? След много мислене и питане, стигнах до отговора – прост ясен и категоричен - липсва феър плей. Парите се усвояват от грешните хора, с тях се реализират лоши проекти, които не допринасят за развитието на регионите. Тези които наистина могат и трябва да има достъп до Европейските фондове са или извън играта или не искат да играят в уредени мачове.

Една Американска пословица казва „Добре дефинираният проблем е на половина решен проблем“.  Ние знаем кои са проблемите на днешния ден в дълбочина. Най-хубавото което знаем, обаче е, че има кой да създаде устойчива обществена среда базирана на феър плей принципи. Знаем, че сегашното управление има истинска и реална дясна алтернатива – www.grajdani.bg     

Публикувана на 10/30/12 19:41 http://www.panayotov-blog.com/2012/10/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване